Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Οι δύο ελληνικές startups που εντυπωσίασαν το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας



Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Η Grandmama και η Struuct ήταν οι δύο ελληνικές startups, οι οποίες κατάφεραν να διακριθούν και να κατακτήσουν το πρώτο και το δεύτερο βραβείο αντίστοιχα στο πλαίσιο του 14ου διαγωνισμού καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, The Squeeze, που πραγματοποιήθηκε χθες από το Orange Grove  στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η φετινή διοργάνωση ξεχώρισε όχι μόνο για τις "φρέσκιες" και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες  αλλά και για έναν επιπλέον λόγο καθώς η Βίκυ Κλήμη από την Grandmama και ο Σπύρος Κωνσταντής από την Struuct είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα projects τους  ενώπιον του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας, το οποίο παρακολούθησε τις παρουσιάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην χώρα μας, έδωσαν, λοιπόν, το παρών στον φετινό διαγωνισμό, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την στήριξή τους στις πρωτοβουλίες που υλοποιεί όλα αυτά τα χρόνια το Orange Grove Athens, το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 από την πρεσβεία της Ολλανδίας με στόχο να συμβάλει στην καθοδήγηση, την επιμόρφωση και την δικτύωση ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.

Εκτός όμως, από το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, το οποίο μαγνήτισε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα φώτα της δημοσιότητας, η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από ονόματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής, όπως ο John Fox  από το Netflix, η Serena Davis από την Hippo Seeds και ο Henry Holterman από τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh.

Το προφίλ των δύο startups

Όπως ανέφερε στο Capital.gr, ο John Fox από το Netflix, ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια είναι μέντορας στο Orange Grove Athens, η Grandmama, η οποία νίκησε τον διαγωνισμό, ήταν μακράν η καλύτερη από τις υπόλοιπες έξι που διαγωνίστηκαν. "Είχε την καλύτερη παρουσίαση και πρόκειται για μια εταιρεία, η οποία διαθέτει το στοιχείο του συναισθήματος και εύκολα μπορεί κάποιος να ταυτιστεί μαζί της", επεσήμανε ο John Fox.

Να σημειωθεί ότι η ιδέα για το Grandmama γεννήθηκε από μια πραγματική ανάγκη στη συνέχεια μετουσιώθηκε στην online πλατφόρμα, η οποία βοηθά στην εύρεση φροντιστή για ηλικιωμένους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη από φροντίδα στο σπίτι. Η αρχή έγινε πριν μερικά χρόνια όταν η Μαρία Μήλιου κλήθηκε να φροντίσει την μητέρα της ενώ δύο χρόνια αργότερα ένωσε τις δυνάμεις της με την Βίκυ Κλήμη, μια σύμπραξη, η οποία έθεσε τα θεμέλια για μια νέα δυναμική πορεία για την startup. Σήμερα μετράει περισσότερους από 5.000 φροντιστές, οι οποίοι εντάσσονται στο δίκτυό της ενώ μπορεί να ανταποκριθεί σε αιτήματα εύρεσης φροντιστή από όλη την Ελλάδα, ακόμη και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε η Struuct, η οποία αποτελεί μια κοινοπραξία από τρεις εταιρείες. Η πρώτη δραστηριοποιείται στη διαχείριση των κατασκευών στη διάρκεια της ζωής τους, η δεύτερη είναι ελβετική και ασχολείται με data science και machine learning και η τρίτη επιβλέπει διάφορα έργα κατασκευαστικά και υποδομών, όπως για παράδειγμα γέφυρες με τη χρήση drone.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το έπαθλο για τις δύο startups δεν είναι χρηματικό αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ολλανδία και να έρθουν σε επαφή με κάποια μεγάλη εταιρεία, η οποία θα τους βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή τους. 


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου