Τρίτη 10 Μαΐου 2022

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον πόλεμο» ( πρώην πρόεδρος Βραζιλίας )

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Time», ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inácio Lula da Silva (Lula) επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τον Ουκρανό Πρόεδρο. Είναι όλοι υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο πολιτικός του Αριστερού Εργατικού Κόμματος (PT)




«Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη πολιτική επιρροή, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει [τον πόλεμο] αντί να τον τροφοδοτήσει. Θα μπορούσε να είχε εμπλακεί περισσότερο. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να είχε πάρει ένα αεροπλάνο για Μόσχα και να μιλήσει με τον Πούτιν. Αυτό είναι η στάση που απαιτούμε από έναν ηγέτη. Να επεμβαίνει για να μην ξεφύγουν τα πράγματα. 


Η Ρωσία δεν θα έπρεπε να είχε εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά δεν είναι μόνο ο Πούτιν που φταίει. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση φταίνε επίσης, θα έπρεπε να είχαν διαβεβαιώσει τη ρωσική κυβέρνηση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αυτό θα είχε λύσει το πρόβλημα», είπε ο πολιτικός του PT. Το συνέκρινε με την «Κρίση της Κούβας» του 1962, όταν οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν να απομακρύνουν τους πυραύλους τους από την Τουρκία και την Κούβα για να αποφύγουν μια κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες για τον κόσμο.


Ο Ζελένσκι «ήθελε πόλεμο», διαφορετικά θα «διαπραγματευόταν περισσότερο» και θα πρότεινε «να συνεχίσει να συζητά για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Δεν το έκανε αυτό. Τώρα τον χειροκροτούν σε όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τον βλέπουν συνεχώς στην τηλεόραση. Είναι ανεύθυνο το ότι οι δυτικοί πολιτικοί «γιορτάζουν τον Ζελένσκι» αντί να επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις.


Ο πόλεμος δεν είναι λύση, επιβεβαίωσε ο Λούλα. Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας επηρέασαν αδικαιολόγητα τις οικονομίες άλλων περιοχών. «Τώρα πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό για τον πόλεμο στην Ουκρανίας. Η Αργεντινή και η Βολιβία θα πρέπει επίσης να πληρώσουν. Δεν τιμωρείτε τον Πούτιν. Τιμωρείτε την ανθρωπότητα».


 από fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου