Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Το debate έπληξε το αφήγημα της «προοδευτικής» κυβέρνησης ( από την στήλη «προεκλογικά» της Βασ.Σιούτη )

Όλοι οι αρχηγοί πήγαν διαβασμένοι και απαντούσαν σε αυτά που περίμεναν ότι θα τους ρωτούσαν, ακόμα και αν δεν ταίριαζαν στην ερώτηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις στην επικοινωνία και στην εικόνα. Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε επιθετικό παιχνίδι. Φωτ.: Eurokinissi


ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ DEBATE; Σχεδόν τίποτα. Καμία είδηση δεν βγήκε. Οι περισσότεροι ούτε κέρδισαν ούτε έχασαν. Κάποιες ατάκες μόνο βγήκαν και κάποια παραπολιτικά. 

Ο πρωθυπουργός έπαιξε άμυνα, έχοντας προπονηθεί κυρίως για να μη χάσει και να μην την πατήσει. Τις δύσκολες ερωτήσεις, για τα Τέμπη και τις υποκλοπές, τις περίμενε και φάνηκε ότι είχε προετοιμαστεί. Όπως και να του διατύπωναν την ερώτηση δηλαδή, μάλλον την ίδια απάντηση θα έδινε. Γενικόλογη και χωρίς να απαντά επί της ουσίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις στην επικοινωνία και στην εικόνα. Να δείχνει πιο statesman από τους άλλους αρχηγούς και να είναι άνετος. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε επιθετικό παιχνίδι, όπως αναμενόταν, χωρίς να ξεπεράσει όμως τα συνήθη του όρια, και ενώ κάποια σάιτ που απηχούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προαναγγείλει και μια έκπληξη, αυτή δεν υπήρξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και εχθές στο δανεικό από το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘80 σύνθημα περί «αλλαγής», προκαλώντας αιχμηρά σχόλια από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και από τον γραμματέα του ΚΚΕ. Όσοι γεννήθηκαν μετά το ‘80 ενδεχομένως δεν έχουν ιδέα ούτε τι σημαίνει το σύνθημα αυτό, ούτε τίνος είναι, ούτε γιατί τσακώνονται γι' αυτό. Αλλά η μεγάλη πληθυσμιακά κατηγορία που βγάζει κυβερνήσεις είναι οι συνταξιούχοι και όχι οι νέοι, που και λίγοι είναι και δεν πάνε να ψηφίσουν πολλοί από αυτούς.

Αν ένα από τα σενάρια για την επομένη των εκλογών σχεδόν κατέρρευσε εχθές, είναι αυτό της «προοδευτικής κυβέρνησης», που δεν βρήκε αποδοχή από κανέναν, από όσους περιλαμβάνει στην πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκάλυψε αυτό που θέλουν να μάθουν όλοι, αν δηλαδή προτιμά να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχθές στο debate άφησε αιχμές εναντίον τόσο του Μητσοτάκη όσο και του Τσίπρα. Δεν έκανε λάθη και μάλλον ανήκει στους κερδισμένους. Η μόνη θέση από όσες ανέφερε, που δεν φαίνεται να πείθει, είναι η θέση του για κατάργηση του βέτο στην Ε.Ε. που επανέλαβε και εχθές.  

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας παρουσίασε όλους τους υπόλοιπους ως μέρος του προβλήματος που δεν μπορούν να συμβάλουν στη λύση, καθώς όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κυβέρνησαν ή στήριξαν κόμματα που συμμετείχαν σε κυβερνήσεις.

Έδωσε απαντήσεις, μάλλον για πρώτη φορά, σχετικά με το θέμα του οικονομικού ελέγχου στα έσοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι ουδέποτε το ΚΚΕ έχει αρνηθεί τον έλεγχο και ότι το μόνο που δεν δέχονται είναι την καταγραφή των προσωπικών δεδομένων όσων παίρνουν κουπόνια του κόμματος για οικονομική ενίσχυση. Έμεινε η φράση που είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ για τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση» και αυτό που όλοι καταλάβαμε είναι ότι δεν σκοπεύει να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απαντούσε για το κοινό του, τους αντισυστημικούς δεξιούς και ακροδεξιούς. Εξήρε τη χρησιμότητα ενός plan b για την οικονομία και το δικαίωμά του να μην κάνει εμβόλια, αν δεν το κρίνει σωστό. Δεν ρωτήθηκε σχετικά με τη φήμη που κυκλοφορεί για το αν υπάρχει κάποια σχέση ή εξάρτηση με την Ρωσία. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε στο debate ότι αυτός μίλησε για ψηφιακό σύστημα πληρωμών και όχι για παράλληλο νόμισμα, ενώ η πιο κακή στιγμή του ήταν όταν κλήθηκε να απαντήσει για το τι θα έκανε αν Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονταν σε μία ελληνική βραχονησίδα.

Αρκετά αμήχανος απάντησε: «Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις σε αυτό το υποθετικό σενάριο, πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας…». Και ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 μίλησε προκειμένου να απευθυνθεί στο αριστερό αντισυστημικό κοινό του. 

Καμία είδηση δεν βγήκε. Οι περισσότεροι ούτε κέρδισαν ούτε έχασαν. Κάποιες ατάκες μόνο βγήκαν και κάποια παραπολιτικά. Φωτ.: Eurokinissi

Με ποιον θα γίνει η προοδευτική κυβέρνηση;

Αν ένα από τα σενάρια για την επομένη των εκλογών σχεδόν κατέρρευσε εχθές, είναι αυτό της «προοδευτικής κυβέρνησης», που δεν βρήκε αποδοχή από κανέναν, από όσους περιλαμβάνει στην πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο Κουτσούμπας εμφανίστηκαν θετικοί μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές κάποιοι να αλλάξουν γνώμη. Για την ώρα όμως, το σενάριο αυτό δεν μοιάζει εφικτό.

Στουρνάρας: Σταθερή κυβέρνηση και επενδυτική βαθμίδα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μερικές ώρες πριν από τo debate, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» είπε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι «μια σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής, που να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται».

Ήταν όμως αρκετά αυστηρός με τις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, λέγοντας πως στην Ελλάδα «δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά» και ότι «καταλαβαίνει πως προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό debate έκανε πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουν τα προγράμματά τους στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα πάρει πάνω από τρεις μέρες.

Για την επενδυτική βαθμίδα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «είμαστε κοντά στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας» και πως εκτιμά ότι «οι επενδυτικοί οίκοι θα περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, θα περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση και θα κρίνουν εάν θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, κυρίως από τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης».

2 σχόλια:

  1. Ενώ ο άξιος Μητσοτάκης έμεινε στην προσπάθεια ο Τσίπρας τον προσπέρασε κανονικά στο ντιμπειι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά τον πέτσα ο Μητσοτάκης είπε άλλη μια αλήθεια ότι μετά την λήξη της πανδημίας οι προϋπολογισμοί θα επανέλθουν σε αυστηρή εποπτεία. Μας προετοιμάζει για την αυστηρή πραγματικότητα της επόμενης ημέρας των εκλογών όχι 1500 ευρώ μέσος μισθός στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία αλλά θα χρεώσουν κάθε νοικοκυριό τον χρόνο με άμεσους και έμμεσους φόρους τα χρήματα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή