Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Κάηκε επιτέλους το "απαράδεκτο" Δελφικό Τοπίο; ΜΕΡΟΣ Α


Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη απ τον συμπολίτη μας που κλαίει το βιός του . Με συναισθήματα απόγνωσης , λύπης και οργής θα κάνουμε χρήση αυτής της φωτογραφίας για ολόκληρη την σειρά των άρθρων που θα δημοσιεύσουμε .

 

Η πυρκαγιά στον ελαιώνα αφήνει πίσω της  καταστροφή. Μία σύντομη   ενδεικτική αναφορά κάποιων πληροφοριών, είναι πολύτιμη για μια συζήτηση , που είναι επιβεβλημένο να  γίνει πλέον , την επόμενη μέρα.


Γιατί θα ρωτήσει κάποιος;


Τόσες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Γιατί για αυτή την πυρκαγιά ειδικά;

Η απάντηση έχει νόημα ανάλογα με το επίπεδο της αντίληψης του καθενός. Χωρίς περισσότερα σχόλια επί του παρόντος, μία πρώτη αναφορά ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής μπορεί να βοηθήσουν.

 

Οι Δελφοί είναι ένα από τα τρία κορυφαία αρχαιολογικά μνημεία της Ελλάδας.

 

Οι Δελφοί, αρχαιολογικός χώρος και νέος οικισμός, βρίσκονται σε ύψος στην πλαγιά μιας κοιλάδας που περιβάλλεται από βουνά (απολήξεις Παρνασσού και Γκιώνας) καταλήγοντας στην θάλασσα στον  Κρισσαίο Κόλπο.

-Η κοιλάδα καλύπτεται από ένα ελαιώνα   1.200.000 δέντρων. Η καλλιέργεια ελιάς στην περιοχή  καταγράφεται χιλιετίες πριν. 

-Εκεί που η θάλασσα συναντά τον ελαιώνα,  δύο ρηχοί και προστατευμένοι όρμοι στο Λαρνάκι και την Καμιώτισσα,   αποτελούσαν  ,από τα βάθη της ιστορίας,   έναν από τους σημαντικότερους ιχθυοαναπαραγωγικούς σταθμού της Μεσογείου.

-Με το τέλος του εμφυλίου, η περιοχή των Δελφών πρωτοστάτησε πανελλαδικά στην τουριστική ανάπτυξη. Όταν στους Δελφούς γινόταν το αδιαχώρητο, οι κορυφαίοι σημερινοί τουριστικοί προορισμοί ήταν «έρημοι τόποι».

-Το 1981, όλη η κοιλάδα μαζί με τον κόλπο χαρακτηρίστηκαν  από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας ως μία περιοχή που πρέπει να σταματήσει η άναρχη ανάπτυξη που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, για πολλούς   λόγους, αναγνωρίζοντας πως αυτή η περιοχή είναι μία από τις πλουσιότερες σε φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Όποιος θελήσει ας ερευνήσει λίγο  και θα βρεί αναλυτικά το γιατί. Ήταν μια απόφαση που έλεγε εν ολίγοις: Σταματάει κάθε άναρχη παρέμβαση και διατάσσεται να παρθούν μια σειρά εξειδικευμένων αποφάσεων που θα οδηγήσουν αυτή η περιοχή να γίνει κάτι ιδιαίτερο, όπως η σημερινή Τοσκάνη και πολλές άλλες παρόμοιες περιοχές της Ευρώπης.  Όπου ο κάθε ντόπιος θα έχει να διαλέξει όποιο είδος δουλειάς θέλει σε υψηλό επίπεδο περιβάλλοντος εργασίας και αποδοχών. Όπου ότι τοπικό παράγεται με ποιότητα, θα έχει επισκέπτες με δυνατότητα να το καλοπληρώσουν. Όπου τα παιδιά δεν θα διανοούνται να φύγουν για «κάπου καλύτερα». Διότι οι ξένοι, θα ονειρεύονται να μπορέσουν να αποκτήσουν σε αυτό τον τόπο ένα εξοχικό, ή το σπίτι για μετά την σύνταξη. Ακριβώς όπως  γίνεται στις παρόμοιες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

-Το 1987, εγγράφηκε στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς , της UNESCO , το μνημείο των Δελφών, και δημοσιεύτηκε ο χάρτης της  ζώνης γύρω από αυτό, στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου.

-Ο ελαιώνας στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου και της ζώνης της UNESCO, με ιστορία από την  Νεολιθική Εποχή, το 1992 χαρακτηρίστηκε με ειδικές διατάξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Παραδοσιακός ελαιώνας Άμφισσας»  για τις πολλές μοναδικές ιδιαιτερότητές του και από τότε επιδοτείται για να παραμείνει ως έχει.

-Το 2003, Χωροταξική μελέτη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προέβλεπε ανάπτυξη της περιοχής του Δελφικού Τοπίο (Δελφοί, λιμάνι Ιτέα, πρωτεύουσα Άμφισσα) με αύξηση του πληθυσμού του τα επόμενα χρόνια και στην επίδραση της περιοχής αυτής ως κέντρο για την καθοριστική οικονομική ανάπτυξη του κεντρικού τμήματος της Στερεάς Ελλάδας με ακτίνα έως το Καρπενήσι , τον Ορχομενό και την Θήβα. Κύριοι τομείς. Τουρισμός (επισκέπτες) και παραγωγή και προώθηση κάθε είδους ποιοτικού τοπικού προϊόντος. Και όλες οι άλλες χρήσεις μεν, με προσοχή δε. 

-Το 2003, ο αρχαίος επίσης ελαιώνας των Δελφών, αποτέλεσε βασικό τμήμα των «Δρόμων της Ελιάς», του δεύτερου Οδοιπορικού μετά τον «Δρόμο του Μεταξιού» που αναγνωρίστηκε ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το Δελφικό Τοπίο   μπήκε για ένα ακόμη  λόγο στους καταλόγους της UNESCO.  

-Όλο το  δυτικό παραλιακό μέτωπο του Δελφικού Τοπίου, έως τα κοντινά οροπέδια , αποτελεί  περιοχή NATURA. Διότι και σ΄ αυτόν τον τομέα υπάρχει κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό.  

-Δελφικό Τοπίο. Καταγεγραμμένο μικροκλίμα που προστατεύει από όλες τις ακρότητες που πλήττουν κατά καιρούς την υπόλοιπη Ελλάδα....βολικό να το αποδόσεις και στον θεό του Ήλιου, τον Απόλλωνα...

-Δελφικό Τοπίο. Καταγεγραμμένο στην κορυφαία τριάδα σε ηλιοφάνεια πανελλαδικά, παρότι δεν βρίσκεται νότια. Ο θεός Απόλλωνας που λέγαμε...

-Πολλές και διαφορετικές παραλίες συνολικού μήκους 6 χιλιομέτρων, μόνο μέσα στον κόλπο του Δελφικού Τοπίου. Προστατευμένες από τους ανέμους που δέρνουν όλο το χρόνο την νησιωτική Ελλάδα. Ρηχές , βαθιές, ζεστά, κρύα νερά, άμμο, βότσαλο. Ότι θες σε δέκα- είκοσι  λεπτά δρόμο όπου και να μένεις μέσα στο Δελφικό Τοπίο. 

-Παραλίες που επί δεκαετίες υπέστησαν πολλές αρνητικές ανθρώπινες παρεμβάσεις. Μόνο αρνητικές παρεμβάσεις. Κανένα έργο  αποκατάστασης,  βελτίωσης ή κάτι θετικό. Και όμως παραλίες που είναι ακόμα εκεί. Κάποιες πληγωμένες. Αλλά είναι ακόμα εκεί.  

-Νερά της θάλασσας πεντακάθαρα λόγω πολλών και διαφορετικών αρτεσιανών πηγών ετήσιας ροής , που εκβάλλουν κατά μήκος όλης της ακτογραμμής του κόλπου. Από το ανατολικό ακρωτήριο της Δεσφίνας μέχρι το Δυτικό του Γαλαξιδίου.  Καθαρά κρυστάλλινα νερά από πηγές από τα βάθη της γης. Αγνά χωρίς κανένα ίχνος ρύπανσης. Με τεράστιες προσπάθειες να βρωμίσει η θάλασσα από ανθρώπινες «αστοχίες», αλλά  τελικά, όταν της το επιτρέπουμε, πάντα καθαρή.Όλος ο Κρισσαίος κόλπος, ή πιο σωστά, όλος ο Κορινθιακός Κόλπος, περιοχή NATURA. Για τους δικούς του μοναδικούς λόγους. 

Ποιος άλλος τόπος έχει τόσες πολλές επίσημες αναγνωρίσεις της μοναδικότητάς του; 

Αν δεν χαρακτηρίσεις αυτό τον τόπο ευλογημένο, ποιον άλλο τόπο μπορείς; Αν αυτός ο τόπος δεν μπορεί να ζήσει τους κατοίκους του, ποιος μπορεί;

Και όμως ποια είναι η τύχη του;


Editorial

9 σχόλια:

  1. ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΠΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ !!!
    ΟΣΟΙ ΞΕΡΑΝΕ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΤΙ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ???
    ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ???
    ΕΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ???
    ΓΙΑ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΙΩΠΑΤΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η προηγούμενη φωτιά στον ελαιώνα από σκουπίδια ξεκίνησε? Όλοι γνωρίζουμε από που. Είδαμε και τον Σταθά να κάνει δηλώσεις. Κάτι θα ξέρει αυτός.

      Διαγραφή
  2. Μακάρι να αποκαλυφθεί ο εμπρηστής ή οι εμπρηστές ώστε να ξεγυμνωθεί και ο ηθικός αυτουργός της καταστροφής του Δεκφικου Τοπίου · Ήδη για ενημέρωση της έγκριτης και αντικειμενικής ιστοσελίδας σας παραθέτω την πληροφορία ότι … κάτι κινείται . Δηλαδή άνθρωποι της ασφαλείας από Αθήνα οργώνουν την περιοχή , ρωτάνε καταστηματάρχες και κατοίκους και ερευνούν τις κινήσεις από κρυφά τοποθετημένες κάμερες . Ευελπιστούμε να στηριχθεί η αμερόληπτη και απρόσκοπτη έρευνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε editorial, γράψε ότι όλα αυτά που λές είναι επίσημα, αδιαμφισβήτητα, μπορεί ο καθένας να επιβεβαιώσει ψάχνοντας τις ανάλογες επίσημες πηγές και δεν εμπεριέχουν καμία υποκειμενικότητα. Έχω κουραστεί τόσα χρόνια να ακούω ανόητους ημιμαθείς να μετατρέπουν τον εαυτό τους σε παπαγαλάκια αυτοαπαξίωσης του Δελφικού Τοπίου με ατάκες όπως "δεν έχουμε παραλίες", "δέν έχουμε θάλασσες", όχι γιατί κάποτε πήγαν στην καλύτερη παραλία του κόσμου και πήγε ο κώλος τους αριστοκρατικό αέρα αλλά επειδή αυτό τους είπε κάποτε ο Διευθυντής που όλοι οι άλλοι προσκυνάγανε αλλά σε αυτούς τους έσφιξε το χέρι. Και αφού τους έσφιξε το χέρι και ένιωσαν πως απο ένα τίποτα έγιναν κάποιοι, άντε τώρα να μην αναπαράγεις τις απόψεις του θεού. Μιλάμε για τόσο χώμα αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση. Το γράφω εγώ. Ψάξτε ρε τις επίσημες πηγές. Προσπαθήστε να αμφισβητήσετε όλα αυτά. Και όταν δεν θα μπορέσετε, ξεστραβωθείτε επιτέλους μπας και δείτε καλύτερη μέρα εσείς και τα παιδιά σας. Άντε. Αποκτήστε δική σας άποψη. Μπορείτε. Δεν είστε βλάκες αλλά αν έτσι συμπεριφέρεστε, αυτό θα εισπράξετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχετε απόλυτο δίκιο. Όσοι γνωστοί μου έχουν έρθει στην περιοχή, έχουν ξετρελαθεί. Και εγώ απορούσα πάντα τι βρίσκουν. Τελικά αν έχει την τύχη να γεννηθείς σε ένα τέτοιο τόπο, εύκολα γίνεται κακομαθημένος γκρινιάρης. Ας ξυπνήσουμε έστω τώρα. Δεν είναι αργά. Είναι η μόνη σωτηρία από τις δύσκολες εποχές που έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανένα σχόλιο; Όχι συμφωνούν; Αυτοί που λένε να καταργηθεί το Δελφικό Τοπίο; Κάτι; Κάποιο αντεπιχείρημα; Κάτι για να μην φαίνεστε εντελώς χαζοί που λέτε συνέχεια να καταργηθεί αλλά ποτέ κανένας σας δεν μας είπε τι σας φταίει; Απ' ότι φαίνεται πολύ καλά τα λέτε εκεί στο Καρτερία. Μάλλον έχουν πολλοί να λογοδοτήσουν για πολλά αν επιμείνουν. Για να δούμε και το ΜΕΡΟΣ Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι παρέδωσαν γη και πολιτισμό.Οι σημερινοί διαχειριστές και αρκετοί ασυνείδητοι πολίτες , χωρίς σεβασμό και παιδεία καταστρέφουν τα πάντα με πλήρη αδιαφορία και συμφεροντολογία.Η γη ο αέρας και το δικαίωμα ζωής ανήκει σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην περάσετε από τη πλατεία και δείξετε συμπόνια και κατανόηση για το κακο που μας βρήκε, εξαφανιστειτε και άιντε...(άλλο θέλω να γράψω αλλά θα το κόψουν) κάντε τίποτα άλλο και εσείς και οι προηγούμενοι άρχοντες από το 2013 και μετά. Καμία δικαιολογία και καμία άφεση σε κανέναν σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από τους δορυφόρους μπορούν να βρουν πολλά αν θέλουν, αλλά θέλουν; μήπως κάποιοι κάνουν έρευνες και κάποιοι τις θάβουν για να βγει ότι δε βγήκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή