Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Παραμένει στη θέση της η πρύτανης, μετά τις καταγγελίες για αντισημιτισμό

700 υπογραφές καθηγητών υπέρ της Κλοντίν Γκέι



Παραμένει στη θέση της η πρύτανης του πανεπιστημίου Χάρβαρντ μετά τις δηλώσεις της για ζητήματα αντισημιτισμού στον χώρο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι οποίες κρίθηκαν ως διφορούμενες.

Η διοικητική αρχή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ μετά τη χθεσινή έκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου ανακοίνωσε μέσω δελτίου Τύπου πως «επαναβεβαιώνουμε σήμερα τη στήριξή μας στη συνέχιση της θητείας της πρυτάνεως Κλοντίν Γκέι».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν επίσης η εμπιστοσύνη της διοίκησης «στο γεγονός ότι η πρύτανης Γκέι αποτελεί το καλύτερο πρόσωπο για να ηγηθεί προκειμένου να βοηθήσει την πανεπιστημιακή κοινότητά μας να διαχειριστεί πολύ σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε».

Η πρύτανης κατηγορήθηκε πως δεν διαχειρίστηκε επαρκώς προβλήματα αντισημιτισμού, που καταγράφηκαν στο πανεπιστήμιο. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν αντιδράσεις. Μάλιστα, περισσότερα από 70 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, στην πλειονότητά τους Ρεπουμπλικανοί, ζήτησαν την αποχώρηση της Κλοντίν Γκέι, έπειτα από μια κοινοβουλευτική ακρόαση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων την 5η Δεκεμβρίου, όπου οι απαντήσεις της σχετικά με την καταδίκη του αντισημιτισμού κρίθηκαν διφορούμενες κι επικρίθηκαν σφόδρα.


Ωστόσο μέσα στο σαββατοκύριακο συγκεντρώθηκαν υπογραφές από 700 καθηγητές, οι οποίοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους στις εκκλήσεις και στις «πολιτικές πιέσεις» υπέρ της παραίτησης της πρύτανη.

Ποια είναι η πρύτανης του Χάρβαρντ

Η Κλοντίν Γκέι είναι 53 ετών. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, ενώ η οικογένειά της είναι μετανάστες από την Αϊτή. Είναι καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και τον Ιούλιο έγινε η πρώτη μαύρη πρύτανης του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το οποίο ιδρύθηκε στο Κέιμπριτζ, στη Βοστόνη, πριν από 368 χρόνια.

Να σημειωθεί πως ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει εντάσεις σε πολλά γνωστά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, όπως στο Χάρβαρντ. Πλούσιοι δωρητές και φωνές προερχόμενες από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, αλλά και από τους Δημοκρατικούς, κατήγγειλαν αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια και επέκριναν ως πολύ αδύναμες αντιδράσεις των πρυτανικών αρχών, με φόντο την επαναλαμβανόμενη κριτική συντηρητικών κατά των αμερικανικών πανεπιστημίων, που κρίνουν ότι υιοθετούν πολύ αριστερές απόψεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου