Συνέχιση χορήγησης του Market Pass, αύξηση του οικογενειακού επιδόματος, νέες αυξήσεις στις συντάξεις, μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες, αλλά και την κατάργηση της κράτησης του 30% για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.
Μέτρα
- Απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται το Market Pass και για τους επόμενους μήνες
- Το Youth Pass θα κατατεθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο και θα είναι μόνιμο μέτρο
- Σε μόνιμη βάση από 1/1/ 2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις αλλά και ειδική για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης
- Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 20 έως 50 ευρώ
- Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά
- Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι που είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές
- Μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες
- Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους απ' το πλεόνασμα της ανάπτυξης για όσους συνεχίζουν να πλήττονται απ' την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου.
- Στο εξής όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν την σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%, θα βλέπουν μόνο μια μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους απ' τη δεύτερη δηλωμένη εργασία
- Καθιερώνεται η κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα, είπε με αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αφορά κατάκτηση και ότι δεν θα ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων.
Προτεραιότητες
- Στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ
- Περισσότερες συλλογικές συμβάσεις και νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων που να ξεπερνά το 3%
- Σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%
- Υποχώρηση κατά μια ακόμα μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος απ' τον επόμενο χρόνο
- Να κερδίσουμε επιτέλους τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής
Στόχοι
- Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του έτους
- Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου
- Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας
- Μείωση του δημοσίου χρέους αρκετά κάτω απ' το 140% τουΑΕΠ έως το 2027
- Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ
- Μείωση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία
Οι «πέντε Ελλάδες» του Κυρ. Μητσοτάκη
Σημείωσε ακόμα ότι «η μόνιμη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία συνθήκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε διάφορα μεγάλα έργα όπως το Μετρό της Θεσσαλονίκης «το οποίο επιτέλους ολοκληρώνεται», το Μετρό της Αθήνας «που εξαπλώνεται», τους μεγάλους δρόμους, τον ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, το fly over, δίπλα σε αυτά 5.700 μικρά και μεσαία έργα σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης που αποτελούν και για εμάς αυτοδέσμευση. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Αττική, είπε.
Κοινωνική Ελλάδα: Όπως είπε «σημαίνει στήριξη των πιο αδύναμων.
Υγεία
Η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί και για μένα και για την κυβέρνηση ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη. Δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, κοστολογούνται στο 1,5 δις ευρώ. Οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών. Η δέσμευση για 10.000 νέες προσλήψεις στο ΕΣΥ σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. 800 από αυτούς στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άλλες δράσεις».
Προανήγγειλε επίσης επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα αλλά και διάθεση πόρων στην ψυχική υγεία.
Παιδεία: Αλλαγή του άρθρου 16 και «γάντι» στον Ανδρουλάκη
Για την Παιδεία είπε ότι «η δημόσια Παιδεία προχωρά σε νέα εποχή».
- Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027
- Επέκταση της τεχνολογίας: Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη. Σύντομα όλοι οι μαθητές από την Ε' Δημοτικού θα διδάσκονται με διαδραστικούς πίνακες. Οι απαραίτητοι Πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο πρωθυπουργός.
- Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μελέτη για εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων όλης της χώρας.
- Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να γίνουν εργαστήρια ανάπτυξης δραστηριοτήτων.
«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε. Τα δημόσια πανεπιστήμια αλλάζουν, ανοίγονται στον κόσμο. Οι διακρατικές συμφωνίες προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα με την ευθύνη εθνικής αρχής ανώτατης εκπαίδευσης να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων. Θα προετοίμαζε το δρόμο για την μεγάλη αλλαγή του άρθρου 16 και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» είπε ο πρωθυπουργός πετώντας το «γάντι» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16.
«Η Πράσινη και η ψηφιακή Ελλάδα»
«Το 2030 η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη της κλιματικής αλλαγής. Η στροφή στις ΑΠΕ θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας το αργότερο μέχρι το 2030 θα παράγεται από ΑΠΕ. Θα μειώσουμε τις εισαγωγές. Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια. Αυτή η πράσινη πολιτική είναι κοινωνική πολιτική.
Τα καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία και τη μετατροπή των ταξί σε πράσινα ταξί.
Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης. Στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους.
Επίσης, ανέφερε, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, ότι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο στο οποίο τις είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η δίκαιη Ελλάδα»
«Το κεφάλαιο της δίκαιης Ελλάδας, θεμελιώνεται στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Σύντομα θέλω να καθιερώσουμε και την αξιολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Επίσης, μίλησε για νέο δικαστικό χάρτη για την ορθολογική κατανομή των δικαστηρίων και επιτάχυνση των αποφάσεων.
«Μέχρι το 2027 έχουμε θέσει το φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα» είπε.
Παράλληλα, παρά τις αυστηρές συστάσεις για το κράτος Δικαίου προς τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «η οποία δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο». Αρχές του 2025 θα ξεκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Ο χρόνος θα δείξει αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση».
Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας
Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι ούτε του 2010, ούτε του 2015, ούτε του 2019. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Σημαίνει ότι λύσαμε όλα μας τα προβλήματα; Σε καμία περίπτωση. Ο τόπος μας δυστυχώς κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετίων που σίγουρα δεν λύθηκαν σε μια τετραετία και που απαιτούν τουλάχιστον δυο τετραετίες για να θεραπευτούν, είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του.
Όπως είπε η χώρα πρέπει να κάνει το τελευταίο βήμα για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. «Ναι, η ανεργία μειώνεται αλλά είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ. Ναι, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει τις αυξήσεις. Οι μισθοί στην πατρίδα μας είναι ακόμα χαμηλοί. Η πατρίδα μας έχει να κάνει ακόμα πολλά βήματα για να κάνει ηλεκτρονικές όλες τις υπηρεσίες. Ναι, περιορίσαμε τις μεταναστευτικές ροές, όμως η μεταναστευτική παρούσα και η Ελλάδα οφείλει να δίνει εξετάσεις. Αποκτήσαμε φωνή και λόγο που ακούγεται σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Σήμερα η πατρίδα είναι πλέον δημοκρατία ώριμη, ισχυρή και δυναμική έτοιμη να ανοίξει το δικό της βηματισμό στο μέλλον, χωρίς να ξεχνά τις εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν».
Αιχμές στην αντιπολίτευση με το «καλημέρα»
Δεν ήταν λίγες οι άμεσες και οι έμμεσες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε, πέραν εκείνης για την κοστολόγηση των προγραμμάτων που κυριάρχησε στη δεύτερη προεκλογική περίοδο, παρότι ο ίδιος αρνούνταν να πάει το πρόγραμμα της Ν.Δ. για κοστολόγηση.
«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις. Η κοινωνία μας έκλεισε οριστικά έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης και διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας. Η τετραετία 2019-2023 γίνεται η γέφυρα για μια νέα εποχή. Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια και παράλληλα υλοποιήσαμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Οι πολίτες μας επιβράβευσαν και μας ζήτησαν να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχουμε, δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους» είπε.
Πάντως ζήτησε ευρείες συναινέσεις για να ανοίξει η συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου