Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Τα ρομπότ στήνουν σκαλωσιές, ασύλληπτες αλλαγές στις κατασκευές: Τάσεις και ασφάλιση



Σε μεγάλες αλλαγές οδηγείται ο κλάδος των κατασκευών. Νέοι νομικοί περιορισμοί που δεν αφήνουν περιθώρια για λάθη, νέοι τρόποι παραγωγής, νέες τεχνολογίες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνθέτουν το νέο πλαίσιο του κλάδου. Το κόστος προσαρμογής αυξάνεται υποχρεωτικά, την ίδια στιγμή που ο κλάδος των κατασκευών αντιμετωπίζει απερίγραπτες καθυστερήσεις, οι οποίες προέρχονται από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Απόρροια αυτών να αλλάζει και ο τρόπος διαχείρισης και μεταφοράς του κινδύνου των κατασκευών.

Οι τάσεις

Εξοπλισμός και προστασία

Το θέμα της ασφαλείας βρίσκεται στις προτεραιότητες των κατασκευών. Η τεχνολογία υπόσχεται να εξαλείψει τα προβλήματα αυτά, όπως είναι η ασφάλεια των εργαζομένων. Ειδικοί μιλούν ακόμα και για μπότες που θα είναι συνδεδεμένες με δίκτυα ασύρματα και θα ειδοποιούν τα εργοτάξια, αν ένα άτομο πέσει. Τα ρομπότ, ακούγεται, έρχονται για να στήσουν σκαλωσιές σε επικίνδυνα σημεία, αλλά και να τοποθετούν ακόμα τούβλα. Κάποια ρομπότ ακόμα έρχονται να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, αποκρυπτογραφώντας, και μεταφράζοντας δεδομένα. Ειδικά εξαρτήματα θα μπορούν να φορούν οι εργαζόμενοι που θα χαμηλώνουν τα ντεσιμπέλ των εξωτερικών ήχων, ενώ θα μπορούν να επικοινωνούν με το έξω περιβάλλον.

Συμβόλαια στην τεχνολογία blockchain

Η τεχνολογία blockchain βελτιώνει την ασφάλεια και την ταχύτητα στην εργασία. H τεχνολογία blockchain δίνει πρόσβαση όλων των μερών στο έργο. Στο λεγόμενο all-in-one, μέσω του blockchain ορίζονται οι κανόνες και οι προθεσμίες, ο συνολικός μηχανισμός λειτουργεί με αυξημένη ασφάλεια, η παρακολούθηση γίνεται καλύτερη, ενώ ο χρόνος παράδοσης του έργου συντομεύει.

Drones στον έλεγχο των κατασκευών

Η χρήση των drone στον κλάδο αυξάνεται, ξεκινώντας από μία απλή λήψη αεροφωτογραφιών των ακινήτων και περιοχών. Το λογισμικό τους είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με στόχο τη γρήγορη λήψη αποφάσεων για την ολοκλήρωση των έργων εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Νέα λογισμικά για drones βρίσκονται στα σχέδια που θα παρακολουθούν την απόσβεση του εξοπλισμού ενσωματώνοντας λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης.

Επαυξημένη πραγματικότητα (AR)Η αξία της παγκόσμιας αγοράς AR θα φτάσει στο 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019. Το μοντέλο της AR παρουσιάζει το έργο από τη φάση της προκατασκευής σε ενοικιαστές και αγοραστές.

Εργατικά χέρια

Αυξάνεται η ζήτηση για εργάτες, αλλά με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, ώστε να ξέρουν να διαχειρίζονται τα δεδομένα που παράγονται από τη νέα τεχνολογία.

Εργοτάξια από τη συσκευή του κινητού

Οι εφαρμογές για φορητές συσκευές στον κατασκευαστικό κλάδο επιτρέπουν την πρόσβαση στο εργοτάξιο σε πραγματικό χρόνο, των ακριβών μετρήσεων που λαμβάνονται από κάμερα κινητού τηλεφώνου κ.α.

Αυξήσεις στις τιμές υλικών

Τα νέα υλικά κατασκευών και η τεχνολογία αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος κατασκευών. Μερικά από αυτά τα καινοτόμα υλικά είναι το νέου τύπου σκυρόδεμα, το διαφανές αλουμίνιο, τα αόρατα ηλιακά πάνελ, υλικά που παρέχουν φως κ.α.

Κατακλυσμός πράσινων κτιρίων

Η πράσινη κατασκευή αποτελεί πρότυπο. Πολλά βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά χαρακτηρίζονται ως πολυτελή και παραμένουν ακριβά, αν και αυτό στο μέλλον θα αλλάξει γιατί οι τεχνολογίες τους περνούν στην καθημερινότητα.

Modular και Offsite Κατασκευές

Η ζήτηση για αρθρωτές και προκατασκευασμένες κατασκευές θα εκτοξευτεί. Στην αγορά κατοικιών η αξία τους αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 110 δισεκατομμύρια ευρώ και άνω έως το 2025. Οι κατασκευαστικές σχεδιάζουν να μειώσουν τις συμβατικές κατασκευές σε μόλις 25% μέχρι το 2025 υπέρ των προκατασκευασμένων κατασκευών.

Αλλάζουν οι πόλεις

Εταιρείες τεχνολογίας, όπως η IBM, η Microsoft, η Cisco, επενδύουν σε μεγάλα έργα για την κατασκευή έξυπνων, βιώσιμων πόλεων. Αυτές οι πόλεις είναι πιο περίπλοκες και απαιτούν σχεδιασμό και προσεκτική ανάπτυξη πριν από την έναρξη. Η παγκόσμια αγορά έξυπνων πόλεων αναμένεται να αυξηθεί κατά 20,5%, φτάνοντας τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.

Η ασφάλιση των κατασκευών

Παρακολουθώντας τις αλλαγές και τι τάσεις οι ασφαλιστικές σχεδιάζουν αλλαγές στον τρόπο ανάληψης των κινδύνων των κατασκευών : Swiss Re Corporate Solutions, QBE, Zurich Insurance, Sedgwick, Scor και Jupiter Intelligence, AON βλέπουν επί της παρούσης μειωμένο το capacity σήμερα και στο εγγύς μέλλον για τους κινδύνους των κατασκευών, ωστόσο προβλέπουν ότι θα αυξηθεί η προσφορά λόγω της μεγάλης ζήτησης από την ανάπτυξη που θα σημειώσει ο κλάδος. Στελέχη της ΑΟΝ επιβεβαιώνουν ότι η αγορά ασφάλισης κατασκευών είναι πολύ δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι δεν βλέπουν τίποτα που να υποδηλώνει ότι η τάση αυτή της αγοράς πρόκειται να αντιστραφεί.

Αλλαγές στην τιμολόγηση των κινδύνων

Η αγορά ασφάλισης κατασκευών από το 2019 είναι δύσκολη για τους αγοραστές εδώ και αρκετά χρόνια και οι ασφαλιστικές λόγω των ζημιών που έχουν συμβεί θα χρειαστούν καιρό για να επανέλθουν στην κερδοφορία. Αυτή τη στιγμή απαιτείται να αλλάξει ο τρόπος τιμολόγησης, ωστόσο λόγω των απανωτών αλλαγών που γίνονται στον κλάδο και την οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα.

Το παράδειγμα του εργολάβου

Μία δύσκολη κατηγορία ασφάλισης είναι του εργολάβου, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι σε ορισμένα συμβόλαια οι σωματικές βλάβες συνδέονται και με τις μεταδοτικές ασθένειες και επομένως δεν καλύπτονται από τις πολιτικές κινδύνων κατασκευαστών. Άλλος ένας κίνδυνος είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής δεν τηρούνται, ως εκ τούτου νέα συμβόλαια θα πρέπει να υπογραφούν.

Η τεχνολογία δεν εγγυάται ασφάλεια πάντα

Και ενώ η τεχνολογία και οι νέοι κανονισμοί κατακλύζουν τον κλάδο των κατασκευών, εν κατακλείδι στην ασφαλιστική αγορά δεν έχει αλλάξει κάτι. Πώς θα ασφαλιστεί ένα ρομπότ που στήνει σκαλωσιές, πως θα αποζημιωθεί κάποιος που σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε από λάθος στο λογισμικό του ρομπότ ή από λάθη άλλων λογισμικών. Η τεχνολογία στην πράξη δεν εγγυάται ασφάλεια πάντα, αν δούμε ότι οι χάκερς χτυπάνε τις τράπεζες και τα ψηφιακά συστήματα που οι τράπεζες παρέχουν στους πελάτες τους εμμένοντας στην αντίληψη ότι είναι απόλυτα ασφαλή.

Αυτή τη στιγμή οι ασφαλιστικές και οι αντασφαλιστικές συζητάνε στο μεγαλύτερο, στον κόσμο, συνέδριο στο Μόντε – Κάρλο το πώς μπορούν να ασφαλίσουν τους cyber κινδύνους και αν θα μπορέσουν και ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να μπορούν να ασφαλίσουν το απρόβλεπτο ή να μεταφέρουν τους κινδύνους σε ομόλογα καταστροφών. Τι θα γίνει αν οι χάκερς συναθροιστούν στο μέλλον πάνω στον κατασκευαστικό κλάδο που για να δουλέψει όπως τα σχεδιάζουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους όγκο δεδομένων;

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου