Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Η απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και η χιονοστιβάδα που οδήγησε στις παραιτήσεις

Αρνητική εξέλιξη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η διπλή παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και του διοικητή της ΕΥΠ, με τις οποίες αναλαμβάνει την ευθύνη για «λάθη», των οποίων η έκταση δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως.

Η απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και η χιονοστιβάδα που οδήγησε στις παραιτήσεις
Αν η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε κι αυτή με άδεια εισαγγελέα, επικαλούμενη «εθνικούς λόγους», ως νόμιμη επισύνδεση, υπάρχει σοβαρό ζήτημα για το πώς δίνονται οι άδειες αυτές από τον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΠAΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ προσπάθεια της κυβέρνησης όλες αυτές τις μέρες να υποβαθμίσει την πρόσφατη αποκάλυψη του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησής του με το σύγχρονο λογισμικό κατασκοπείας Predator, οι απαντήσεις που έδινε δεν ήταν καθόλου πειστικές.

Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησαν να το παρουσιάσουν σαν ένα γεγονός που αφορούσε τη δράση του στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι και αυτούς τους έχουν παρακολουθήσει, αλλά δεν το έκαναν θέμα, και επιχείρησαν να το εμφανίσουν ως κάτι σύνηθες για τους ευρωβουλευτές. 

Τίποτε από αυτά όμως δεν ήταν αλήθεια, αφού σε κανέναν άλλον ευρωβουλευτή, ούτε Έλληνα ούτε ξένο, δεν ανιχνεύθηκε το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, παρότι έγιναν πάνω από 200 έλεγχοι, και συνεχίζονται. Θα ήταν ιδιαίτερα περίεργο αν κάποια ξένα κέντρα (ας πούμε οι ρωσικές υπηρεσίες, όπως άφηναν ορισμένοι να εννοηθεί) ενδιαφέρονταν μόνο για τον Ανδρουλάκη από όλη την Ευρωβουλή. 

Μπορεί οι απαντήσεις που έδινε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα να έπεισαν κάποιους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η απόπειρα κατασκοπείας ενός πολιτικού αρχηγού δεν είναι κάτι που θα περνούσε απαρατήρητο στην Ε.Ε. και σίγουρα δεν θα πειθόταν από τα κυβερνητικά επιχειρήματα.

Έλληνες ευρωβουλευτές (και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ)  έδωσαν και αυτοί, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, το κινητό τους για έλεγχο στην ειδική υπηρεσία της Ευρωβουλής, αλλά τα δικά τους βρέθηκαν καθαρά. 

Μπορεί οι απαντήσεις που έδινε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα να έπεισαν κάποιους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά η απόπειρα κατασκοπείας ενός πολιτικού αρχηγού δεν είναι κάτι που θα περνούσε απαρατήρητο στην Ε.Ε. και σίγουρα δεν θα πειθόταν από τα κυβερνητικά επιχειρήματα.

Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τα μέσα ως ευρωβουλευτής να πάει το θέμα «μέχρι τέλους», όπως προανήγγειλε. Δηλαδή μέχρι να μάθει και επίσημα ποιος και γιατί ήθελε να τον κατασκοπεύσει. Πρόκειται για μια ξεκάθαρα παράνομη ενέργεια που παραβιάζει το Σύνταγμα και η αναζήτηση των ενόχων είναι εύλογη. 


Η απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη και η χιονοστιβάδα που οδήγησε στις παραιτήσεις
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρει ότι «παραιτήθηκε για να προστατεύσει τον πρωθυπουργό από τις επιθέσεις που δεχόταν», έχει διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση του με τα άτομα πίσω από το Predator και έχει καταθέσει αγωγές.

Οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν έδωσαν απαντήσεις. Από τη στιγμή που κάποιοι έφτασαν να επιχειρήσουν να παρακολουθήσουν παράνομα έναν πολιτικό αρχηγό και ευρωβουλευτή, αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα φανερωνόταν. 

Οι σημερινές παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ, που ανέλαβε την αντικειμενική ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, καθώς αποδείχθηκε ακατάλληλος και επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί από την αρχή γι' αυτόν, αλλά και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, αποδεικνύουν εκ των πραγμάτων την πολιτική διάσταση του έδωσε από την αρχή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έσπευσε να αποδώσει ευθύνες σε κανέναν. Αντέδρασε θεσμικά και ξεκαθάρισε ότι θα το έφτανε μέχρι τέλους, μέχρι να φωτιστεί πλήρως η σκοτεινή αυτή και παράνομη ενέργεια», αναφέρει στη LiFO συνεργάτης του. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από τους στενότερους συνεργάτες του, δήλωσε ότι πλέον, μετά τις σημερινές εξελίξεις, «η κυβέρνηση είναι έκθετη απέναντι στον ελληνικό λαό». 

Οπρωθυπουργός, σύμφωνα με τις διαρροές του γραφείου Τύπου του, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν είχε την ενημέρωση που έπρεπε για τις νόμιμες επισυνδέσεις για τις οποίες σήμερα αρχικά παραδέχθηκαν ότι έχουν γίνει «λανθασμένες ενέργειες». Εμμέσως αυτό ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι υπήρχε και «νόμιμη» άρση απορρήτου για κάποια ή και για τις δύο παρακολουθήσεις που έχουν αποκαλυφθεί. Αυτό είναι κάτι που μένει να απαντηθεί. 

Η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, από τη στιγμή που ξεκίνησε να ασχολείται και επίσημα το Ευρωκοινοβούλιο, δύσκολα θα μπορούσε να παραμείνει ανεξιχνίαστη. Όποιος είχε τη φαεινή ιδέα να τον παγιδεύσει με το λογισμικό Predator, δεν μπορούσε προφανώς να προβλέψει ότι λίγους μήνες μετά το Ευρωκοινοβούλιο θα δημιουργούσε ειδική υπηρεσία «αντικατασκοπείας» και θα αποκτούσε το λογισμικό εντοπισμού του που αναπτύχθηκε ταχύτατα.

Και εκεί κάπου είναι που την πάτησαν. Θα μπορούσαν να την έχουν γλιτώσει μόνο αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έδινε το κινητό του για έλεγχο. Από τη στιγμή που το έδωσε, τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου, καθώς το Predator έχει το μειονέκτημα, όπως όλα τα κακόβουλα λογισμικά αυτού του τύπου, να αφήνει ίχνη για πάντα

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ιnside Story και των Reporters United, φέρεται να σχετίζεται με πρόσωπα που εμπλέκονται με την εμπορία του Predator, ενώ παρόμοιες αιχμές υπάρχουν και για τον παραιτηθέντα διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρει ότι «παραιτήθηκε για να προστατεύσει τον πρωθυπουργό από τις επιθέσεις που δεχόταν», έχει διαψεύσει οποιαδήποτε σχέση του με τα άτομα πίσω από το Predator και έχει καταθέσει αγωγές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φωτιστούν περισσότερο όλα τα ανεξιχνίαστα κομμάτια της υπόθεσης αυτής τώρα που το κουβάρι ξετυλίγεται. 

Ο Φέλιξ Μπίτζιος, πάντως, το όνομα του οποίου πρωταγωνιστεί στα δημοσιεύματα των συγκεκριμένων ρεπορτάζ, είχε σχέση με την εταιρεία Intellexa. Άλλο ένα δεδομένο είναι ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να μην είχε κάποιον προφανή λόγο να παρακολουθεί, είχε όμως κάθε λόγο να προκαλεί το ενδιαφέρον του Φέλιξ Μπίτζιου, ο οποίος είναι πρώην συνεργάτης του εφοπλιστή Λογοθέτη, για τη διαμάχη του οποίου με τον τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα αλλά και για τις μεταξύ τους κόντρες έγραφε συχνά ο συγκεκριμένος ρεπόρτερ.

Εδώ όμως δημιουργούνται άλλα ερωτήματα. Είχε τη δυνατότητα ένας ιδιώτης να παρακολουθεί έναν δημοσιογράφο στην Ελλάδα και πώς εξηγείται η άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου με άδεια εισαγγελέα για «εθνικούς λόγους»;

Επίσης, και αυτό είναι ακόμα πιο χοντρό, αν η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε κι αυτή με άδεια εισαγγελέα, επικαλούμενη «εθνικούς λόγους», ως νόμιμη επισύνδεση, υπάρχει σοβαρό ζήτημα για το πώς δίνονται οι άδειες αυτές από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Άλλο ένα σοβαρό θέμα που μένει να αποδειχθεί τώρα είναι σύνδεση των «νόμιμων» επισυνδέσεων της ΕΥΠ με το παράνομο λογισμικό κατασκοπείας Predator, καθώς υπάρχουν πλέον ενδείξεις που χρήζουν μεγαλύτερης έρευνας. 

Στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ ο πρωθυπουργός τοποθέτησε αυτήν τη φορά ένα θεσμικό πρόσωπο, προκειμένου να αποφύγει τις κακοτοπιές, τον διπλωμάτη και μέχρι πρότινος γενικό γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος και θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με την έναρξη των εργασιών της Βουλής.

    άρθρο της Βασιλικής Σιούτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου