Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Γιατί το lockdown στη Σαγκάη απειλεί την παγκόσμια οικονομία - Οι 3 λόγοι

Πολλοί γνωρίζουν πως η Σαγκάη είναι μεγάλη, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη


Οι εικόνες της έρημης Σαγκάης, μιας μητρόπολης σχεδόν 25 εκατομμυρίων ανθρώπων, κι εκείνες με τις υγειονομικές αρχές να τραβούν βίαια με μεταλλικές δαγκάνες όσους αρνούνται να πάνε οικειοθελώς στα κέντρα Covid, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. 

Δεν είναι μόνο το μέγεθος της κινεζικής αυτής μεγαλούπολης ή η τεράστια νέα έξαρση κορωνοϊού. Είναι αυτό που συμβολίζει η Σαγκάη τόσο για την Κίνα, όσο και για τον κόσμο που ενδέχεται να προκαλέσει παγκόσμιους τριγμούς, αν η κατάσταση επιδεινωθεί ή παραταθεί.

Με την κινεζική κυβέρνηση να μη δείχνει δείγματα χαλάρωσης των περιορισμών προσώρας, η ανησυχία διεθνών παραγόντων για την οικονομική ζημιά ενός ενδεχόμενου παρατεταμένου lockdown, γιγαντώνεται.

Γιατί το lockdown στη Σαγκάη απειλεί την παγκόσμια οικονομία - Τρεις λόγοι
 Ένας διανομέας παραδίδει φαγητό σε ανθρώπους που βρίσκονται στο συγκρότημα καραντίνας εν μέσω lockdown - Φωτ.: ΕΡΑ


Η Σαγκάη είναι το επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης, όμως δεν είναι μόνη. Αναλυτές εκτιμούν πως τα πλήρη ή μερικά lockdown που έχουν επιβληθεί σε 45 κινεζικές πόλεις, επηρεάζουν το ένα τέταρτο του πληθυσμού και περίπου το 40% της οικονομίας τής χώρας. 

Πολλοί εκτός Κίνας γνωρίζουν πως η Σαγκάη είναι μεγάλη, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη, ιδίως οικονομικά. Το CNN συνοψίζει τους τρεις κύριους λόγους γιατί η Σαγκάη έχει τέτοια σημασία για τον κόσμο. 

Επιχειρήσεις και οικονομία 

Η Σαγκάη έχει ΑΕΠ στα 4,32 τρις γουαν (679 δισ.δολ.), το μεγαλύτερο όλων των κινεζικών πόλεων, λίγο μεγαλύτερο από της Σουηδίας (660 δισ.δολ) και λίγο μικρότερο από της Πολωνίας (720 δισ.δολ.) σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Με συνολική κεφαλαιοποίηση 7,3 τρισ. δολ., καθιστά το χρηματιστήριο της Σαγκάης -που ιδρύθηκε το 1990-  το τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου, μετά από εκείνο της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. 

Είναι ακόμη ο πιο δημοφιλής προορισμός για διεθνείς επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν παρουσία στην Κίνα. 


Γιατί το lockdown στη Σαγκάη απειλεί την παγκόσμια οικονομία - Τρεις λόγοι
Ένα «μοναχικό» ασθενοφόρο στους έρημους δρόμους της μεγαλούπολης των 24,9 εκατ. ανθρώπων, τριπλάσια από τη Νέα Υόρκη, τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ - Φωτ.: ΕΡΑ


Έως το τέλος του 2021, πάνω από 800 πολυεθνικές είχαν ανοίξει τοπικά ή εθνικά υποκαταστήματα στη Σαγκάη - μεταξύ αυτών Apple, General Motors, Pepsico, Apple, L’Oreal, Samsung Electronics, P&G, L’Oreal, LVMH, Nike, Panasonic, Philips, Johnson & Johnson, General Electric. 

Πάνω από 70.000 ξένες εταιρείες διατηρούν γραφεία στην πόλη που φιλοξενεί ακόμη και τρία από τα 20 κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας.

Ο αριθμός ξένων υπηκόων που ζουν στην πόλη έπεσε στις 164.000 το 2020, περίπου 21% κάτω από την περασμένη δεκαετία. 

Εμπόριο και logistics 

Το λιμάνι της Σαγκάης είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη κίνηση κοντέινερ. Η πόλη αποτελεί και σημαντικό αεροπορικό κόμβο. Μόνο το 2019, 122 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από τα δύο αεροδρόμιά της, Pudong και Hongqiao, καθιστώντας την πόλη την τέταρτη σε κίνηση μετά το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο.

Μάλιστα, το Pudong είναι το τρίτο στον κόσμο αεροδρόμιο μεταφοράς εμπορευμάτων μετά από εκείνο του Μέμφις και του Χονγκ Κονγκ. 

Ωστόσο, το νέο κύμα κορωνοϊού προκάλεσε την αναβολή πολλών πτήσεων, εκτοξεύοντας τους ναύλους και απειλώντας με διατάραξη την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. 

Γιατί το lockdown στη Σαγκάη απειλεί την παγκόσμια οικονομία - Τρεις λόγοι
 Εκατομμύρια κοντέινερ περιμένουν τους παραλήπτες τους, σε ένα από τα μεγαλύτερα σε κίνηση λιμάνια του πλανήτη - Φωτ.: ΕΡΑ



Το λιμάνι, εξακολουθεί να λειτουργεί, αν και με σοβαρές καθυστερήσεις. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν να ξεφορτώσουν ή να παραλάβουν φορτία, έχει εκτοξευτεί σε ιστορικό υψηλό.  

Συνολικά, στη Σαγκάη αντιστοιχεί το 7,3% των κινεζικών εξαγωγών και το 14,4% των εισαγωγών για το 2021. 

Παραγωγή και τεχνολογία 

Η ευρύτερη περιοχή της Σαγκάης που περιλαμβάνει την Κουνσάν και πολλές άλλες πόλεις, είναι τεράστιος κατασκευαστικός κόμβος κάθε πιθανού είδους, από βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων έως ημιαγωγών. 

Εκτός του ότι η Σαγκάη φιλοξενεί το πρώτο γιγα-εργοστάσιο της Tesla στην Ασία, εργοστάσια στην περιοχή διατηρούν μεταξύ άλλων οι Volkswagen (VLKAF), General Motors, SAIC Motor (κινεζικά αυτοκίνητα), Ford. 



Γιατί το lockdown στη Σαγκάη απειλεί την παγκόσμια οικονομία - Τρεις λόγοι

Το mega-εργοστάσιο της Tesla όπου κατασκευάζονται αυτοκίνητα σε ρυθμό περίπου 450.000 κομματιών ετησίως - Φωτ.: Getty Images



Όμως, οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εδώ και εβδομάδες, έχουν αναγκάσει πολλά εργοστάσια να αναστείλουν τη λειτουργία τους, απειλώντας να διαταράξουν κομβικές εφοδιαστικές αλυσίδες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και τον τομέα των ηλεκτρονικών. 

Τα εργοστάσια των Volkswagen και Tesla έχουν κλείσει εδώ και εβδομάδες, η Pegatron, κύριος προμηθευτής της Apple, ανέστειλε μέχρι νεοτέρας την παραγωγή στις εγκαταστάσεις Σαγκάης και Κουνσάν, η ταϊβανέζικη Unimicron Technology, που προμηθεύει με πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων την Apple, επίσης ανέστειλε τη λειτουργία της. 

«Με τους σημαντικούς δεσμούς της Σαγκάης με την ανατολική Ασία, όλο αυτό ενδέχεται να έχει παράπλευρες συνέπειες στις περιφερειακές εφοδιαστικές αλυσίδες. Θεωρούμε πως Κορέα, Ταϊβάν, Βιετνάμ και σε μικρότερη έκταση η Ιαπωνία φαίνονται σχετικά εκτεθειμένες» αναφέρουν αναλυτές της Citi. 

Με πληροφορίες από CNN/CNBC

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου