Το 45% των καταναλωτών έχει οφειλές για το ρεύμα – 60.000 αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα
Με ναρκοθετημένο πεδίο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η αγορά ενέργειας, καθώς η πολύμηνη και χωρίς διαφαινόμενο χρονικό ορίζοντα ενεργειακή κρίση έχει εξαντλήσει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις, που τον Αύγουστο έφτασαν στα 337 ευρώ η μεγαβατώρα, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, οι ανεξόφλητες οφειλές προς τις εταιρείες προμήθειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», υποχρεώνοντας τη ΡΑΕ να επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς και νέων «κανονιών», ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών διογκώνει συνεχώς το κόστος των κοινωνικών μέτρων στήριξης, φέρνοντας το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Εκτίναξη οφειλών
Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί άνω των 45 ημερών έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 45% από 20% την προ κρίσης περίοδο, που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό ρεύματος ακόμη και μετά την επιδότηση. Μέσα σε ένα χρόνο οι διακανονισμοί έχουν υπερδιπλασιαστεί και σε απόλυτα ποσά έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί, λόγω των υψηλών τιμών, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αναδεικνύονται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της αγοράς.
Το ζήτημα ανέδειξε ο πρόεδρος της ΡΑΕ με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις 28 Ιουλίου, επισημαίνοντας μάλιστα τον «κίνδυνο δημιουργίας νέων οφειλών, που θα παραμείνουν ανείσπρακτες, καθώς είναι πλέον επιτρεπτή η αλλαγή προμηθευτή χωρίς την εξόφληση ή έστω τον διακανονισμό προηγούμενων οφειλών. «Ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που απειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύναται να οδηγήσουν τους συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις Energa – Hellas Power) συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου».
Προειδοποίηση ΡΑΕ για κατάρρευση της αγοράς και για νέα «κανόνια» – Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Προειδοποίηση ΡΑΕ για κατάρρευση της αγοράς και για νέα «κανόνια» – Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου