Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στην οικονομία, αλλά αυτά δεν λένε τίποτα για τους περισσότερους πολίτες, που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει καθημερινά, κυρίως λόγω του πληθωρισμού και της αδυναμίας συγκράτησής του. Ακούνε για τα εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που εισρέουν στη χώρα, αλλά τίποτα δεν φτάνει σε αυτούς. Αντιθέτως, η εξωφρενική ακρίβεια εξαφανίζει τους καθηλωμένους από τα χρόνια της κρίσης μισθούς τους. Οι περισσότεροι μισθωτοί αδυνατούν πλέον να αγοράσουν με τον μισθό τους ακόμα και τα τρόφιμα του μήνα.
Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών, υπάρχουν αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 150% στις τιμές φρούτων και λαχανικών. Έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κατέδειξε ότι το 95% ανησυχεί για τις αυξήσεις των τιμών και την ακρίβεια, με τους έξι στους δέκα (57%) να θεωρούν ότι είναι κυρίως «θέμα της χώρας μας» και τέσσερις στους δέκα (38%) να το θεωρούν κυρίως «διεθνές θέμα». Η ίδια έρευνα κατέδειξε ότι το 34% των κατοίκων της Αττικής δεν έκανε καθόλου διακοπές φέτος το καλοκαίρι.
Η ευμάρεια δηλαδή που βλέπει η κυβέρνηση αφορά πολύ λίγους και όχι την πλειοψηφία των πολιτών, που δυσκολεύεται πλέον να αγοράσει ακόμα και τα πολύ βασικά είδη.
Ο πληθωρισμός, παρά τις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα, τα οποία αποδεικνύονται κυρίως επικοινωνιακά, παραμένει ανεξέλεγκτος. Το market pass, που ήταν ένα ανεπαρκές προσωρινό μέτρο μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, όπως έλεγε η κυβέρνηση, σταματά, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανοδική πορεία, με τους καταναλωτές να αντιμετωπίζουν έντρομοι και νέο κύμα ανατιμήσεων αυτή την περίοδο.
Ακόμα πιο ανησυχητικά όμως ήταν όσα είπε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννης Γιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι «η εποχή των φθηνών τροφίμων έχει παρέλθει». Υποστήριξε ότι η κατανάλωση υποχωρεί, οι τιμές στις πρώτες ύλες αυξάνονται συνεχώς και το κόστος της ενέργειας είναι διπλάσιο και ανεβαίνει ξανά, όπως και το κόστος των μεταφορών.
Ακόμα πιο ανησυχητικά όμως ήταν όσα είπε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Ιωάννης Γιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι «η εποχή των φθηνών τροφίμων έχει παρέλθει». Υποστήριξε ότι η κατανάλωση υποχωρεί, οι τιμές στις πρώτες ύλες αυξάνονται συνεχώς και το κόστος της ενέργειας είναι διπλάσιο και ανεβαίνει ξανά, όπως και το κόστος των μεταφορών.
Στα αναδυόμενα προβλήματα είναι και η πολύ μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών που σημειώνεται ξανά στη χώρα μας και αναμένεται να οδηγήσει σε νέες Μόριες σε λίγο, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, καθώς κάποιες δομές φτάνουν και πάλι, μετά από χρόνια, στα όριά τους. Στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω βρίσκονται περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι, ενώ οι υφιστάμενες δομές είναι για περίπου 15.000, και 7.197 ήταν οι αφίξεις των μεταναστών που καταγράφηκαν μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Η Τουρκία, όπως κάνει πάντα, χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο πίεσης όταν διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. και τη Δύση, αλλά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ότι δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει χωρίς τη συνεργασία της, για αυτό και –με την παρότρυνση της Γερμανίας– ετοιμάζεται να υποστηρίξει μερικά από τα βασικά αιτήματά της. Σε κάποια άλλη χρονική περίοδο του παρελθόντος η κυβέρνηση ίσως θα φοβόταν το πολιτικό κόστος, καθώς καταγράφεται ήδη κάποια δυσαρέσκεια που εντοπίζεται και σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, όμως η κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η αντιπολίτευση τής δίνει την ευχέρεια να το αγνοεί. Όσοι ασχολούνται με το μεταναστευτικό ζήτημα, πάντως, προειδοποιούν για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας Μόριας, κάτι από το οποίο δεν απέχουμε και πολύ, όπως υποστηρίζουν.
Κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της παντοδυναμίας που αισθάνεται ότι του δίνει το 41% και η συρρίκνωση της αντιπολίτευσης από αριστερά του, επιχειρεί να εφαρμόσει μια πιο προσωπική ατζέντα σε ορισμένους τομείς, ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο πρόεδρο και το «διευθυντήριο» των Πολάκη - Παππά εξαγγέλλει στροφή στην «πατριωτική και κυβερνώσα αριστερά».
Για την ώρα η ρητορική αυτή, που καταγράφηκε τόσο από τον κ. Κασσελάκη όσο και από τον κ. Παππά, μοιάζει περισσότερο επικοινωνιακή. Θεωρούν ίσως πιο προσβάσιμη πηγή ψηφοφόρων το λεγόμενο «πατριωτικό κέντρο» που, όπως υποστηρίζουν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτή την περίοδο είναι χωρίς εκπροσώπηση», γι’ αυτό και οι αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, στα βήματα του οποίου είπε ο Κασσελάκης ότι θέλει να πατήσει (προκαλώντας την έκπληξη και τη δυσφορία πολλών, εντός και εκτός του κόμματος).
Από την άλλη, η επίκληση μιας «πατριωτικής αριστεράς» είναι ίσως αφορμή για διαφοροποίηση από τους «53» και την «Ομπρέλα», ειδικά αν η ηγετική ομάδα θέλει να τους ωθήσει προς την έξοδο. Γιατί αυτό δεν αποκλείεται πλέον, καθώς η διάσπαση είναι ένα ορατό ενδεχόμενο μετά την εκλογή Κασσελάκη, την οποία δυσκολεύεται να αποδεχθεί το μισό τουλάχιστον κόμμα.
Οι αποχωρήσεις και οι παραιτήσεις είναι πλέον καθημερινές. Ο καθηγητής Ιατρικής Γρηγόρης Γεροτζιάφας, που ανήκε στο λεγόμενο think tank του Αλέξη Τσίπρα, αποχώρησε καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για νεοφιλελεύθερη στροφή, υποστηρίζοντας ότι τα γενικόλογα συνθήματα του Κασσελάκη τα λένε και οι ακροδεξιοί. Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη σχολίασε την εκλογή του νέου προέδρου ως «κακόγουστη φάρσα» και «επιθετική εξαγορά μιας ήδη πτωχευμένης σε πολιτική, ιδέες και οράματα “επιχείρησης”».
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον διχασμένο, και από την πλευρά των στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία είναι πλέον πολύ πιο ενισχυμένη από πριν, καταγγέλλουν αντικαταστατική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του νέου προέδρου, που προέβη σε αλλαγές χωρίς την έγκριση των οργάνων του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης απολαμβάνει φανερά, ωστόσο, την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα αλλά και του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά, οι οποίοι έχουν καθοδηγητικό ρόλο και στελέχη του κύκλου τους αναλαμβάνουν ήδη τις θέσεις-κλειδιά στον νέο ΣΥΡΙΖΑ.
Ιστορικά στελέχη του κόμματος, που υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο του κόμματος τον Νοέμβριο, το οποίο περιμένουν για να συζητηθούν όσα δεν συζητήθηκαν. Ο φόβος τους είναι ότι το «διευθυντήριο» θα θελήσει να το αναβάλει, καθώς αμφιβάλλουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορέσει να σταθεί στο πολιτικό συνέδριο ενός αριστερού κόμματος, παραβλέποντας μάλλον ότι είναι πλέον ο πρόεδρός του, όσο και αν δυσκολεύονται να το αποδεχθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου