Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Καύσωνας «Κλέων»: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και μετά νέα θερμική έξαρση - To έκτακτο της ΕΜΥ


Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον καύσωνα «Κλέων», με την ΕΜΥ να προειδοποιεί για παροδική πτώση των υψηλών θερμοκρασιών μέχρι την Τετάρτη, αλλά και για νέα θερμική έξαρση από την ερχόμενη Πέμπτη.

Στο έκτακτο για τον καύσωνα «Κλέων» επισημαίνεται πως από αύριο, Κυριακή, έως και την Τετάρτη θα περιοριστούν σε γεωγραφική έκταση οι περιοχές που θα επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, θα μειωθεί η ένταση της ζέστης.

Ακόμα, προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια και τα μελτέμια θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Την Πέμπτη (20-7-2023) οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και σε καθημερινή βάση θα γίνεται τοπική και χρονική επικαιροποίηση των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν καθώς και των περιοχών που θα επηρεαστούν.

Πιο αναλυτικά:
1. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Κυριακή (16-7-2023) προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και στη δυτική Στερεά 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

4. Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου ΑθηνώνΚωνσταντίνος Λαγουβάρδος, χαρακτήρισε τον καύσωνα «Κλέων» έναν από μεγαλύτερους των τελευταίων δεκαετιών.

«Έχουμε μια μικρή κάμψη των πολύ υψηλών θερμοκρασιών το επόμενο τετραήμερο αν και σήμερα Σάββατο έχουμε αρκετή ζέστη σε πολλές περιοχές. Ήδη έχουμε θερμοκρασίες που πλησιάζουν τα 38 βαθμούς 9 η ώρα το πρωί σε περιοχές της νότιας Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Μέσα στο λεκανοπέδιο οι πρώτες πρωινές θερμοκρασίες οι ελάχιστες ήταν στην Αττική περίπου στους 28 με 29 βαθμούς, πολύ υψηλές» είπε στην ΕΡΤ.

«Περιμένουμε και σήμερα και στην Αττική να έχουμε 40 βαθμούς. Εκτιμούμε όμως ότι δεν θα έχουμε τις θερμοκρασίες των 43 βαθμών, που είδαμε χθες σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, κυρίως στη Βοιωτία, Φθιώτιδα και Λάρισα. Θα είναι όμως ζέστη μέχρι και την Τρίτη – Τετάρτη με θερμοκρασίες που θα είναι μέγιστες κοντά στους 39 με 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές με θερμοκρασίες καύσωνα, σε συνδυασμό μάλιστα και με πολύ ενισχυμένο μελτέμι κυρίως από την Κυριακή. Κυριακή και Δευτέρα θα έχουμε πολύ ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο και επομένως και στα ανατολικά τμήματα της χώρας. Και αυτό ανεβάζει πάρα πολύ τον κίνδυνο πυρκαγιάς το επόμενο τριήμερο, δεδομένου ότι έχουν ξεραθεί και τα πάντα στα δάση από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, έκρουσε καμπανάκι για τη νέα άνοδο της θερμοκρασίας από την Πέμπτη

«Φαίνεται από την Πέμπτη και μετά θα έχουμε εκ νέου άνοδο θερμοκρασίας. Είναι λίγο νωρίς για αυτό λέω μεγάλη πιθανότητα αλλά να το τονίσω ότι από την Πέμπτη και μετά και μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε εκ νέου πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή θα ξαναδούμε θερμοκρασίες πάνω από 42-43 βαθμούς. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, που έχει μεγάλη πιθανότητα να επιβεβαιωθεί, μιλάμε για έναν πολύ μεγάλης διάρκειας καύσωνα, έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη που μας πέρασε και είναι πιθανό να αγγίξει με διάρκεια που θα ξεπεράσει 13 ημέρες με δύο πολύ θερμά επεισόδια αυτό που ζούμε τώρα και πιθανότατα αυτό που θα έχουμε από την επόμενη Πέμπτη και μετά. Επομένως μιλάμε μια κατάσταση πολύ δύσκολη».

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά στοιχεία, ο καύσωνας «Κλέων» θα «είναι από τους μεγάλους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών» αλλά «δεν θα είναι χειρότερος».

«Αλλά εκτιμώ ότι θα είναι μέσα στους 7 – 8 μεγάλους καύσωνες που έχουμε βιώσει τα τελευταία 30 χρόνια στη χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2021 ήταν η χειρότερη χρονιά γιατί είχαμε δύο καύσωνες μεγάλης διάρκειας. Αν δει κανείς τη διάρκεια των θερμών ωρών μέσα σε ολόκληρο το καλοκαίρι του 2021 μέχρι τώρα, είναι αυτό το οποίο ξεπερνάει όλα τα προηγούμενα. Πιθανόν να συμβεί και κάτι φέτος. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέσα στον Αύγουστο. Αυτό είναι αδύνατο να το προβλέψουμε από τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου