Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Fortnite: Πρόστιμο 500 εκατ. δολαρίων για το videogame της... παράνοιας

Σωρεία μηνύσεων για παραβίαση της ιδιωτικότητας και υπερχρεώσεις - Κλάματα, ουρλιαχτά και εξάρσεις από τους εθισμένους έφηβους, που «βυθίστηκαν» στο ακατάπαυστο gaming





Πολύ ακριβά θα πληρώσει η εταιρία του Fortnite την φρενίτιδα που δημιούργησε με το παιχνίδι της, αφού η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) την υποχρέωσε να καταβάλλει 520 εκατ. δολάρια για παραβίαση της ιδιωτικότητας και αθέμιτες χρεώσεις.

Η Epic Games μετά από συμβιβασμό υποχρεούται να αποζημιώσει τις απαιτήσεις για δεκάδες χιλιάδες αγωγές που δέχτηκε από γονείς, που είδαν τα παιδιά τους να εθίζονται με το συγκεκριμένο παιχνίδι και να χρεώνουν κρυφά τις πιστωτικές τους κάρτες για να αγοράσουν διάφορα καλούδια και να γίνουν πιο «δυνατοί» παίκτες.


Best Fortnite RAGE Compilation! #12



Την είδηση έφερε στο φως της δημοσιότητας η Wall Street Journal, η οποία αποκάλυψε τους δύο διακανονισμούς, προκειμένου να αποσυρθούν οι αγωγές κατά της Epic Games.

Ο πρώτος αφορούσε την παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για την προστασία του απορρήτου των παιδιών στο Διαδίκτυο, αφού η εταιρία φέρεται να συνέλεγε προσωπικές πληροφορίες για ανήλικους παίκτες που δεν είχαν κλείσει ακόμη τα 13, χωρίς να ενημερώνει και να λαμβάνει την συναίνεση από τους γονείς.

Για αυτόν η Epic Games θα καταβάλλει αποζημίωση 275 εκατ. δολαρίων σε οικογένειες που είδαν τα παιδιά τους να μην ξεκολλάνε από την οθόνη του υπολογιστή τους για πάνω από 12 ώρες την ημέρα, να κλαίνε με λυγμούς, όταν οι γονείς τα απομάκρυναν από το κομπιούτερ και να ουρλιάζουν όταν κατέβαζαν την ασφάλεια του ρεύματος.

Ο δεύτερος διακανονισμός ύψους 245 εκατ. δολαρίων είχε να κάνει σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου με «σκοτεινά μοτίβα» που είχαν σκοπό να «ξεγελάσουν» τους παίκτες ώστε να αγοράζουν «καλούδια» που ουσιαστικά δεν πρόσφεραν τίποτε, οι οποίοι ήταν πιθανότατα κάτω των 13 ετών και δεν είχαν την συγκατάθεση των γονιών για να χρεώνουν τις πιστωτικές τους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ η FTC για παραβίαση κανόνων της, ενώ η Epic Games αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Παροξυσμός

Τα μάτια του πιτσιρικά σε μια μικρή πόλη του Όρεγκον είχαν πρηστεί, οι κόρες τους ήταν διεσταλμένες και η οθόνη του υπολογιστή του θαρρείς τον είχε «ρουφήξει» μέσα της, μαζί με τον ήρωα του, που σκότωνε, διέλυε, ψάρευε και εξερευνούσε το νησί του Fortnite.

Η επανεκκίνηση του εθιστικού παιχνιδιού με το δεύτερο κεφάλαιο πριν από τρία χρόνια προκάλεσε τότε φρενίτιδα και παροξυσμό σε εκατομμύρια χρήστες που βυθίστηκαν για ώρες ατέλειωτες σε ακατάπαυστο gaming.

Κλάματα χαράς από 13χρονους, κραυγές από 18χρονους, ουρλιαχτά και επιφωνήματα από μεγαλύτερους χρήστες συνόδευσαν την επιστροφή του Fortnite στις οθόνες των υπολογιστών.

Όλοι αυτοί περίμεναν εναγωνίως την επανέναρξη ενός game που προκαλεί τέτοιο εθισμό, ώστε υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν -με μικρά διαλείμματα- ακόμη και 30 ώρες!

Είναι αυτοί που χάνουν την αίσθηση του χρόνου και της πραγματικότητας, βυθισμένοι στον ηλεκτρονικό κόσμο του Fortnite, αυτοί που χάνουν ατέλειωτες ώρες από την ζωή τους, για να εξερευνήσουν το νησί του παιχνιδιού.

Στην δημιουργό εταιρία Epic Games μάλλον «τρίβουν τα χέρια τους» με τη συνέχεια του πιο δημοφιλούς τίτλου τους, ο οποίος είναι το δημοφιλέστερο online game στον κόσμο.

Ήταν μια Κυριακή όταν εκατομμύρια χρήστες την ώρα που έπαιζαν είδαν τους ήρωες τους να κινητοποιούνται αρχικά και μετά να αιωρούνται στον αέρα.

Την ίδια στιγμή, και μετά από εκρήξεις πυραύλων, ένας τεράστιος αστεροειδής χτύπησε το νησί στο οποίο εκτυλίσσεται η δράση του Fortnite και μια τέραστια μαύρη τρύπα ρούφηξε τα πάντα μέσα της.

Ήταν το τέλος του 10ου κύκλου, το οποίο προκάλεσε απίστευτο πανικό στους εθισμένους παίκτες, ειδικότερα στους 13χρονους και 14χρονους έφηβους.

Οργή και πληγές

Πολλοί από αυτούς έιχαν ξεσπάσματα οργής, όταν είδαν ότι μετά την έκρηξη δεν μπορούσαν να παίξουν το παιχνίδι που προκαλεί στερητικό σύνδρομο και είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να κρατάει τον παίκτη συνέχεια σε εγρήγορση.

Γονείς από τον Καναδά προχώρησαν τότε σε μύνηση κατά της Epic Games κατηγορώντας την εταιρία ότι το παιχνίδι έχει κάνει τα παιδιά τους να φέρονται σαν «κοκαϊνομανείς» που αναζητούν την δόση τους.

Υπήρξαν άπειρα παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου έφηβοι είχαν φοβερά ξεσπάσματα οργής, όταν η μητέρα τους κατέβασε ακόμη και τον διακόπτη του ρεύματος, με αποτέλεσμα να χάσουν.

Η επάνοδος του Fortnite ήταν μαθηματικά επιβεβαιωμένο ότι θα ανοίξει νέες πληγές σε εκατομμύρια σπίτια του πλανήτη, εκεί όπου τα παιδιά... εκλιπαρούν να παίξουν λίγο ακόμη.

Τον Μάϊο του 2018, τα επίσημα στοιχεία της εταιρίας έδιναν 250.000.000 εγγεγραμμένους παίκτες, ενώ υπήρξε ημέρα που έπαιζαν ταυτόχρονα 10.800.000 άτομα.

Πλέον οι παίκτες έχουν ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια άτομα, ενώ υπήρξε έφηβος που ανέβασε εννέα ώρες συνεχούς gaming στο Διαδίκτυο και το βίντεο ξεπέρασε σε λίγες ώρες 2.900.000 views, δείγμα της παράνοιας που ζει και βασιλεύει στον κόσμο του παιχνιδιού-ναρκωτικό.

Όταν στέρησε για λίγα 24ωρα την «δόση» του gaming από τους εθισμένους παίκτες, ο λογαριασμός της εταιρίας έλαβε πάνω από 12.000 οργισμένα tweets τα οποία διέγραψε, και επέστρεψε δριμύτερο στις οθόνες των υπολογιστών.

Μόνο που τελικά η Epic Games πλήρωσε αδρά τις τακτικές που είχε υιοθετήσει ώστε ένας πιτσιρικάς από το Όρεγκον ή κάποιος συνομήλικος του από την Αθήνα, να μπορεί να «σέρνεται» στο σχολείο μετά από νύχτες αγρύπνιας μπροστά στην οθόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου