Τουλάχιστον σε έξι-επτά περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια κατηγορούμενοι για την προαναφερόμενη υπόθεση που θεωρήθηκε το πιο «καίριο πλήγμα» για τους δράστες επιδρομών σε σπίτια (υπολογίζονται σε 23.000 ετησίως από τις οποίες οι 14.000 στην Αττική) έχει ανακαλυφθεί ότι έχουν επανέλθει στις εφόδους σε κατοικίες.
Με έξι χρόνια καθυστέρηση και ύστερα από τρεις αναβολές, ξεκινά αύριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη-μαμούθ με συνολικά 98 κατηγορουμένους (ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί) για την επονομαζόμενη «μαφία των Ρομά» που φέρεται να είχε προχωρήσει, ούτε λίγο ούτε πολύ σε περίπου 450 ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις και η οποία εξαρθρώθηκε το 2016 από την Ασφάλεια Αμαρουσίου με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών.
Με αναφορές ωστόσο στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. ότι η πολυετής καθυστέρηση στη δικαστική κάθαρση αυτής της υπόθεσης έχει οδηγήσει ποσοστό περίπου 50% των ποινικών που αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μήνου στην ίδια εγκληματική δράση, από την οποία υποφέρουν σήμερα πολλές περιοχές της Αττικής.
«Παράρτημα» στη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, σε πρόσφατες επιδρομές σε σπίτια στα βόρεια κυρίως προάστια συμμετέχει «παράρτημα» της ίδιας μαφίας στη Βόρεια Ελλάδα που είχε πληγεί από την έρευνα των διωκτικών αρχών προ εξαετίας, αλλά τα μέλη της επανήλθαν δριμύτερα.
Με περαιτέρω προβληματισμό ότι ίσως ούτε και αύριο μπορεί να ξεκινήσει η εν λόγω δίκη, που έχει περισσότερους από 300 μάρτυρες κατηγορίας, λόγω αντιδράσεων των ποινικολόγων για τον νόμο (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 6) για τις εγκληματικές οργανώσεις, όπου αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις καταδίκης καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται, ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ». Δηλαδή η οποιαδήποτε καταδίκη θα μπορούσε να οδηγήσει τα μέλη των συμμοριών που λυμαίνονταν την Αττική στη φυλακή χωρίς καμιά εξαίρεση.
Η εγκληματική δράση
Στο δικαστικό έγγραφο παραπομπής των 98 κατηγορουμένων σημειωνόταν ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισέβαλλαν σε σπίτια των βόρειων και των νότιων προαστίων της Αθήνας (Γλυφάδα, Νέα Ερυθραία, Κρυονέρι, Κηφισιά, Μαρούσι, Πικέρμι, Αγιος Στέφανος κ.α.) και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας (Κατερίνη, Θεσσαλονίκη κ.α.) και άρπαζαν μετρητά, κοσμήματα, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές, γούνες, επώνυμες τσάντες και ρούχα. Σύμφωνα με τα έγγραφα, έσπαζαν τις πόρτες με βαριοπούλες, έβαζαν τους συναγερμούς των σπιτιών σε κουβάδες με νερό για να τους απενεργοποιήσουν, έκοβαν καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ενώ έκλεβαν μέχρι και ΑΤΜ που τα αποσπούσαν με φορτηγά από τις εγκαταστάσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με τη συνολική λεία τους να υπολογίζεται σε 10-15 εκατ. ευρώ.
Τότε η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε περισσότερες από 60 έρευνες, κατάσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά, 120 κιλά ασημιού σε ράβδους, φύλλα χρυσού, τιμαλφή και περισσότερα από 60 πολυτελή οχήματα. Οπως μάλιστα ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «επρόκειτο για τη μεγαλύτερη σπείρα ληστών που εκμεταλλεύτηκαν τα… capital controls, το δέος της Εφορίας και των ελέγχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς την περίοδο της οικονομικής κρίσης». Στόχευαν τα «σεντούκια» στο σπίτι, μερικά από τα οποία περιείχαν 380.000 ή και 400.000 ευρώ! Επιδρομές δηλαδή πιο αποδοτικές από ληστεία 20 τραπεζών μαζί. Επιπλέον είχαν τη αίσθηση του ακαταδίωκτου, έδειχναν στο Facebook τα κλοπιμαία, σάρκαζαν τις δικαστικές αρχές με εικονικές «δίκες» με κατηγορουμένους τους ίδιους και έκαναν παραπλανητικά τηλεφωνήματα στην Αμεση Δράση.
Επιπλέον, από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες φαίνεται να είχαν επαφές με 12 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. – ορισμένοι σε σημαντικές θέσεις -, από τα οποία κάθονται στο εδώλιο δύο γιατί τους πληροφορούσαν για έρευνες συναδέλφων τους. Ακόμα, σε ξεχωριστή δίκη έχουν οδηγηθεί αστυνομικοί γιατί ύστερα από εντολές μελών της «μαφίας των Ρομά» κατηγορούσαν αδίκως ανταγωνιστές τους.
Επιστροφή στην παρανομία
Τουλάχιστον σε έξι-επτά περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια κατηγορούμενοι για την προαναφερόμενη υπόθεση που θεωρήθηκε το πιο «καίριο πλήγμα» για τους δράστες επιδρομών σε σπίτια (υπολογίζονται σε 23.000 ετησίως από τις οποίες οι 14.000 στην Αττική) έχει ανακαλυφθεί ότι έχουν επανέλθει στις εφόδους σε κατοικίες.
Είναι χαρακτηριστική η δικογραφία που σχημάτισε τον Δεκέμβριο του 2021 η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής έπειτα από μεγάλη επιχείρηση σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα, όπου συνέλαβε δέκα άτομα και στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρήκαν κοσμήματα, ακριβά ρολόγια, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και πολυτελή αυτοκίνητα. Πολλοί από τους συλληφθέντες είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του 2016. Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση για το οργανωμένο έγκλημα σημειωνόταν ότι το 2020 εξαρθρώθηκαν συνολικά 174 εγκληματικές ομάδες που σχετίζονταν με διαρρήξεις και ληστείες και οι οποίες αποτελούνταν από 1.167 μέλη. Η πλειοψηφία των εγχώριων ομάδων (σε ποσοστό 70% επί συνόλου αυτών) αφορούσαν ομάδες με μέλη που σχετίζονταν με την ευρύτερη – όπως προσδιορίζεται – «μαφία των Ρομά».
Πηγή: Το Βήμα της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου