Μπορεί η Tesla να κυριαρχεί στον πλανήτη της ηλεκτροκίνησης, όμως όποιος θέλει να παραμείνει στο παιχνίδι θα πρέπει πάει με τα «νερά» και τις απαιτήσεις των Κινέζων.
Το πρόσφατο ταξίδι του Μασκ στην Κίνα θα μπορούσε να είναι μία συνηθισμένη επίσκεψη του Αμερικανού επιχειρηματία στην χώρα που ήδη έχει μεγάλα συμφέροντα και ακόμα μεγαλύτερα σχέδια.
Όμως τα διεθνή ΜΜΕ δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν ένα μάλλον παράξενο γεγονός. Ότι ο Μασκ συναντήθηκε εκτός των άλλων με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Qin Gang. Αυτό είναι μία ασυνήθιστη συνάντηση για έναν επιχειρηματία, κάτι που άφησε πολλές υπόνοιες ότι συζητήθηκαν και άλλα πράγματα.
Θεωρητικά στόχος της επίσκεψης του Μασκ στην Κίνα ήταν να εξασφαλίσει την άδεια λειτουργίας του FSD Beta στην χώρα. Και παράλληλα να συζητήσει τις δυνατότητες επέκτασης του εργοστασίου της Tesla στην Σανγκάη.
Οι φήμες λένε ότι η Tesla θα κατασκευάσει και το επόμενης γενιάς μικρό ηλεκτρικό της στην Κίνα και για αυτό χρειάζεται την υποστήριξη των κινεζικών αρχών για την επέκταση του εργοστασίο στην Σανγκάη.
Μάλιστα για τον σκοπό αυτό θα επισκεφτεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο όπου αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή του ανανεωμένου Model 3 από τις αρχές Ιουνίου.
Η Tesla έχει σημαντικά σχέδια επέκτασης στην Κίνα, αφού ξεκίνησε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μπαταριών τον περασμένο μήνα. Μάλιστα ένα tweet του Μασκ δείχνει ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.
Στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και ο πρωθυπουργός της χώρας Li Qiang. Η συνάντηση αυτή αν θα γίνει θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και ο Μασκ από την πλευρά του δεν θέλει να μειώσει στο ελάχιστο τις δικές του δραστηριότητες στην Κίνα.
Πάντως η συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικό τροφοδοτεί σενάρια ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας έχει δική του ατζέντα για τις σχέσεις με τον Μασκ. Και ίσως στοχεύουν σε μία συμφωνία που δεν θα αφορά μόνο την Tesla αλλά και την λειτουργία του Twitter.
Αμερικάνοι αναλυτές βλέπουν ότι το ενδεχόμενο ελέγχου του Twitter στην Κίνα θα ήταν κάτι που θα βόλευε πολύ το καθεστώς, το οποίο θα ήταν διατεθειμένο να κάνει κάποιου είδους ανταλλαγή με τον Μασκ για να το επιτύχει.
Όλα αυτά μένει να αποδειχθούν στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και ο Μασκ φαίνεται ότι πρέπει να κάνει κινήσεις που θα είναι αρεστές στην κυβέρνηση της Κίνας για να προωθήσει τα συμφέροντά του. Και αυτό είναι κάτι που δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε οι Αμερικάνοι ούτε όλες οι υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου