Συγκεκριμένα η Νότια Αφρική δεν κατηγορεί το κράτος του Ισραήλ για γενοκτονία, αλλά ότι αφήνει τμήματα του στρατού του να την πράξουν. Βασίζεται στις πρακτικές που έχουν ασκήσει ορισμένοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι για 75 χρόνια απέναντι σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό και τέλος στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται σήμερα το Ισραήλ στη Γάζα.
Η Νότια Αφρική υπέβαλε καταγγελία κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ζητά από τους δικαστές να λάβουν προληπτικά μέτρα για την πρόληψη μιας γενοκτονίας στη Γάζα.
Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) δεν πρέπει να συγχέεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Το πρώτο προέρχεται απευθείας από τις συναντήσεις που οργάνωσε ο Τσάρος Νικόλαος Β’ στη Χάγη το 1899 και το 1907. Δημιουργήθηκε με την επωνυμία του Μόνιμου Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαιοσύνης (CPJI) και ήταν η πρώτη διεθνής αρμοδιότητα. Πήρε το σημερινό του όνομα όταν ιδρύθηκε ο ΟΗΕ, στον οποίον υπάγεται βάσει του καταστατικού του. Κρίνει τις διαφορές μεταξύ Κρατών με βάση μόνο το διεθνές Δίκαιο, δηλαδή τις γραπτές δεσμεύσεις καθενός από αυτά.
Αντίθετα, το δεύτερο είναι εφεύρεση των Ηνωμένων Πολιτειών (οι οποίες δεν το αναγνωρίζουν!) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Δικάζει ανθρώπους, αποτελώντας ένα είδος μόνιμου Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης. Στην πράξη, δεν δίκασε παρά μόνο προσωπικότητες που αντιστάθηκαν στον δυτικό ιμπεριαλισμό. Ένας από τους εισαγγελείς του συμπεριφέρθηκε σαν πράκτορας του ΝΑΤΟ, χωρίς να διστάσει να πει ψέματα για να στηρίξει την Ατλαντική Συμμαχία στην κατάκτηση της Λιβύης.
Υπάρχουν και άλλα διεθνή δικαστήρια, εξίσου αμφισβητήσιμα με το ΔΠΔ: το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα (ICTR), το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε (SCSL) και τα Έκτακτα Τμήματα στο κόρφο των Δικαστηρίων της Καμπότζης (ECCC). Όλα λένε μια Δικαιοσύνη των νικητών.
Ειδική μνεία πρέπει να δοθεί στο λεγόμενο «Ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για τον Λίβανο», το οποίο, σε αντίθεση με την ονομασία του, δεν είναι ένα δικαστήριο αυτό καθαυτό, αλλά μια διευθέτηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και του απερχόμενου πρωθυπουργού του Λίβανου, Φουάντ Σινιόρα. Στόχος του ήταν να καταδικάσει τους προέδρους του Λιβάνου και της Συρίας, Émile Lahoud και Bashar al-Assad, αλλά τελείωσε με γκροτέσκο τρόπο με διεφθαρμένους δικαστές, ψευδομάρτυρες, άρνηση εξέτασης ιατροδικαστικών στοιχείων και ούτω καθεξής.
Το Διεθνές Δικαστήριο, που μας αφορά, είναι ο μόνος οργανισμός που σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν επινοεί τους δικούς του κανόνες σύμφωνα με τις ανάγκες εκείνων που το χρηματοδοτούν.
Το Ισραήλ κατηγορείται για πρώτη φορά ενώπιον του ICJ. Ωστόσο, το τελευταίο χρειάστηκε ήδη να αντιμετωπίσει μια υπόθεση που το αφορούσε: το ερώτημα για γνωμοδότηση που του είχαν θέσει τα αραβικά κράτη σχετικά με τη νομιμότητα του «Διαχωριστικού Τείχους» μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των παλαιστινιακών εδαφών. Εκείνη την εποχή το Τελ Αβίβ δεν συμμετείχε στις συζητήσεις και το Δικαστήριο έκρινε ότι η ισραηλινή κατασκευή παραβίαζε το διεθνές δίκαιο. Δεν δόθηκε συνέχεια σε αυτή τη γνωμάτευση.
Αυτή τη φορά κατηγορείται ευθέως το Ισραήλ. «Η καταγγελία αφορά απειλές που υιοθετήθηκαν, έγιναν ανεκτές, διαπράχθηκαν και συνεχίζονται από την κυβέρνηση και τον στρατό του κράτους του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, μιας ξεχωριστής εθνικής και φυλετικής κοινότητας». «Οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ που κατήγγειλε η Νότια Αφρική είναι γενοκτονικού χαρακτήρα, διότι στοχεύουν στην καταστροφή ενός σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας. Οι εν λόγω πράξεις περιλαμβάνουν τη δολοφονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, προκαλώντας σοβαρές σωματικές και ψυχικές βλάβες και υποβάλλοντας τους συνθήκες διαβίωσης που ενδέχεται να προκαλέσουν τη σωματική τους καταστροφή».
Η Νότια Αφρική θεωρεί ότι σύμφωνα με την Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, της 9ης Δεκεμβρίου 1948, το Ισραήλ επιβάλει στους Παλαιστίνιους επί τρία τέταρτα του αιώνα συνθήκες γενοκτονίας. Ο τρόπος δε, με τον οποίο το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Χαμάς πρέπει να ιδωθεί με ό,τι έχει προηγηθεί. Με αυτήν την θεώρηση, παρατηρείται ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ είναι γενοκτονική, καθώς εκτελείται «με συγκεκριμένη πρόθεση ( dolus specialis ) να καταστρέψει τους Παλαιστινίους της Γάζας ως μέρος της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας».
Πρόκειται επομένως για μια λεπτή κατηγορία, καθώς δεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ οργανώνει μια γενοκτονία, αλλά ότι επιτρέπει σε ορισμένα στοιχεία του να την πραγματοποιήσουν.
Πολλές επιτροπές του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων («CERD»), «προειδοποίησαν ενάντια στη ρητορική μίσους και τον απάνθρωπο λόγο εναντίον των Παλαιστινίων, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την «υποχρέωση του Ισραήλ και άλλων συμβαλλόμενων κρατών να αποτρέψουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και μιας γενοκτονίας».
Πριν από την κίνηση αυτής της διαδικασίας, η Νότια Αφρική ξεκίνησε 9 επίσημες προσεγγίσεις προς το Ισραήλ σε επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών της, του προέδρου της, του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη. Όλες έλαβαν αρνητική απάντηση.
Η Νότια Αφρική είναι μια χώρα του «παγκόσμιου Νότου» η οποία υπέφερε ιδιαίτερα από τον «ρεβιζιονιστικό σιωνισμό» κατά την περίοδο του απαρτχάιντ. Οι Ισραηλινοί ήταν αυτοί που είχαν την ιδέα και οργάνωσαν τους μπαντουστάν για να στερήσουν τους μαύρους από τα δικαιώματά τους στην χώρας τους. Ήταν Ισραηλινοί αυτοί που δοκίμασαν την ατομική τους βόμβα στην νοτιοαφρικανική έρημο. Ισραηλινοί ήταν αυτοί που χρηματοδότησαν την έρευνα για βιολογικά όπλα, ελπίζοντας να βρουν μια ασθένεια που θα έπληττε μόνο μαύρους και Άραβες. Το δραματικό ιστορικό είναι τόσο βαρύ που, ήδη από το 1953, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε «τη συμμαχία μεταξύ του νοτιοαφρικανικού ρατσισμού και του Σιωνισμού». Αργότερα, ο πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα θα δηλώσει ότι οι Νοτιοαφρικανοί δεν θα νοιώσουν ποτέ ελεύθεροι όσο οι Παλαιστίνιοι ζούν κάτω από το ισραηλινό απαρτχάιντ.
Θα συνοψίσω εδώ τη διαδικασία.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
«Σε δύο μήνες, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις «προκάλεσαν περισσότερες καταστροφές από ότι οι μάχες στο Χαλέπι της Συρίας μεταξύ 2012 και 2016, οι μάχες στη Μαριούπολη της Ουκρανίας ή σε κατ’ αναλογία σύγκριση, οι συμμαχικοί βομβαρδισμοί της Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Μέχρι τη στιγμή που κατατέθηκε η καταγγελία, είχαν σκοτωθεί 21.110 Παλαιστίνιοι στη Γάζα και περισσότεροι από 55.243 είχαν τραυματιστεί. Από αυτούς 7.729 ήταν παιδιά και 4.700 γυναίκες. Είχαν καταστραφεί περισσότερες από 355.000 κατοικίες, δηλαδή το 60% των σπιτιών. 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, ήtoi περίπου το 85% του συνολικού πληθυσμού, είχαν εκτοπιστεί εσωτερικά της χώρας. Στη βόρεια Γάζα μόνο 13 από τα 36 νοσοκομεία είναι σε μερική λειτουργία, ενώ κανένα δεν βρίσκεται σε κανονική λειτουργική κατάσταση. Οι μεταδοτικές και επιδημικές ασθένειες είναι σύνηθες φαινόμενο μεταξύ των εκτοπισμένων. Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας λιμοκτονεί, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών που πλήττονται από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στο πλαίσιο της «Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης των Φάσεων της Επισιτιστικής Ασφάλειας» από τον FAO.
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Για χρόνια, το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό στη Γάζα, απαγορεύοντας την αλιεία και επιτρέποντας μόνο την ποσότητα τροφής που είναι απαραίτητη για τη διατροφή.
Μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου 2000 και 7 Οκτωβρίου 2023, περίπου 7.569 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 1.699 παιδιών, σκοτώθηκαν, σε μεταξύ των άλλων «τέσσερεις άκρως ασύμμετρους πολέμους», καθώς και άλλες μικρότερες στρατιωτικές επιθέσεις, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες τραυματίες.
Επιπλέον, 214 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 46 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής», μιας μεγάλης κλίμακας ειρηνικής διαδήλωσης κατά μήκος του διαχωριστικού τείχους Γάζας-Ισραήλ, στην οποίαν συμμετείχαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι κάθε Παρασκευή όλο τον χρόνο για 18 μήνες, απαιτώντας «να αρθεί ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στη Γάζα και να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες» στα σπίτια και τα χωριά τους στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Συνολικά, τραυματίστηκαν από το Ισραήλ περισσότεροι από 36.100 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 8.800 παιδιών. 4.903 ατόμων που πυροβολήθησαν στα κάτω άκρα, «ενώ στέκονταν άοπλοι εκατοντάδες μέτρα» από τους ελεύθερους σκοπευτές. Η Επιτροπή (των Η.Ε.) διαπίστωσε ότι οι ακρωτηριασμοί δεν ήταν τυχαίοι: οι κανόνες εμπλοκής που υιοθέτησε το Ισραήλ επέτρεπαν στους ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν στα πόδια των «κυρίων υποκινητών».
Η «Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τις Διαδηλώσεις στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» διαπίστωσε ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει κανείς ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές «πυροβολούν σκόπιμα» παιδιά και άτομα με εμφανή αναπηρία.
Το νομικό καθεστώς, οι πολιτικές και οι πρακτικές διακρίσεων που εφαρμόζει το Ισραήλ υποβάλλουν τους Παλαιστίνιους σε αυτό που συνιστά καθεστώς απαρτχάιντ. Οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη περιορίζονται πίσω από ένα διαχωριστικό τείχος, υπόκεινται σε διαχωριστικές πολιτικές για ειδικές ζώνες και χωροταξία που επιβάλουν διακρίσεις· κατεδαφίσεις σπιτιών για τιμωρητικούς και διοικητικούς σκοπούς· βίαιες εισβολές του ισραηλινού στρατού στο παλαιστινιακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Α· βίαιες ισραηλινές επιδρομές ρουτίνας στα σπίτια τους· αυθαίρετες συλλήψεις και επ’ αόριστον κράτηση (φυλάκιση χωρίς δίκη)· και ένα διπλό νομικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι Παλαιστίνιοι δικάζονται βάσει του ισραηλινού στρατιωτικού νόμου, ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι που ζουν στην ίδια περιοχή υπόκεινται σε διαφορετικό νομικό καθεστώς και δικάζονται στο Ισραήλ από πολιτικά δικαστήρια με τη δέουσα διαδικασία.
Πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 6ης Οκτωβρίου 2023, 199 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους στη Δυτική Όχθη και άλλοι 9.000 τραυματίστηκαν.
Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει συλλάβει περισσότερους από 3.000 Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ιδίως για δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα που σχετίζονται με την κατάσταση στη Γάζα.
2.070 Παλαιστίνιοι κρατούνται στις φυλακές χωρίς κατηγορία ή δίκη. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι από τη Γάζα που εργάζονται στο Ισραήλ έχουν επίσης συλληφθεί και κρατηθεί αυθαίρετα και 3.200 επιστράφηκαν βίαια στη Γάζα, στις 3 Νοεμβρίου 2023, σε ένα πλαίσιο βομβαρδισμών μεγάλης κλίμακας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εργαζόμενοι Παλαιστίνιοι υπέστησαν κακομεταχείριση κατά τη σύλληψη τους και υπέστησαν βία. Πολλοί κρατούμενοι Παλαιστίνιοι ενήλικες και παιδιά από τη Δυτική Όχθη που απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για ισραηλινούς ομήρους αναφέρουν επίσης σοβαρή κακομεταχείριση, ενώ δεν τους παρέχεται επαρκής τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη και ηλεκτρισμό στις ισραηλινές φυλακές. 6 κρατούμενοι Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη πέθαναν υπό κράτηση.
Οι ένοπλες επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστινίων - που υποστηρίζονται ανοιχτά από τους Ισραηλινούς πολιτικούς - έχουν επίσης κλιμακωθεί δραματικά. Οι έποικοι –συνοδευόμενοι συχνά από Ισραηλινούς στρατιώτες– σκότωσαν τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 85, σκορπώντας τον τρόμο στους Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα στις αγροτικές κοινότητες, και καταστρέφοντας περιουσίες. 2.186 Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων 1.058 παιδιά, εκτοπίστηκαν.
ΟΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Το Ισραήλ ρίχνει «τυφλές» βόμβες στη Γάζα, οι οποίες έχουν προβλεπόμενη ακτίνα δράσης «έως 360 μέτρα» και οι οποίες «προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές έως και 800 μέτρα από το σημείο κρούσης».
Για τα παιδιά ειδικότερα, «ο θάνατος είναι παντού» και «πουθενά δεν είναι ασφαλή». Συνολικά, περισσότερα από 7.729 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα μέχρι σήμερα, δηλαδή κάθε μέρα σκοτώνονται περισσότερα από 115 παιδιά. Υπολογίζεται ότι μόνο τις τρεις πρώτες εβδομάδες σκοτώθηκαν περισσότερα παιδιά (συνολικά 3.195) από τον συνολικό αριθμό παιδιών που σκοτώνονται κάθε χρόνο στο κόσμο στις ζώνες συγκρούσεων από το 2019. Το πρωτοφανές ποσοστό παιδιών θυμάτων ώθησε τον εκπρόσωπο της UNICEF να αποκαλέσει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα «πόλεμο κατά των παιδιών».
Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει σκοτώσει: περισσότερους από 311 γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, 103 δημοσιογράφους, ή πάνω από έναν την ημέρα, ή το 73% του συνολικού αριθμού δημοσιογράφων και επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης που σκοτώθηκαν παγκοσμίως το 2023· 40 αξιωματούχους της πολιτικής άμυνας – που είχαν αναλάβει την ανεύρεση θυμάτων από τα ερείπια και ενώ ευρίσκονταν σε υπηρεσία· και περισσότερους από 209 δασκάλους και εκπαιδευτικό προσωπικό.
Επίσης σκοτώθηκαν 144 υπάλληλοι του ΟΗΕ, «ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».
Περισσότεροι από 55.243 Παλαιστίνιους έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά. Τα εγκαύματα και οι ακρωτηριασμοί είναι συνηθισμένοι τραυματισμοί, με περίπου 1.000 παιδιά να έχουν χάσει το ένα ή και τα δύο τους πόδια. Υπάρχουν αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας: όπως περιγράφεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και μικρές ποσότητες λευκού φωσφόρου μπορούν να προκαλέσουν βαθιά και σοβαρά εγκαύματα, διεισδύοντας ακόμη και μέσα στα οστά και μπορούν να αναζωογονηθούν μετά την αρχική θεραπεία. Καθώς δεν υπάρχουν πλέον λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, οι τραυματίες αναγκάζονται να «περιμένουν να πεθάνουν», δεν μπορούν να αναζητήσουν χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία πέρα από τις πρώτες βοήθειες, πεθαίνοντας αργά από τα τραύματά τους ή τις επακόλουθες λοιμώξεις.
Πριν ακόμη την τελευταία επίθεση, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υπέφεραν από σοβαρούς τραυματισμούς από τις προηγούμενες επιθέσεις: το 80% των παιδιών είχαν υποστεί υψηλά επίπεδα βομβαρδισμών. Υπέφεραν από συναισθηματική δυσφορία, ενούρηση (79%) και αντιδραστική αλαλία (59%) και έκαναν πράξεις αυτό-ακρωτηριασμού (59%) και είχαν αυτοκτονικές σκέψεις (55%). Έντεκα εβδομάδες αδιάκοπων βομβαρδισμών και εκτοπισμών θα έχουν σίγουρα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση αυτών των αριθμών, ιδιαίτερα για τις δεκάδες χιλιάδες παιδιά που έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς τους και ακόμα χειρότερα για εκείνα που έχασαν όλη τους την οικογένεια.
Παράλληλα με τη στρατιωτική εκστρατεία, το Ισραήλ έχει επιδοθεί στην πιο σκληρή, στην πιο απάνθρωπη και πιο ταπεινωτική μεταχείριση των Παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας. Μεγάλος αριθμός Παλαιστίνιων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, συνελήφθησαν, δέθηκαν τα μάτια τους και αναγκάστηκαν να γδυθούν και να σταθούν έξω στο κρύο, προτού φορτωθούν σε φορτηγά και οδηγηθούν σε άγνωστες τοποθεσίες. Πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που αποφυλακίστηκαν αναφέρουν ότι έχουν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης τροφής, νερού, καταφυγίου και πρόσβασης σε τουαλέτες. Εικόνες ακρωτηριασμένων και καμένων πτωμάτων – καθώς και βίντεο επιθέσεων από Ισραηλινούς στρατιώτες – που παρουσιάζονται ως «αποκλειστικό περιεχόμενο από τη Λωρίδα της Γάζας», κυκλοφόρησαν στο Ισραήλ στο κανάλι Telegram «72 Virgins», χωρίς να λογοκρίνονται.
Την 1η Δεκεμβρίου 2023 - το τέλος της προσωρινής οκταήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς - το Ισραήλ άρχισε να ρίχνει φυλλάδια καλώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις περιοχές του Νότου προς τις οποίες είχαν προηγουμένως ζητηθεί να διαφύγουν. Όπως δήλωσε ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Εσωτερικά Εκτοπισμένων Ατόμων εντός της ίδιας της χώρας τους, «το Ισραήλ δεν κράτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει σε όσους υπάκουσαν τις διαταγές του να εκκενώσουν τον βορρά της Γάζας. Σήμερα, έχουν εκτοπιστεί ξανά βίαια, πλάι στον πληθυσμό της νότιας Γάζας». Το Ισραήλ δημοσίευσε επίσης έναν λεπτομερή χάρτη στο διαδίκτυο, χωρίζοντας τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές περιοχές. Φαινομενικά είχε σκοπό να ενημερώσει για ισραηλινές εντολές για εκκένωση. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Ocha, «η δημοσίευση δεν διευκρινίζει προς τα πού πρέπει να εκκενώσουν ».
Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, «Πολλά από τα οχήματα και φορτηγά μας καταστράφηκαν ή εγκαταλείφθηκαν μετά την αναγκαστική και βιαστική εκκένωση από το βορρά, αλλά οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν επιτρέψει τη χρήση πρόσθετων φορτηγών στη Γάζα. Αυτό δυσχεραίνει σημαντικά τη λειτουργία της βοήθειας. Η μεταφορά εμπορευμάτων στο βορρά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω των συγκρούσεων, των παντού διασκορπισμένων βομβών με κίνδυνο να εκραγούν και λόγω των ρημαγμένων δρόμων». Οι χαλασμένες επικοινωνίας δυσχεραίνουν τον συντονισμό της διανομής της βοήθειας. «Τα ράφια είναι άδεια, τα πορτοφόλια είναι άδεια, τα στομάχια είναι άδεια». Μόνο ένα αρτοποιείο λειτουργεί σε όλη τη Γάζα.
Ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA περιγράφει «απελπισμένους, πεινασμένους και τρομοκρατημένους ανθρώπους» που «σταματούν τα φορτηγά βοήθειας, παίρνουν τη τροφή και την τρώνε αμέσως».
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, δεν διατίθενται παρά μόνο 1,5 έως 1,8 λίτρα καθαρού νερού ανά άτομο την ημέρα, για όλες τις χρήσεις (πόσιμο, πλύσιμο, προετοιμασία φαγητού, υγιεινή). Αυτός ο αριθμός είναι πολύ κάτω από το «όριο έκτακτης ανάγκης» των 15 λίτρων την ημέρα για «συνθήκες πολέμου ή λιμού» ή το «όριο επιβίωσης» των 3 λίτρων την ημέρα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κατά μέσο όρο «παρά μόνο ένα ντους για κάθε 4.500 άτομα». Τα καταφύγια της UNRWA διαθέτουν τώρα κατά μέσο όρο μόνο μία τουαλέτα για κάθε 486 άτομα, ενώ άλλα μέρη όπου οι άνθρωποι αναζητούν καταφύγιο συχνά δεν έχουν καθόλου τουαλέτες.
Έχουν σημειωθεί περισσότερες από 238 επιθέσεις σε «κέντρα υγείας» στη Γάζα. Μόνο 13 από τα 36 νοσοκομεία και 18 από τα 72 κέντρα υγείας εξακολουθούν να λειτουργούν –κάποια από αυτά περιθωριακά – Ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο τις γεννήτριες των νοσοκομείων, τους ηλιακούς συλλέκτες των νοσοκομείων και άλλο εξοπλισμό, όπως σταθμούς οξυγόνου και δεξαμενές νερού.
Στοχεύει επίσης ασθενοφόρα, ιατρικές συνοδείες και πρώτες βοήθειες. 311 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν (κατά μέσο όρο 4 την ημέρα), από τους οποίους τουλάχιστον 22 σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Το Ισραήλ άφησε την κύρια δημόσια βιβλιοθήκη της Γάζας ερειπωμένη. Επίσης, έκανε ζημιές ή κατέστρεψε αμέτρητα βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοθήκες και εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το Ισραήλ στόχευσε ένα προς ένα τα τέσσερα πανεπιστήμια της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Πανεπιστημίου.
Το Ισραήλ έκανε ζημίες ή κατέστρεψε περίπου 318 μουσουλμανικούς και χριστιανικούς θρησκευτικούς χώρους, κατεδαφίζοντας τόπους λατρείας που είχαν οι Παλαιστίνιοι από γενιές. Αυτά περιλαμβάνουν το Μεγάλο Τζαμί Omari, αρχικά μια βυζαντινή εκκλησία του πέμπτου αιώνα, ένα εμβληματικό μνημείο της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γάζας και
τόπος λατρείας για χριστιανούς και μουσουλμάνους εδώ και περισσότερο από 1.000 χρόνια. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν επίσης μερικά την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, που ιδρύθηκε το 425 μ.Χ. και θεωρείται η τρίτη παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο.
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ
Είναι σπάνιο για τους δράστες γενοκτονίας να εκφράζουν τις προθέσεις τους εκ των προτέρων. Ωστόσο, η Νότια Αφρική έχει συγκεντρώσει 6 σελίδες με δηλώσεις. Κατά την προκαταρκτική ακρόαση, το Ισραήλ υποστήριξε ότι πρόκειται απλώς για πολιτικές ομιλίες, ρητορική, αλλά ότι κανένα από τα πρόσωπα που αναφέρθηκαν δεν επιχείρησε να τις κάνει πράξη. Ας το κρίνουμε αυτό κάτω από το φως των γεγονότων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Ενώπιον της Κνεσέτ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε αυτόν τον πόλεμο ως «μια πάλη μεταξύ των παιδιών του φωτός και των παιδιών του σκότους, μεταξύ της ανθρωπότητας και του νόμου της ζούγκλας». Αργότερα είπε στους στρατιώτες του: «Πρέπει να θυμάστε τι σας έκανε ο Αμαλέκ, λέει η Αγία Γραφή μας. Και το θυμόμαστε». Το σχετικό απόσπασμα της Αγίας Γραφής τους λέει: «Τώρα πηγαίνετε να επιτεθείτε στον Αμαλέκ και να θέσετε εκτός νόμου ό,τι του ανήκει. Μην απαλλάσσετε κανέναν, αλλά σκοτώστε άνδρες και γυναίκες, παιδιά και μωρά, βόδια και πρόβατα, καμήλες και γαϊδούρια».
Ο πρόεδρος Isaac Herzog δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Είναι ένα ολόκληρο έθνος που είναι υπεύθυνο. Αυτή η ρητορική ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν και δεν εμπλέκονται δεν είναι αλήθεια. Αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. …και θα πολεμήσουμε μέχρι να τους σπάσουμε τη σπονδυλική στήλη».
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, σε μια «ενημέρωση της κατάστασης» από τον ισραηλινό στρατό στις 9 Οκτωβρίου 2023, ανέφερε ότι το Ισραήλ «επιβάλλει πλήρη πολιορκία στη Γάζα (…) Χωρίς ρεύμα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς καύσιμα. Όλα είναι κλειστά. Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε ανάλογα».
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κνεσέτ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας Νισίμ Βατούρι έγραψε στο Twitter στις 7 Οκτωβρίου 2023: «Τώρα έχουμε όλοι έναν κοινό στόχο: να εξαφανίσουμε τη Λωρίδα της Γάζας από την επιφάνεια της γης».
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Η Νότια Αφρική ζητά προληπτικά μέτρα για να σταματήσει αμέσως η σφαγή. Ειδικότερα, ζητά:
(1) Το κράτος του Ισραήλ θα αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εντός και εναντίον της Γάζας,
(2) Το Κράτος του Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι οι παράτυπες στρατιωτικές μονάδες ή στρατοί που ενδέχεται να κατευθύνονται, να υποστηρίζονται ή να επηρεάζονται από το ίδιο, καθώς και όλες οι οργανώσεις και τα πρόσωπα που ενδέχεται να υπόκεινται στον έλεγχο, στην καθοδήγηση ή στην επιρροή του, δεν θα λάβουν μέρος σε καμία στρατιωτική επιχείρηση, όπως αναφέρεται στο σημείο (1) ανωτέρω,
(3) Η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και το Κράτος του Ισραήλ θα λάβουν η καθεμία, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους δυνάμει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, σε σχέση με τον παλαιστινιακό λαό, όλα τα εύλογα μέτρα που είναι στην εξουσία τους για να αποτρέψουν την γενοκτονία,
(4) Το Κράτος του Ισραήλ πρέπει, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, σε σχέση με τον Παλαιστινιακό Λαό ως ομάδα που προστατεύεται από τη Σύμβαση για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας για το έγκλημα της γενοκτονίας, να απέχει από τη διάπραξη οποιασδήποτε πράξης που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Άρθρου II της Σύμβασης,
(…)
(8) Το Κράτος του Ισραήλ θα υποβάλλει στο Δικαστήριο έκθεση για όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για την εφαρμογή του παρόντος Διατάγματος εντός μίας εβδομάδας από την ημερομηνία του παρόντος Διατάγματος και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως θα διατάσσει το Δικαστήριο, έως ότου ληφθεί απόφαση. Η τελική απόφαση για την υπόθεση λαμβάνεται από το δικαστήριο.
Μέχρι σήμερα, κανένα άλλο κράτος δεν έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ωστόσο, η Τουρκία μετέδωσε μια ποσότητα αρχείων βίντεο που επιβεβαιώνουν σε εικόνες τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής.
Κριστιάν Άκκυριά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου