Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (A.I.) στην πιό εξελιγμένη μορφή της λέγεται ChatGPT. Κρέμασαν οι servers της OpenΑΙ από τους πειραματικούς χρήστες.

 Το πρόσφατο λανσάρισμα του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI έχει σημάνει συναγερμό στην Google, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.




Τώρα, οι NYT αναφέρουν ότι η Google σχεδιάζει να "επιδείξει φέτος μια έκδοση της μηχανής αναζήτησης της με χαρακτηριστικά chatbot " και να παρουσιάσει περισσότερα από 20 projects που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μόλις τον Δεκέμβριο, είχαμε ακούσει ότι στελέχη της Google ανησυχούσαν ότι παρά τις μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία AI, η πολύ γρήγορη εξάπλωσή της θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη της εταιρείας. Όμως τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Την περασμένη εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε ότι απολύει περισσότερους από 12.000 υπαλλήλους και εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη ως τομέα πρωταρχικής σημασίας.

Δεν αναφέρεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα δούμε την νέα αναζήτηση της Google με στοιχεία A.I όμως από διαφάνειες που μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση η εφημερίδα.οι είναι προφανές ότι σχετικά projects θα κάνουν το ντεμπούτο τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου I/O τον Μάιο. Στο συνέδριο αυτό έχουμε δει πολλά εντυπωσιακά projects της εταιρείας όπως το Duplex και τα Google Glass.

Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε οι Times αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι οι ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin -οι οποίοι παραμένουν οι ελέγχοντες μέτοχοι της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google-, τον περασμένο μήνα προσέφεραν συμβουλές στους ηγέτες της εταιρείας, ενέκριναν σχέδια και έδωσαν ιδέες, ενώ συναντήθηκαν με στελέχη για να μιλήσουν για το ChatGPT. Σημειώνει ακόμα ότι η επαναπροσέγγιση των ιδρυτών της εταιρείας, μια εξέλιξη μετά την αποχώρησή τους από τους καθημερινούς τους ρόλους το 2019, ήρθε κατόπιν πρόσκλησης του διευθύνοντος συμβούλου της Google / Alphabet, Sundar Pichai.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι στο demo της αναζήτησης με chatbot, η Google θα δώσει προτεραιότητα στις “σωστές απαντήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να απαλλαγούμε από την παραπληροφόρηση". Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία ελπίζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης που απαντά σε ερωτήματα με αυτοπεποίθηση και σαφήνεια, με λανθασμένες όμως πληροφορίες. Ακόμα, εργάζεται σε τρόπους για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναθεώρησης που υποτίθεται ότι ελέγχουν την τεχνολογία για να δουν αν λειτουργεί με τρόπους που είναι δίκαιοι και ηθικοί.

Τα νέα λανσαρίσματα υπηρεσιών που αναφέρονται στην έκθεση, περιλαμβάνουν μια εφαρμογή που "δημιουργεί και επεξεργάζεται εικόνες", μια εφαρμογή για τη δοκιμή πρωτοτύπων προϊόντων και ένα σύνολο εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία πρωτοτύπων τεχνητής νοημοσύνης μέσα από ένα παράθυρο του προγράμματος περιήγησης που ονομάζεται MakerSuite. Η εταιρεία εργάζεται επίσης σε ένα εργαλείο δημιουργίας κώδικα με την ονομασία PaLM-Coder 2 που είναι παρόμοιο με το λογισμικό GitHub Copilot της Microsoft και ένα άλλο που βοηθά στη δημιουργία εφαρμογών για smartphones με την ονομασία Colab + Android Studio.

Τα τελευταία χρόνια, η Google κάνει προσεκτικά βήματα όταν πρόκειται για την κυκλοφορία νέων προϊόντων AI. Η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο μιας συζήτησης σχετικά με την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης μετά την απόλυση δύο διακεκριμένων ερευνητών στον τομέα, του Timnit Gebru και της Margaret Mitchell. Το ζεύγος άσκησε κριτική στα γλωσσικά μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης, σημειώνοντας προκλήσεις όπως η τάση τους να ενισχύουν τις προκαταλήψεις στα δεδομένα εκπαίδευσης και να παρουσιάζουν ψευδείς πληροφορίες ως γεγονότα.

Αν και η έρευνα της Google για την τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται εξίσου προηγμένη με εκείνη άλλων διακεκριμένων εταιρειών τεχνολογίας, έχει προχωρήσει σε ελάχιστες δοκιμές. Η εφαρμογή AI Test Kitchen της εταιρείας, για παράδειγμα, προσφέρει πρόσβαση σε εργαλεία δημιουργίας εικόνων και κειμένων παρόμοια με τα DALL-E και ChatGPT της OpenAI. Ωστόσο, η Google περιορίζει σημαντικά τα αιτήματα που μπορούν να υποβάλουν οι χρήστες σε αυτά τα συστήματα. Η εταιρεία έχει ήδη παρουσιάσει κάποια από τα δικά της προϊόντα AI δίνοντας βαρύτητα στη συνομιλία, συμπεριλαμβανομένης μιας μη δημόσιας επίδειξης το 2021 ενός συστήματος παρόμοιου με το ChatGPT.

Με το λανσάρισμα του ChatGPT της OpenAI, όμως, και την κινδυνολογία για την επικείμενη πτώση της Google, φαίνεται ότι η εταιρεία αναθεωρεί την τακτική της. Στο παρελθόν, η Google έχει δηλώσει ότι έχει αποφύγει να λανσάρει ορισμένα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης εξαιτίας πιθανής "ζημιάς στη φήμη της". Τώρα, φαίνεται ότι η φήμη που θέλει να αποφύγει είναι ότι «βρίσκεται πίσω από την εποχή της».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου