Στην δεύτερη θέση σε φτώχεια και στην προτελευταία ως προς την αγοραστική δύναμη στην ΕΕ, βρίσκεται η χώρα μας, υπό την βαριά σκιά του κύματος ανατιμήσεων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες της Συνομοσπονδίας Εργατών:
Οι απώλειες ως προς την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, κυμαίνονται από 18% (για πλήρη απασχόληση) έως και 28% (για μερική απασχόληση).
Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, έχει χάσει περίπου το 10% της αγοραστικής δύναμης.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν για το επόμενο χρονικό διάστημα, με συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του εισοδήματος των εργαζομένων.
Σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ, ξεπερνώντας μόνο την Κροατία.
Σε επίπεδο φτώχειας, επίσης η χώρα κατέχει την δεύτερη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, μετά την Βουλγαρία.
Το 73% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα (περίπου 3 εκατομμύρια), δεν καλύπτεται από κλαδική, ομοιοπαγγελματική ή άλλη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Το ποσοστό απασχόλησης (57,2%) στην Ελλάδα, είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ.
Το δημόσιο χρέος της χώρας, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, καθώς έφτασε τα 353,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.
Η Ελλάδα, υστερεί σε επενδύσεις, δεδομένου ότι κατέγραψε την πλέον αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση στην ΕΕ (-175% του ΑΕΠ), με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη, χειρότερη Ιρλανδία .
Ισχυρές πιέσεις δέχεται η κατανάλωση. Η βελτίωση του ΑΕΠ το 2021, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 8,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2020. Όμως και σε αυτό το πεδίο, προκύπτει υστέρηση κατά 750 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το 2019, δηλαδή με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Οι κοινωνικές παροχές συμπιέζονται, καθώς ήδη από το 2021 υποχώρησαν κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2019, που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Καμπανάκι κινδύνου
Με αυτά τα δεδομένα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προέβλεψε δραματικές επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης, οι οποίες σε συνδυασμό με την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες κοινωνικές ανισότητες, θέτοντας σε σκληρή δοκιμασία ακόμη και την ίδια την Δημοκρατία.
Ο κ. Παναγόπουλος, πρότεινε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μέσω του οποίου θα διασφαλίζονται εισοδηματικά και θεσμικά οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό προσωπικό δεν πρέπει να κωλυσιεργεί και οι εργοδότες οφείλουν -όπως είπε χαρακτηριστικά- να μην είναι μίζεροι, δεδομένου ότι δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε μετά από 12 χρόνια κρίσης, ενώ κάποιοι κλάδοι αυτή την περίοδο έχουν καταγράψει προκλητική κερδοφορία.
ΚΑΤΑ Τ'ΑΛΛΑ Ο ΤΑΓΚΑΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΣΙΚΟΥΛΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΡΑΛΑΛΩΝ ΥΔΩΡ.ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή