Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Έκθεση με σπάνιο υλικό από Άγιο Όρος και Μετέωρα του 1929- Ήταν κρυμμένο σε βαρέλι

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Μαΐου

Φωτ.: Αγιορείτικη Εστία


Σπάνιο υλικό του Αγίου Όρους και των Μετεώρων που παρέμεινε κρυμμένο 95 χρόνια σε ένα βαρέλι στο πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ, παρουσιάζεται στην έκθεση «No woman’s land» της Αγιορειτικής Εστίας.

Η Αγιορείτικη Εστία σε συνεργασία με το τμήμα τέχνης και αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Πρίνστον, παρουσιάζουν από κοινού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το αμερικανικό πανεπιστήμιο στο Άγιο Όρος και στα Μετέωρα το 1929. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Μαΐου στις 19:00 στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορείτικης Εστίας. 



Στα τέλη του 2017 και κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος τέχνης και αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Πρίνστον, το προσωπικό ανακάλυψε ένα κρυμμένο βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου έκρυβε ένα άγνωστο και ξεχασμένο υλικό από ένα ταξίδι.

Η έρευνα που ακολούθησε από στελέχη του τμήματος προσδιόρισε ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που είχαν τοποθετηθεί εντός του βαρελιού, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών – ταξιδιωτών, ενώ η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη στη συλλογή οπτικών μέσων του πανεπιστημίου.

Το ταξίδι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1929 και η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή Βλαντιμίρ Περφιλιέεφ, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ, Φλόιντ Κρόσμπι, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του πανεπιστημίου του Πρίνστον, Γκόρντον Μακόρμικ. Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από την Θεσσαλονίκη. Κύριος προορισμός της αποστολής τους ήταν το Άγιον Όρος, ενώ σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η φωτογράφιση και κινηματογράφησή του. 

Τα μέλη της αποστολής εντυπωσιάστηκαν από το φυσικό τοπίο, από την αρχιτεκτονική των μονών, από τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την συνάντησή τους με τον σπηλαιώτη αναχωρητή μοναχό Ηλία και τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσής του, καθώς επίσης και από την καθολική απουσία των γυναικών στην αθωνική χερσόνησο, γεγονός που τους οδήγησε να δώσουν στο πρόγραμμά τους τον τίτλο: No Woman’s Land.

Οι φωτογραφίες της συλλογής φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων μοναστικών κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.

Με πληροφορίες από Αγιορείτικη Εστία 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου