Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Αδύναμη η κυβέρνηση να περιορίσει την καταστροφή ( της Β.Σιούτη )

- Και οι πρώτες παραιτήσεις


Ο Νότης Μηταράκης λόγω των διακοπών που έκανε στην Πάτμο αντί να βρίσκεται στο καθήκον του και ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης, λόγω των πλημμελών μέτρων πυρασφάλειας που έθεσαν σε κίνδυνο την αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου, είναι οι (πρώτες;) παραιτήσεις που ζητήθηκαν, μετά τις τεράστιες πυρκαγιές που για άλλη μια φορά φέτος δεν κατάφεραν να ελεγχθούν εγκαίρως και να περιοριστούν οι καταστροφές. 

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις των μέτρων πυρασφάλειας, καθώς και ασκήσεις πυρασφάλειας στα στρατόπεδα όλης της χώρας. Την χρέωση για αυτό ανέλαβε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς,  ο οποίος μαζί με ειδικό κλιμάκιο θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα όλες τις στρατιωτικές μονάδες. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει ωστόσο, είναι γιατί οι επιθεωρήσεις αυτές δεν έγιναν στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και ποιος έχει την ευθύνη (και) για αυτό.  

Ο κρατικός σχεδιασμός αποδεικνύεται ανεπαρκής από τη στιγμή που δεν καταφέρνει να περιορίσει τις καταστροφές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παρά την αύξηση των διαθέσιμων πόρων. Προφανώς το σύστημα σε άλλο σημείο πάσχει και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταφέρει ούτε να το εντοπίσει, ούτε να το διορθώσει. 

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν ρίχνει την ευθύνη στον Νίκο Δένδια, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης «υπουργός δύο μηνών δεν μπορεί να έχει την ευθύνη». Στην ερώτηση αν την έχει ο πρώην υπουργός Αμυνας, η απάντηση είναι πάλι αρνητική. «Δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο υπουργός αν δεν καθαρίστηκε ένα στρατόπεδο, ούτε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Αυτός που δεν έκανε τη δουλειά του, αυτός πρέπει να την πληρώσει» σύμφωνα με το πνεύμα που επικρατεί στο Μαξίμου. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επικοινώνησε εχθές τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για  την κατάσταση στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός δεν τον διαφώτισε ιδιαίτερα, καθώς ούτε κι εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια τι είχε φταίξει.





Το ΓΕΑ αρκέστηκε στη διαβεβαίωση ότι δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή κατά τη διάρκεια του συμβάντος, αλλά η αντιπολίτευση ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις. Ο  τομέας Αμυνας του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του μιλά για πλήγμα, που υπέστη το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες  «συνδράμουν με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην προκειμένη περίπτωση φάνηκαν απροετοίμαστες και εντελώς αδύναμες να υπερασπιστούν τα του οίκου τους». Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, ο οποίος είπε ότι «στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είχε πει ότι είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο, αλλά εδώ και περισσότερες από 10 μέρες βλέπουμε να καίγεται όλη η χώρα σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι». 

Οι απαντήσεις περί αλλαγής της φοράς του ανέμου και ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πυρασφάλειας θεωρήθηκαν ανεπαρκείς και δεν έπεισαν, καθώς αφενός αν είχαν ληφθεί τα σωστά μέτρα, δεν θα είχαν γίνει οι εκρήξεις, αφετέρου τα στρατόπεδα οφείλουν να είναι προετοιμασμένα για κάθε ακραία και απρόβλεπτη κατάσταση, αν μπορεί να θεωρήσει κανείς απρόβλεπτη κατάσταση μία πυρκαγιά σε συνθηκες καύσωνα τον Ιούλιο.  

Σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος που του ζητήθηκε η παραίτηση δεν ήταν μόνο οι διακοπές στην Πάτμο την ώρα που η χώρα συνεχίζει να καίγεται, κάτι που ήταν ούτως ή άλλως βαρύ, αλλά ήταν κι «όλα τα προηγούμενα μαζεμένα», λένε κυβερνητικά στελέχη, όπως η έφιππη αστυνομία και η ενημέρωση της εκκλησίας για τις ταυτότητες που παρουσιάζονται ως προσωπικές του πρωτοβουλίες. 

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει θέσει ως προτεραιότητα την έγκαιρη εκκένωση των περιοχών που πλήττονται από τις φωτιές για να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και να έχει αυξήσει σημαντικά τα μέσα πυρόσβεσης διαθέτοντας  περισσότερα κονδύλια, ωστόσο ο κρατικός σχεδιασμός αποδεικνύεται ανεπαρκής από τη στιγμή που δεν καταφέρνει να περιορίσει τις καταστροφές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παρά την αύξηση των διαθέσιμων πόρων. Προφανώς το σύστημα σε άλλο σημείο πάσχει και το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καταφέρει ούτε να το εντοπίσει, ούτε να το διορθώσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου