Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Η ιταλική εταιρεία Energy Dome εγκαινίασε την πρώτη από τις εγκαταστάσεις της διοξειδίου του άνθρακα, CO2, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύουν ανανεώσιμη ενέργεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να την απελευθερώνουν γρήγορα, και με πολύ χαμηλότερο κόστος από τις μεγάλες μπαταρίες λιθίου.

Η ιταλική εταιρεία Energy Dome εγκαινίασε την πρώτη από τις εγκαταστάσεις της διοξειδίου του άνθρακα, CO2, οι οποίες μπορούν να αποθηκεύουν ανανεώσιμη ενέργεια (Φωτο: Energy Dome)


Η μπαταρία CO2 είναι ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας και μεγάλης κλίμακας που βασίζεται σε μια θερμοδυναμική διεργασία που αποθηκεύει αποτελεσματικά ενέργεια με το χειρισμό του CO2 υπό διαφορετικές συνθήκες κατάστασης σε έναν κλειστό θερμοδυναμικό μετασχηματισμό. Η μπαταρία CO2 μπορεί να λειτουργεί σε λειτουργία φόρτισης (απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο) και σε λειτουργία εκφόρτισης (επιστροφή ενέργειας στο δίκτυο).

Όταν λειτουργεί σε κατάσταση φόρτισης, το CO2 αποσύρεται από έναν ατμοσφαιρικό καταψύκτη, τον Θόλο, και συμπιέζεται σε έναν ενδοψυκτικό συμπιεστή. Η θερμότητα που παράγεται από τη συμπίεση αποθηκεύεται σε δύο συστήματα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας (TES).

Στη συνέχεια, το CO2 συμπυκνώνεται και αποθηκεύεται υπό πίεση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος στα δοχεία υγρού CO2. Όταν το σύστημα λειτουργεί σε λειτουργία εκτόνωσης, το υγρό CO2 εξατμίζεται και θερμαίνεται με ανάκτηση θερμότητας από τα TES.

Η ροή του CO2 κατόπιν επεκτείνεται σε έναν επαναθερμασμένο στρόβιλο που επιστρέφει ενέργεια στο δίκτυο και αποθηκεύεται στον θόλο σε θερμοκρασία και πίεση περιβάλλοντος χωρίς διαρροή στην ατμόσφαιρα.

Η πιλοτική μονάδα που κατασκευάστηκε στη Σαρδηνία είναι μικρή (αποθηκεύει μόνο 4 MWh ενέργειας και έχει μέγιστη ισχύ 2,5 MWe), αλλά αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της προσέγγισης. Η Energy Dome δήλωσε ότι η κατασκευή της περιλαμβάνει ευρέως διαθέσιμα κοινά υλικά και εξοπλισμό, που διευκολύνει το ενδεχόμενο παγκόσμιας επέκτασης.

Ενώ η συνολική απόδοση των μπαταριών CO2, που εκτιμάται στο 75%, είναι χαμηλότερη από εκείνη των σημερινών μεγάλων μπαταριών λιθίου, το κόστος ανά μεγαβατώρα είναι πολύ πιο ελκυστικό. Σύμφωνα με την εταιρεία, καθώς περισσότερες εγκαταστάσεις θα τίθενται σε λειτουργία, θα είναι σε θέση να επιτύχει 50-60 ευρώ/MWh σε σύγκριση με 125-230 ευρώ/MWh για συσκευές λιθίου.

Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή του πρώτου εργοστασίου «πλήρους κλίμακας». Με δυνατότητα αποθήκευσης 200 MWh ενέργειας και τροφοδοσίας έως και 20 MWe, υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2023.


Πηγή: Energy Dome, dailygeekshow


ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου