Οι τιμές στη σκανδιναβική χώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών
Μπορεί η Ευρώπη να βιώνει μία από τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις των τελευταίων πολλών δεκαετιών, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τη Σουηδία, όπου οι τιμές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών (από τον Νοέμβριο του 2020), με αποτέλεσμα τα εργοστάσια παραγωγής να ρίχνουν… ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Forsmark στη Στοκχόλμη λειτουργούν από σήμερα στο 69% και στο 89%, αντίστοιχα, των δυνατοτήτων τους. Κι αυτό, διότι οι τιμές ενέργειας στη Σκανδιναβία έχουν υποχωρήσει αισθητά, καθιστώντας οικονομικά ασύμφορη την έξτρα παραγωγή.
«Η παραγωγή ρυθμίστηκε σε χαμηλότερα επίπεδα για λόγους που σχετίζονται με την αγορά» εξήγησε η εκπρόσωπος του εργοστασίου, Anna Wallrud, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.
Παρότι η περικοπή ενδεχομένως είναι προσωρινή, εντούτοις αντανακλά τις αντιθέσεις με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν επιπλέον ποσότητες ενέργειας, εν μέσω της κρίσης του φυσικού αερίου.
Αυτή η αντίθεση, εν πολλοίς, οφείλεται στην αυτονομία των Σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παράγουν φθηνή ενέργεια, η οποία κυρίως προέρχεται από τα τεράστια υδροηλεκτρικά και πυρηνικά εργοστάσια. Την ίδια ώρα, λόγω του καλοκαιριού, η ζήτηση έχει μειωθεί αισθητή, ενώ οι ισχυροί άνεμοι αυξάνουν τη συνεισφορά των αιολικών πάρκων.
Αποτέλεσμα είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας να μην υπερβαίνει τα 9,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς η προσφορά ξεπερνάει σημαντικά τη ζήτηση. Στη Γαλλία, βέβαια, όπου υπάρχει έλλειμμα προσφοράς, η τιμή της ενέργειας είναι 40 φορές μεγαλύτερη, υπερβαίνοντας τα 370 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυρηνική ενέργεια στη Σουηδία έχει σημαίνοντα ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καλύπτοντας με το παραπάνω τη ζήτηση, σε συνδυασμό με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια του βορρά.
Στον Άδωνη να τα πείτε και στον βολευτή μας
ΑπάντησηΔιαγραφή