Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία: Όταν η Μεταμόρφωση Καρδίτσας είχε βρεθεί ξανά κάτω από το νερό, το 1994

Ίδιες εικόνες καταστροφής, 29 χρόνια μετά



Αν δεν το πρόδιδε η ποιότητα της εικόνας, θα πίστευε κανείς ότι πρόκειται για πλάνα από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας. Κι όμως, αυτές οι εικόνες είναι από το 1994. 

Η Καρδίτσα είναι μία από τις περιοχές που έπληξε σφοδρά η κακοκαιρία Daniel, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, ενώ τέσσερις αγνοούνται στον Βόλο και το Πήλιο. Στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας σήμερα, το νερό έχει καλύψει τα πάντα. Την ίδια ακριβώς εικόνα αποκαλύπτει βίντεο από ρεπορτάζ που είχε γίνει πριν από 29 χρόνια. 

Ήταν τον Οκτώβριο του 1994, όταν έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις το χωριό «πνίγηκε». Στα πλάνα, από το ρεπορτάζ του Αργύρη Ντινόπουλου για τον ΑΝΤ1, άνθρωποι είναι πάνω σε βάρκες στους δρόμους της Μεταμόρφωσης και σε πολλά σημεία μόνο οι στέγες των σπιτιών είναι έξω από το νερό. Σχεδόν καμία δεν είναι η διαφορά σε σύγκριση με την εικόνα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel. 



«Τα αναχώματα που προστατεύουν τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου από τις πλημμύρες των παραποτάμων του Πηνειού δεν άντεξαν. Η Μεταμόρφωση πνίγηκε. Κάτοικοι του χωριού θέλουν να το εγκαταλείψουν», αναφέρει ο δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ. 

«Μένω σε σκηνή», έλεγε τότε στην κάμερα μια κάτοικος της περιοχής, που είχε πρόβλημα στην καρδιά. «Το χωριό πρέπει να φύγει, δεν είναι η πρώτη ούτε η δεύτερη φορά, πρέπει όλοι μας να πάρουμε μια απόφαση, να το εγκαταλείψουμε και να πάμε κάπου αλλού», ανέφερε άλλος κάτοικος. Σήμερα, άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, είναι αντιμέτωποι με τις ίδιες καταστροφές, λόγω της κακοκαιρίας Daniel.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου