«Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ξεκάθαρα ορατές από τη Σπιναλόγκα», παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΥΕΠ
Ξεκάθαρα αρνητική είναι η εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο σχέδιο που εστάλη προς διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά στη χωροθέτηση Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στο νομό Λασιθίου.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ομόφωνα απέρριψε το σχεδιασμό της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση παράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή της Ελούντας και της Σητείας, είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη φάση.
Με την ομόφωνη απόφαση η Επιτροπή προτείνει τη συμμετοχή της Περιφέρειας και προφανώς των τοπικών φορέων στο σχεδιασμό της παράκτιας χωροταξίας η οποία δεν υπάρχει και επίσης προτείνει και ζητά από το Υπουργείο τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο σχεδιασμό του νέου χωροταξικού που αφορά στο έδαφος.
«Με αυτούς τους όρους θα είμαστε παρόντες για να στηρίξουμε την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη θάλασσα όπου και όσο χρειάζονται. Λέμε "όχι" στο συγκεκριμένο σχέδιο. Όμως η εγκατάσταση παράκτιων πάρκων στην Κρήτη σε αριθμό, που χρειάζεται και μπορεί να "σηκώσει" η Κρήτη, θα είμαστε παρόντες και θετικοί και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων αυτά θα εγκατασταθούν», τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ξυλούρης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε και συζητάει τα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο κανείς να τα μελετάει στο χαρτί γιατί καθορίζουν το μέλλον του νησιού και εάν δεν το εξετάζουμε σωστά, εάν δεν βάλουμε τη ψυχή μας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό και νομίζω ότι οι αποφάσεις που έχουν παρθεί είναι σε μεγάλο βαθμό για το καλό της Κρήτης».
Σημειώνεται ότι η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ισοδυναμεί και έχει ισχύ απόφασης Περιφερειακού Συμβουλίου και αποτελεί την επίσημη θέση της Περιφέρειας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία θα σταλεί σήμερα. Επίσης τονίστηκε ότι η απόφαση δεν είναι μεν δεσμευτική προς το Υπουργείο αλλά «δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι τώρα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ή της Επιτροπής Περιβάλλοντος που να μην έχει γίνει, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής ειπώθηκε ότι συνολικά οι 141 ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε διάφορες παράκτιες περιοχές του Λασιθίου θα έχουν ισχύ 1,6 GW. Ο περιβαλλοντολόγος και εκπρόσωπος του ΕΔΕΥΕΠ κ. Σπύρος Σπίνος αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτό τον ισχυρισμό λέγοντας ότι «δεν θα έχουν ισχύ πάνω από 800 MW διότι δεν μπορεί να το "σηκώσει" ο ΑΔΜΗΕ». Ωστόσο ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το ανθρώπινο μάτι βλέπει σε απόσταση 5- 6 χιλιομέτρων και ότι οι ανεμογεννήτριες θα είναι ξεκάθαρα ορατές από τη Σπιναλόγκα.
Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι τα 200 MW έχουν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, συνεπώς μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί τις εκτάσεις που θα καλύψουν ανεμογεννήτριες, ακόμα και με ισχύ 800 MW.
Η προϊσταμένη του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας κ. Λένα Καργάκη τόνισε ότι η Σπιναλόγκα είναι υποψήφια προς ένταξη στον κατάλογο της UNESCO και ότι η χωροθέτηση των ΥΑΠ θα καταστήσει απαγορευτική την έγκριση.
Ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Σητεία έχει σημαντική επιβάρυνση στα ενεργειακά θέματα.
«Έχουμε ήδη 147 ανεμογεννήτριες που παράγουν το 47% της ενέργειας στην Κρήτη αλλά και πολλά φωτοβολταϊκά πάρκα. Επίσης θα κατασκευαστούν δύο κοιλάδες υδρογόνου στον Αθερινόλακκο Σητείας. Κατά 90% ο δήμος είναι Γεωπάρκο, οικότοποι, αρχαιολογικοί χώροι. Γνωρίζουμε τις ανάγκες και αντιλαμβανόμαστε την ενεργειακή μετάβαση που πρέπει να γίνει. Όμως επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε όταν έρθουν οι μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το δεύτερο εξάμηνο του 2026! Δεν γνωρίζουμε επίσης τις υποστηρικτικές δομές, τα λιμάνια, τα οδικά δίκτυα και τις εγκαταστάσεις δισσεκατομμυρίων που πρέπει να γίνουν για τα ΥΑΠ και όλα αυτά χωρίς να έχουμε ακούσει μία κουβέντα εάν θα φθάσει ο ΒΟΑΚ στη Σητεία», είπε συγκεκριμένα.
Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Προκοπάκης, τοποθετήθηκε ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ξενοδόχων νομού Λασιθίου, ήταν πιο λιτός και κατηγορηματικός με φράσεις που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης και κατηγορηματικός.
«Θα μας βρείτε κάθετα απέναντι και μαζί με την τοπική κοινωνία» είπε και συνέχισε λέγοντας ότι «εκπροσωπούμε 250 ξενοδοχεία και χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν παίζουμε με τις επενδύσεις που έχουν γίνει ούτε με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία μας, ξεκαθάρισε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η Επιτροπή, όπως και αρκετοί από τους τοπικούς φορείς, κατέστησαν σαφές ότι δεν είναι αντίθετοι με τη χωροθέτηση θαλάσσιων/ υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ωστόσο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι το Υπουργείο καλεί προς γνωμοδότηση για ένα σχέδιο δίχως να υπάρχει εκ των προτέρων εθνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αφού εκπονηθεί κάτι τέτοιο και τεθεί σε ισχύ η εκάστοτε Περιφέρεια θα δύνανται να γνωμοδοτήσει επί μίας απτής βάσης.
Δείτε χάρτες όπου προτείνονται από του Υπουργείο Περιβάλλοντος να τοποθετηθούν τα ΥΑΠ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου