Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

H ΙΒΜ παρουσίασε τον «Κόνδορα», το ισχυρότερο κβαντικό τσιπ στον κόσμο

Η ύπαρξη του μπορεί να οδηγήσει σε νέα γενιά υπερυπολογιστών



Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός κβαντικού υπολογιστή έκανε η IBM. O αμερικανικός κολοσσός κατασκευής υπολογιστών παρουσίασε ένα κβαντικό τσιπ που διαθέτει 1,121 qubits και είναι το ισχυρότερο κβαντικό τσιπ που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. H δημιουργία κβαντικών υπολογιστών αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο στον τομέα της πληροφορικής αφού αυτοί οι υπολογιστές αναμένεται φέρουν επανάσταση στον σύγχρονο κόσμο. Η χρήση των κβαντικών υπολογιστών πιστεύεται ότι θα φέρει αδιανόητη ώθηση σε κάθε τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας

Τα τελευταία 15 χρόνια πολλές εταιρείες έχουν παρουσιάσει διαφόρων ειδών τσιπ τα οποία υποστηρίζουν ότι έχουν κβαντικές ιδιότητες και μπορούν να αποτελέσουν τους πυρήνες κβαντικών υπολογιστών. Όμως η κρατούσα θέση της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι κανένα από αυτά τα τσιπ δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις (ή τουλάχιστον όλες εξ αυτών) που απαιτούνται για να λογίζονται ως κβαντικά και απλά είναι πιο εξελιγμένα τσιπ της υπάρχουσας συμβατικής τεχνολογίας υπολογιστών. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι αυτά τα τσιπ μπορούν να οδηγήσουν στην κατασκευή νέων ταχύτερων υπολογιστών ή υπερυπολογιστών αλλά όχι κβαντικών συστημάτων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές δεκαετίες συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας για να δούμε ένα πραγματικό κβαντικό υπολογιστή. Παρόλα αυτά διάφορες εταιρείες συνεχίζουν να παρουσιάζουν τσιπάκια τα οποία χαρακτηρίζουν κβαντικά και όταν αυτό το κάνει το διαχρονικά κορυφαίο όνομα του τομέα των υπολογιστών, η IBM, είναι επόμενο να προκαλείται έντονο ενδιαφέρον.

Τα qubits

Στους υπολογιστές, η μονάδα πληροφορίας είναι το bit, το οποίο λαμβάνει τιμές είτε «0» είτε «1» και οι πληροφορίες αποθηκεύονται ως συνδυασμοί των δύο αυτών ψηφίων. Στους κβαντικούς υπολογιστές, το αντίστοιχο του bit είναι το κβαντικό bit, ή qubit. Χάρη σε μια κβαντική ιδιότητα που ονομάζεται υπέρθεση, το qubit μπορεί να λαμβάνει τιμές «0» ή «1» ή και τα δύο μαζί. Αυτή η ιδιότητα έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η μνήμη και η ταχύτητα των κβαντικών υπολογιστών. Όγκος δεδομένων που με τους σημερινούς υπολογιστές, ακόμη και τους πιο ισχυρούς, απαιτείται χρονικό διάστημα πολλών ετών για να γίνει η επεξεργασία τους με τους κβαντικούς υπολογιστές η επεξεργασία θα γίνεται πριν προλάβει ο ερευνητής που πάτησε το enter να πιει τον καφέ του.

H IBM έχει παρουσιάσει κατά καιρούς κβαντικά τσιπάκια όπως πριν δύο χρόνια τον «Αετό» που διέθετε 127 qubits και πέρυσι ένα ακόμη τσιπάκι με 433 qubits. Η εταιρεία παρουσίασε τώρα τον «Κόνδορα» που διαθέτει 1,121 qubits δείχνοντας ότι η κβαντική τεχνολογία που αναπτύσσει εξελίσσεται δυναμικά και γρήγορα αφού με αυτόν τον ρυθμό στο τέλος της δεκαετίας θα έχει κατασκευάσει κβαντικά τσιπάκι που θα μπορούν πιθανώς να υποστηρίξουν την παρουσία κάποιων έστω και πρώιμων κβαντικών υπολογιστών.

Naftemporiki.gr

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου