Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ : Ο «ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ» ΑΦΗΣΕ ΑΠ ΕΞΩ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ




Η τραγωδία στις περιοχές που επλήγησαν απο τον σεισμό συνεχίζεται. Η διεθνής- και η ελληνική παρουσία- εστιάζεται μόνο στα όρια της τουρκικής επικράτειας και, δυστυχώς, ο δυτικός ανθρωπισμός άφησε έξω τη Συρία.
Έχει ενδιαφέρον και το άλλο μέτωπο, το πολιτικό. Πως αντιμετωπίζει ο Ερντογάν το πρόβλημα και πως αντιδρά η τουρκική κοινωνία.
Ο Ερντογαν έκανε μια ανάρτηση για το ενδιαφέρον του κράτους προς τους σεισμοπαθείς και τα σχόλια κάτω απο την ανάρτηση ήταν άλλα θετικά και άλλα αρνητικά. Για την Τουρκία αυτό δεν είναι δεδομένο. Στην Τουρκία υπάρχει φόβος και αποφεύγεται η επίκριση κρατικών αξιωματούχων, πολύ περισσότερο του ίδιου του Ερντογάν.
Το κυβερνητικό Ερντογανικό αφήγημα είναι ότι ορισμένοι θέλησαν να δημιουργήσουν χάος στην Τουρκία αλλά αυτό το τεφτέρι, όπως έγραψε ο τούρκος πρόεδρος, θα το ανοίξουμε μετά την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.
Κάτω απο αυτό το σχόλιο του Ερντογάν το 95% των σχολιαστών καταφέρθηκε εναντίον του στο πνεύμα "δεν ντρέπεσαι, τέτοιες στιγμές να βγάζεις μίσος".
Το άλλο σημείο του κυβερνητικού αφηγήματος είναι ότι τον σεισμό τον έκανε ο Αλλάχ και στην βούληση του Αλλάχ κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Και σε ερώτηση προς στέλεχος του κυβερνητικού AKP ο Αλλάχ έχτισε τις σαθρές κατασκευές που κατέρρευσαν, η απάντηση ήταν "που να γνώριζε ο πρόεδρος το τί έκαναν οι εργολάβοι".
Τοποθετούνται, επίσης, γιγαντοαφίσες που γράφουν πως ορισμένοι περίμεναν το τουρκικό έθνος να πεθάνει αλλά αναστήθηκε, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την συγκρότηση μιας ομάδας που θα συντονίζεται απο κοινού για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Με απλά λόγια εν μέσω ερειπίων ο Ερντογάν κάνει προεκλογικό αγώνα. Για πρώτη φορά, όμως, διαφαίνεται ότι δεν μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο και οι πιθανότητες να χάσει τις εκλογές αυξάνονται.
Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το δάκρυ του Έλληνα διασώστη αμέσως μετά την διάσωση παιδιού. Οι σχολιαστές καταφέρονται κατά του Ερντογάν, εξαίρουν τον ανθρωπισμό των ελλήνων διασωστών και αναρωτιούνται γιατί πρέπει μια νύχτα να πάμε να τους επιτεθούμε.
Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται με τους σεισμούς. Δυστυχώς, με τραγική αφορμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου