Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

ΠΑΚΟΕ : «ΣΥΝΕΧΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 657 ΑΘΗΝΑ 14/11/2022 – Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στις παραβιάσεις του περιβαλλοντικού δικαίου



Το ΠΑΚΟΕ συνεπές επί 43 χρόνια στο καταστατικό έργο του διαπιστώνει καθημερινά τη σταθερά θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας στις παραβιάσεις περιβαλλοντικού δικαίου.

  • Αυτό καταδεικνύει σοβαρό έλλειμμα διακυβέρνησης στο ζήτημα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
  • Δεν αρκούν οι μεγαλόσχημες υποσχέσεις των ιθυνόντων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα εντυπωσιακά συνέδρια για την κλιματική αλλαγή ή οι ανούσιες χωρίς αποτέλεσμα συναντήσεις πολιτικών εκπροσώπων και Πανεπιστημιακών.
  • Αντίθετα οι καιροί απαιτούν αποφάσεις ουσιαστικές και αποτελεσματικές, ώστε να υπάρξει φως στο τούνελ.

Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ στα Οινόφυτα

Ειδικότερα διαπιστώνουμε:

  • Ελλείψεις στο σύστημα ελέγχων τήρησης της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος από δημόσιες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπου δεκάδες ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα περιστατικά συνεχώς καταγγέλονται στο ΠΑΚΟΕ.
  • Βαθύτερη εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, παρά το γεγονός ότι το 2022 επιφύλαξε στον πλανήτη, και ιδίως στην Ευρώπη, μια ενεργειακή κρίση που γκρέμισε τον μύθο του φυσικού αερίου ως άφθονου καυσίμου που θα εξυπηρετήσει με ασφάλεια και χαμηλό κόστος τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.
  • Αδικαιολόγητη (ενεργειακά, οικονομικά και γεωπολιτικά) βύθιση της χώρας σε μακροχρόνια εξάρτηση από συμβάσεις με πετρελαϊκές εταιρείες για εξόρυξη υδρογονανθράκων, με ευνοϊκούς όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωρίς να ενημερωθούν οι πολίτες αφενός για το σεισμογενές επικίνδυνο αποτέλεσμα σστη χώρα μας εξαιτίας των υπογείων γεωτρήσεων και αφετέρου τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ένα τέτοιο εγχείρημα.
  • Σπατάλη κρατικών ενισχύσεων σε επενδύσεις που δεν προσφέρουν καινοτομία ή λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα.
  • Εγκατάλειψη των περιοχών Natura 2000 χωρίς διατάγματα προστασίας και αδικαιολόγητη καθυστέρηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που θα υποδείξουν με επιστημονικά δεδομένα τα κατάλληλα μέτρα διατήρησης.


Ανεξάρτητοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, όπως το ΠΑΚΟΕ, με πολυετή γνώση των προβλημάτων του περιβάλλοντος, είναι διαθέσιμοι να συνδράμουν τους κρατικούς φορείς, ώστε να ληφθούν επιτέλους σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Καλούμε για άλλη μία φορά τους υπεύθυνους να συνεργαστούν μαζί μας, ώστε να εισφέρουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας και να λειτουργήσουμε από κοινού με γνώμονα το κοινό όφελος.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου