Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ρυθμιστικές αρχές για την οικονομική ζημιά στους καταναλωτές της Ευρώπης
Τον κώδωνα του κινδύνου, ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τρεις μικροσκοπικές χώρες που βρίσκονται εντός των ορίων της κινδυνεύει να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά στους καταναλωτές της Ευρώπης, κρούουν αξιωματούχοι του μπλοκ.
Όπως αποκαλύπτει το Politico, σε μια δραματική παρέμβαση που απειλεί να διαλύσει τις εμπορικές συνομιλίες με την Ανδόρα, το Μονακό και τον Σαν Μαρίνο λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωσή τους, οι κορυφαίες χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης δήλωσαν ότι μια βαθύτερη σχέση με την τριάδα των χωρών θα μπορούσε να ανοίξει την κερκόπορτα στο παράνομο χρήμα και να διευκολύνει ληστρικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες που στοχεύουν ανθρώπους στην ΕΕ.
Τα τρία έθνη, με συνολικό πληθυσμό 150.000 και συνορεύουν με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά από το 2015 διαπραγματεύονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για βαθύτερους οικονομικούς δεσμούς που θα τους έδιναν πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Ενα τρισ. δολάρια στη «σκιά» – Τα κέρδη των πολυεθνικών που… ταξιδεύουν incognito αυξάνονται διαρκώς
Ξέπλυμα χρήματος
Οι πρόεδροι τριών ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ, οι οποίοι ελέγχουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τον ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό τομέα, προειδοποίησαν ότι η τριάδα «διατήρησε ιστορικά λιγότερο αυστηρούς χρηματοοικονομικούς κανονισμούς» και «μπορεί να είναι επιρρεπής σε ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες».
Σε αυστηρή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία αποκαλύπτει το Politico, ανέφεραν ότι οι εταιρείες μπορεί να μπουν στον πειρασμό να εγκατασταθούν στα λεγόμενα μικροκράτη σε μια σκόπιμη προσπάθεια να επωφεληθούν από ελαφρύτερα οικονομικά πρότυπα, τα οποία θα δημιουργούσαν «σημαντικούς κινδύνους για τους καταναλωτές» εάν πούλησαν τα προϊόντα τους σε όλο το μπλοκ.
Οποιαδήποτε κερκόπορτα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην ΕΕ θα υπονόμευε πολυετείς ρυθμιστικές προσπάθειες για την ενίσχυση της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών εταιρειών.
Το δημοσίευμα αναφέρει, ότι μικρότερες χώρες εντός της ΕΕ, όπως η Κύπρος, έχουν δεχθεί έντονες πιέσεις να υιοθετήσουν πιο αυστηρούς κανόνες.
Panama Papers
Θυμίζει επίσης ότι εκτός των συνόρων της ΕΕ, διεθνή σκάνδαλα όπως τα Panama Papers οδήγησαν σε παγκόσμια καταστολή του ξεπλύματος χρήματος και της φοροαποφυγής. Ωστόσο, μεταξύ των τριών χωρών, το Μονακό έχει από καιρό τη φήμη ως φορολογικός παράδεισος και «παιδική χαρά» για τους πλούσιους και διάσημους του κόσμου.
«Ο σωστός έλεγχος και οι εγγυήσεις είναι απαραίτητες για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα δούρειο ίππο να περάσει τις πύλες μας», δήλωσε ο Paul Tang, Ολλανδός ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει εργαστεί στη νομοθεσία περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και φορολογίας. «Όταν οι ευρωπαϊκοί φύλακες εκδίδουν κοινή προειδοποίηση, καλύτερα να ακούσουμε».
Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αποτελούν μόνο ένα μέρος των μεγαλύτερων συμφωνιών σύνδεσης με τις τρεις χώρες, που αποσκοπούν στην άρση των εμπορικών εμποδίων, τις οποίες η Επιτροπή ήλπιζε να συνάψει μέχρι το τέλος του έτους. Ελλείψει πλήρους ιδιότητας μέλους, οι χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ για να επωφεληθούν από την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων.
Τον Ιανουάριο, ο Maroš Šefčovič, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, περιέγραψε μια συμφωνία με τους τρεις μέχρι το 2024 ως «ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο και ως προτεραιότητα της Επιτροπής». Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο θα μπορούσε να αναστείλει τα σχέδια επ΄αόριστον.
Η κυβέρνηση του Αγίου Μαρίνου διάβασε τις προειδοποιήσεις «με έκπληξη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Τα προβλήματα στο παρελθόν δεν είχαν «καμία σχέση με την ενάρετη διαδικασία που ανέλαβαν τα τρία κράτη που μεταφέρουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς εδώ και χρόνια και που συμμορφώνονται με τους κύριους μηχανισμούς για την ενίσχυση της φορολογικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ κρατών με προσπάθεια ίση με αυτή των μελών της Ε.Ε. πολιτείες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου