Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα προ του 2012, αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο-Τι λέει η κυβέρνηση δια στόματος Γεωργιάδη

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους - Δεν έχει ληφθεί κυβερνητικη απόφαση λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης




Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συνταξιούχοι δικαστές, μετά την «απόφαση Αγγελάρα» του Μισθοδικείου και οι περικοπείσες συντάξεις τους επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Κατά πλειοψηφία (28-3) οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκαν (1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Δηλαδή, εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Δηλαδή, οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, με άλλα λόγια προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.


Ακόμη, το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πώς θα καθοριστεί το ύψος των συντάξεων

Οι συντάξεις των απόμαχων δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr το ύψος των συντάξεων των δικαστών θα καθοριστεί μεταξύ του 70-80% των αποδοχών των εν ενεργεία συναδέλφων τους, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική κυβερνητική απόφαση, λόγω του μεγάλου κόστους επιβάρυνσης που θα υπάρξει.

Σε άλλο σημείο η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο».

Η απόφαση αφορά μόνο όσους προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Πάντως, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.

Σύμφωνα με τα κριθέντα από τα δικαστήρια οι διατάξεις των άρθρων 1, 2, 4, 6, 7 και 8 του ν. 4387/2016, αντίκεινται, στις διατάξεις του άρθρου 26 του Συντάγματος και στις εξειδικεύουσες αυτές, ως προς τη δικαστική εξουσία, διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1 και 88 παρ. 2 του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικούς λειτουργούς σύνταξης που να μην αποκλίνει ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι έχουν τον αυτό βαθμό με εκείνον που κατείχαν οι συνταξιούχοι κατά την έξοδό τους από την ενεργό υπηρεσία, ώστε να διασφαλίζεται σε αυτούς επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος που ασκούσαν

Όπως επισημαίνει στο Ε.Σ. σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».

Ακόμα, αναφέρει το Ε.Σ. ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το Μισθοδικείο

Το Μισθοδικείο με την υπ. αριθμ. 255/2021 απόφασή του είχε κρίνει ότι «το Σύνταγμα επιβάλει σταθερή αναλογία των συντάξεων και των αποδοχών ενεργείας των δικαστικών λειτουργών», ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι με την μείωση των συντάξεων που έγινε το 2012 παραβιάζεται μια πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, καθώς οι συντάξεις σε σχέση με τις αποδοχές των ενεργεία δικαστών, υπολείπονται «κατά ποσοστό σαφώς ανώτερο του 40%».

Συγκεκριμένα το «δια ταύτα» της υπ΄ αριθμ. 255/2021 απόφασης του Μισθοδικείου (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Νικόλαος Σκαρβέλης) είναι ότι «η συνταγματική προστασία, η οποία αναφέρεται στον εν ενεργεία δικαστικό λειτουργό, διασφαλίζει και το συνταξιοδοτικό του καθεστώς, διότι και αυτό αποτελεί εγγύηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του».


 πηγή



Γεωργιάδης για δικαστικούς: Η αύξηση συντάξεων δεν θα εφαρμοστεί σε όλους – «Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού»

Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη δικαστική απόφαση για την αύξηση στις συντάξεις των δικαστικών. 

«Η απόφαση αφορά αυτούς που έχουν προσφύγει, μελετάμε τις συνέπειές της», σημείωσε ενώ τόνισε: «Σέβομαι πολύ τους δικαστές και συμφωνώ ότι το status τους πρέπει να είναι ψηλά. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει. Δεν θα εφαρμοστεί σε όλους, δεν υπάρχουν τα λεφτά» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος επεσήμανε ότι αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.


«Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω την απόφαση», ανέφερε σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης και σχολίασε ότι «οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη». 

«Εδώ υπάρχουν δυο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μια κοινωνία που για εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν;», αναρωτήθηκε.

Το περιεχόμενο της απόφασης

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», το ενδιαφέρον της απόφασης, που εκδόθηκε υπό την προεδρία του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά (διετέλεσε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός), είναι ότι δεν επεκτείνεται η ισχύς της σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς.

Δηλαδή την αύξηση που αποφασίστηκε στις συντάξεις των δικαστικών από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα την πάρουν όλοι οι δικαστικοί που είναι συνταξιούχοι.

Η απόφαση έχει εφαρμογή μόνο για εκείνους που προσέφυγαν, δηλαδή μόνο για εκείνους τους συνταξιούχους δικαστικούς που ζήτησαν την αναπροσαρμογή και τη διόρθωση των συντάξεών τους.

Για όλους τους άλλους που δεν προσέφυγαν, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν προκαλεί άμεση συνέπεια, παρά μόνο έμμεση, με την έννοια ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την απόφαση και να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές και σε αύξηση των συντάξεων των δικαστικών.

Οι συνταξιούχοι δικαστικοί, που είναι περίπου 5.000, αναμένεται, αν τελικώς αυτή η απόφαση αποτελέσει κυβερνητική πρωτοβουλία, να λάβουν σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυτές οι αυξήσεις μπορεί να προσδιοριστούν στο 60% του μισθού των δικαστικών, που σήμερα κυμαίνονται για τον μέσο δικαστή σε περίπου 3.000 ευρώ.


Σε κάθε περίπτωση, οι χαμηλές συντάξεις των δικαστικών, δυσανάλογα μικρές σε σχέση με τους μισθούς τους, έχουν προκαλέσει προβλήματα θεσμικής φύσεως, καθώς η αφυπηρέτηση οδηγεί πολλούς συνταξιούχους σε αναζήτηση θέσεων προς απασχόληση κυρίως στο Δημόσιο, θέτοντας θέματα που άπτονται της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν δίνει αναδρομικά, δεν έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διεμήνυαν ότι δεν προτίθενται να διευρύνουν τον αριθμό των δικαιούχων πέραν αυτών που αφορά η απόφαση. «Είναι πρόωρο να γίνει επίσημη τοποθέτηση, καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθαυτό το κείμενο της απόφασης. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή. Φαίνεται λοιπόν ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει να είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης. Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

πηγή

5 σχόλια:

  1. Κράτος μαριονέτα !
    Κάνει τα στραβά μάτια σε ελίτ συνταξιούχων ταγών της δικαστικής εξουσίας που έχουν ήδη «προσφέρει» και «εξυπηρετήσει» τα μάλα διαπλεκόμενους κυβερνήσεων στο παρελθόν ...
    Και μάλιστα η απόφαση δεν ισχύει ,για όσους δικαστικούς δεν προσέφυγαν…
    Όσοι δηλαδή προσφύγουν τώρα , θα δικαιωθούν προφανώς λόγω δεδικασμένου, σε κάποια χρόνια και σε άλλα τόσα , όταν ίσως θα υπάρχουν λεφτά , θα τα προσκομίσουν οι κατιόντες και θα τα αποθέσουν στα λευκά μάρμαρα των κοιμητηρίων..
    Για δε τον υπόλοιπο κόσμο που έχασε/μειώθηκε η σύνταξή του ...για να σωθεί η Ελλάδα (έβαλε πλάτη ) κατά την προσφιλή ρήση των πολιτικών...ούτε κουβέντα ..
    Ετούτη η χώρα βρωμάει . Το αίμα το πολύ που χύθηκε στο πέρασμα των αιώνων έκανε τοξικό το έδαφός της. Ετούτη η χώρα κυβερνάται από πέρδοντες στα ανάκλιντρά τους ανάλγητους ανθρώπους .
    Μακάριοι όσοι έλληνες ώθησαν τα παιδιά τους να ζήσουν σε άλλη χώρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει καμία σωτηρία . Η χώρα θυμίζει ναυάγιο με μερικούς επιτήδειους απ τους διασωθέντες ν' αρπάζουν απ το κουφάρι του καραβιού ότι θεωρούν χρήσιμο για να επιβιώσουν στο ξερονήσι που τους έφερε ο μανιασμένος ωκεανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΤΑ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννης κερνάει , Γιάννης πίνει. Μεγάλη υπόθεση να ψηφίζεις εσύ για το ύψος του μισθού σου.Μόνο οι βουλευτές και οι δικαστικοί και μόνο στην Ελλάδα , υπάρχει αυτό το προνόμιο.
    Ελπίζω " Καρτερία" , να μην το λογοκρίνει ο νομικός σας σύμβουλος.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και να μην ξεχάσουμε να πούμε πως οι συντάξεις των δικαστικών παρασύρουν στην αύξησή τους και τις συντάξεις των βουλευτών. Επίσης να πούμε πως η αύξηση αυτή είναι της τάξεως των 750€ περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή