Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

«……και μετά τις 8 Οκτώβρη τι; » ( Γ.Ιωσηφίδη , ΛΑ.ΣΥ )




Ενώ η προεκλογική περίοδος τελειώνει, ξαφνικά και μετά από πέντε χρόνια φάνηκε ότι όταν θέλουν οι τοπικές αρχές διαθέτουν κονδύλια δια κάθε «νόσο». Πέντε χρόνια Σπανός-Δελμούζος άφαντοι και ξαφνικά δώσε «άρτο και θεάματα». Έλα να πάρεις μπάρμπα! Παρέα ο περιφερειάρχης με τους παρατρεχάμενους υποψήφιους να πανηγυρίζουν από κοινού για τις «παροχές». Από κοντά και οι επίδοξοι δήμαρχοι να πάρουν λίγη από την αίγλη του Νέρωνα!. Μια περίοδος που μας γέμισε «εκπλήξεις» και εκπλήξεις. Ένα καλοκαίρι με δωρεάν συναυλίες, εξαγγελίες έργων επι έργων για όλα σχεδόν τα χωριά (κυρίως αναπλάσεις για τα «δικά μας παιδιά» γνωστούς εργολάβους της περιοχής) για να μην ξεχνιόμαστε κι όλας. Μετά από πολλά πολλά χρόνια έχουμε και μπαζώματα και ασφαλτόστρωση κάποιων εκ των χιλιάδων λακούβων που είναι γεμάτη η πόλη, καλύτερα, είναι η αλήθεια και από τις παραμονές των γιορτών που Πάσχα και Χριστούγεννα που μας συνήθιζαν οι επερχόμενοι δήμαρχοι!

    Αυτό το καλοκαίρι είχαμε και την πλήρη τρικυμία εν κρανίω για χιλιάδες συμπολίτες μας για το ποιος είναι από εδώ και ποιος από εκεί. Ποιος είναι με το «κόμμα μας» και ποιος απέναντι στο «κόμμα μας» και άλλα τόσα στη «χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, που κοκκινίζει η σταφύλη και θάλλει η ελαία»;

     Όταν πλέον θα έχουν εκλεγεί και ο «σωτήρας» - δήμαρχος αλλά και ο παρ’ ολίγο δήμαρχος που ήθελε και αυτός να είναι σωτήρας, (ο ένας του νυν κομματάρχη και ο άλλος του πρώην, η σειρά δεν παίζει κανένα ρόλο) αυτό που θα έχουμε μπροστά μας θα είναι η σκληρή, η αμείλικτη πραγματικότητα.

     Η ακρίβεια να βρίσκεται παντού. Φαρμακείο, σούπερ μάρκετ, φούρνος, κρεοπωλείο αλλά και στα τιμολόγια στο ρεύμα, στα βενζινάδικα για το πετρέλαιο θέρμανσης στον απειλητικό χειμώνα.

    Το νοσοκομείο αισθητικά και ενεργειακά αναβαθμισμένο (κατά πως μας λένε ότι θα το φτιάξουν) αλλά οι ελλείψεις γιατρών νοσηλευτών να είναι κάτι παραπάνω από εγκληματικές. Να συνεχίζουν να πεθαίνουν συνάνθρωποί μας … ακόμη και για το «τίποτα».

   Ο Ύλαιθος (κατά κόσμο Γατσοπνίχτης) να συνεχίζει μπαζωμένος (λίγο έξω από τη βιτρίνα της πόλης) αλλά και τα γύρω ρέματα. Ο Κόφινας να φαντάζει απειλητικός σε μια πυρκαγιά με Ανατολικό άνεμο, για όλο το Συνοικισμό, αλλά και την πόλη συνολικά.

   Τα σχολεία ερείπια, ενώ για το ΕΠΑΛ η στατικότητά του να παραπέμπεται πάλι για το απώτερο μέλλον.

   Ακόμη και τα όποια μερεμέτια, γίνονται τελευταία στιγμή (όπως η αντικατάσταση καρκινογόνων πλακών αμιάντου σε σχολείο της Ιτέας), που δείχνει καθαρά ότι η δημοτική αρχή άλλες προτεραιότητες έχει.

   Κατά τα άλλα πανηγυρίζουν για τη διαγώνιο και τον περιφερειακό του κάστρου που καμία ή σχεδόν καμία χρηστικότητα δεν έχουν για την πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης.

   Η νέα δημοτική αρχή (όποια και αν είναι) ίσως να θέλει να τιμήσει το νέο μεγάλο αφεντικό της περιοχής, τον Μυτιληναίο. Και γιατί να μην το κάνει άλλωστε μιας και έχει βαθιές εμπειρίες τόσο από τη βράβευση (από όλους μαζί) του Λουκά Παπαδήμου, εκείνου του τραπεζίτη που τον τοποθέτησαν πρωθυπουργό για να τσακίσει τις συντάξεις μας, να στείλει στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Εξ άλλου έχουν και πιο πρόσφατη εμπειρία από την ανακήρυξη (από όλους μαζί) ως επίτιμου δημότη, γνωστής μεγολο-επιχειρηματία της περιοχής που οι εργασιακές σχέσεις στις επιχειρήσεις της είναι μάλλον το μοντέλο που πήρε ο Άδωνις για να φτιάξει το νέο «εργασιακό» νόμο!

   Αυτοί είναι …..και δεν αλλάζουν. Όλα στο «επιχειρήν». Είναι αυτοί που έχουν ευαγγέλιο τα 8μηνα και τα προγράμματα μερικής απασχόλησης μόνο και μόνο για να κρατάνε σε ομηρία μέρος της νεολαίας στην περιοχή. Είναι αυτοί που ακριβώς με αυτή την πολιτική που εφαρμόζουν διώχνουν τα παιδιά μας για Αθήνα (στην καλύτερη περίπτωση) ή στη Βόρεια Ευρώπη και ακόμη χειρότερα στις ΗΠΑ

 

   Είναι αυτοί που δίνουν γη και ύδωρ σε μεταλλεία, σε ιχθυοκαλλιέργειες, σε μεγαλοξενοδόχους, σε σούπερ μάρκετ με αντιστάθμισμα 5 - 6 θέσεις εργασίας μερικής (4ωρης) απασχόλησης, που όλοι γνωρίζουμε ποιος κάνει κουμάντο για τον ποιόν θα πάρουν και ποιον θ’ αφήσουν.

    Από το ’24 που οι πλειστηριασμοί θα είναι στην ημερήσια διάταξη, ο Δήμος όχι μόνο δεν θα είναι δίπλα στους δημότες αλλά θα στέλνει στα αρπακτικά των funds  όσους χρωστάνε νερό ή δημοτικά τέλη ή τέλη ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή Δήμος-δήμιος απέναντι στους δημότες!

 

   Στον αντίποδα αυτών τι δημάρχους και συμβούλους θέλουμε:

   θέλουμε δημάρχους και συμβούλους λαϊκούς αγωνιστές (όπως αυτούς που γνωρίσαμε, προηγούμενων δεκαετιών). Θέλουμε μπροστάρηδες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Να είναι απέναντι στις πολιτικές εξαθλίωσής μας και όχι να στρουθοκαμηλίζουν λέγοντάς μας ότι δεν μπορούμε γιατί αυτά είναι κομματικά! Θέλουμε να είναι μαζί μας, δίπλα μας,  στις διεκδικήσεις μας για καλύτερη σύνταξη, ενάντια στην ακρίβεια, στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στη χαμοζωή που μας καταδικάζουνε!

   Θέλουμε να παλεύουν μαζί μας για … «κανένα σπίτι σε χέρια αρπακτικού ή τραπεζίτη».

   Που να μην παραχωρούνε γη και ύδωρ με ένα νεύμα, στις μεταλλευτικές, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών κάνοντας τον τόπο μας στην κυριολεξία χαβούζα με το πρόσχημα της επιχειρηματικότητας.

   Θέλουμε να είναι δίπλα στα εγγόνια μας μαθητές και τους γονείς τους, για σχολεία αντισεισμικά με σύγχρονα προγράμματα σπουδών.

   Να έχουν πάρει όλα τα μέτρα για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία με χρήματα απαιτητά από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι φορτώνοντάς τα σε εμάς μέσα από τα δημοτικά τέλη.

   Που να το εννοούν όταν λένε ότι το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό πρεσβεύοντας πολιτική του χαμηλότερου αντίτιμου και όχι φορτώνοντας τα νοικοκυριά με συνεχείς ανατιμήσεις ανά χρόνο!

   Γιατί θέλουμε να λειτουργούν (έστω και στο ελάχιστο) σα το δήμο της Πάτρας. Δίπλα στο λαό.

   Γιατί εμείς δεν θέλουμε δήμαρχο για το δήμο Δελφών αλλά δήμαρχο για το λαό του δήμου Δελφών

   Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή θεωρούμε ότι τα προγράμματα που ήδη έχουν ανακοινώσει οι υποψήφιοι  είναι βαθύτατα πολιτικά, με πρόσημο μάλιστα τα θέλω και τις επιθυμίες του κεφαλαίου της περιοχής σε βάρος της ζωής μας, εμείς τασσόμαστε δίπλα σε αυτούς που στάθηκαν κοντά μας όλα αυτά τα δίσεκτα χρόνια. Που αφουγκράστηκαν τις ανάγκες μας, που πάλεψαν μαζί μας για να τις ικανοποιήσουμε. Γιατί όταν αυτοί είναι μαζί μας, μόνον τότε εμείς, ο φτωχός λαός, θα είμαστε πιο δυνατοί.!

  Γιατί περισσότεροι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημαίνει περισσότεροι σύμμαχοι στον αγώνα που δίνουμε οι συνταξιούχοι για τις δικές μας ανάγκες, σημαίνει περισσότερα εμπόδια σε μια εχθρική για τον λαό πολιτική, σημαίνει ένταση της πάλης για όσα μπορεί να απολαμβάνουμε σήμερα εμείς οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας και τους τα στερούν τα κέρδη των λίγων.

Λαϊκή Συσπείρωση λοιπόν και στο Δήμο Δελφών και στην περιφέρεια

Γιώργος Ιωσηφίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου