Ένα τοπόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού σε έναν χώρο ύψιστης συμβολικής και όχι μόνο σημασίας, αναγεννήθηκε, με τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μεταμορφώνεται σε Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό.
Το γνωστό «Περίπτερο Πικιώνη» στους Δελφούς ανακατασκευάστηκε από την Polygreen στο «π», Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό |
Πρόκειται για το γνωστό «Περίπτερο Πικιώνη» ή «Παβίλιον», το «Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά» όπως είναι η επίσημη ονομασία του, που παρέμενε υπό εγκατάλειψη επί περίπου 20 χρόνια. Ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής των σπουδαίων Δημήτρη και Πέτρου Πικιώνη, που βρίσκεται στα όρια των Δελφών σε ένα σημείο που αποκαλείται «το ομορφότερο μπαλκόνι» της περιοχής, με άπλετη θέα στο Δελφικό Τοπίο, τον Ελαιώνα της Άμφισσας και τον κόλπο της Ιτέας, ανέκτησε την αρχική του μορφή μετά την αναστήλωση από την εταιρεία Polygreen, του Θανάση Πολυχρονόπουλου.
Η Polygreen, ηγέτης στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, δημιούργησε στο σημείο το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό «π», που εγκαινιάστηκε στους Δελφούς, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και φιλοδοξεί, μέσω της Τέχνης, να εμπνεύσει τη στροφή στην κυκλική οικονομία.
Το «π» είναι ένας δυναμικός χώρος, όπου ο πολιτισμός συναντά την φροντίδα για το περιβάλλον, μέσα από ειδικές δράσεις που προγραμματίζονται για το αμέσως επόμενο διάστημα και οι οποίες θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά και στην τοπική κοινωνία. Έμπνευση για την ονομασία του νέου κέντρου αποτέλεσε η μαθηματική σταθερά π=3,14 ως σύμβολο της μετάβασης από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, όπως φαίνεται στο βίντεο των διοργανωτών που ακολουθεί:
H Polygreen εμπνεύστηκε από την πιο διάσημη μαθηματική σταθερά, το π=3,14, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του κύκλου. Πρόκειται για τον λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του, δηλαδή ενός κυκλικού στοιχείου προς κάτι γραμμικό. Έτσι, το «π» σηματοδοτεί για την Polygreen τη μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία, αλλά και την έννοια της βιωσιμότητας, καθώς είναι ένας αριθμός που δεν τελειώνει ποτέ.
Όσο για την τοποθεσία που δημιουργήθηκε αυτό το Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό, τους Δελφούς, το δελφικό παράγγελμα «Μηδέν Άγαν», μπορεί να θεωρηθεί και ως η απαρχή της φιλοσοφίας της Κυκλικής Οικονομίας, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Polygreen.
Το «π», Παγκόσμιο Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό
Εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια αλλά κατά κύριο λόγο εκθέσεις έργων καλλιτεχνών διεθνούς φήμης και εγνωσμένου καλλιτεχνικού επιπέδου, πρόκειται να φιλοξενηθούν στο «π», με στόχο τη συζήτηση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων και την ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών. Ο μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός PCAI(Polygreen Culture and Art Initiative) της Polygreen έχει αναλάβει την οργάνωση της φιλοξενίας καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα εμπνευστούν από το τοπίο και θα δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης, αλλά και εικαστικές εκθέσεις - όλα με κοινό παρονομαστή να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτές τις δράσεις, η Polygreen στοχεύει στη διαμόρφωση μιας νέας συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας αναφορικά με το περιβάλλον.
Το «Τουριστικό Περίπτερο Αγίου Λουκά» δημιουργήθηκε το 1959, κατόπιν επιθυμίας του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, για λογαριασμό του ΕΟΤ. Οι αρχιτέκτονες Πέτρος και Δημήτρης Πικιώνης δημιούργησαν ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής, εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία τους περί σεβασμού στο περιβάλλον, τόσο ως προς το ύφος του κτηρίου και την αισθητική του, όσο και ως προς τα υλικά που χρησιμοποίησαν. Επί δεκαετίες λειτούργησε ως αναψυκτήριο, συγκεντρώνοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο – μεταξύ των οποίων και πολλών διασημοτήτων της εποχής. Περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όμως, η λειτουργία του διακόπηκε και το κτήριο εγκαταλείφθηκε. Σταδιακά, μάλιστα, κατέρρεε και όταν το παρέλαβε η Polygreen μετά από τον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ στην οποία είχε περιέλθει, χρησιμοποιούταν ακόμα και ως στάβλος!
Η αναστήλωσή του, όπως ανέφερε ο κ. Πολυχρονόπουλος, έγινε με κάθε σεβασμό στο αρχικό κτήριο, που αποκαταστάθηκε πλήρως, μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Αρχιτέκτονας με καταγωγή από τους Δελφούς, ο Δημήτρης Χατζημανωλάκης και τοπικά συνεργεία ανέλαβαν τη διεκπεραίωση του έργου, καθώς όπως η Polygreen επισημαίνει με κάθε ευκαιρία, πρόκειται για ένα έργο στήριξης προς την τοπική κοινωνία και όχι ανταγωνιστικό. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, το «π» δεν θα λειτουργεί ως αναψυκτήριο, παρά μόνο ως Κέντρο για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό.
Πολυχρονόπουλος: Η φιλοσοφία της Polygreen, άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλασσική ελληνική σκέψη
Στην έμπνευση που επιδιώκει να δώσει προς πάσα κατεύθυνση σχετικά με τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, στάθηκε ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen κατά την ομιλία του, στην τελετή εγκαινίων, όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση, αλλά κυρίως με πλήρη σεβασμό στην αρχική του εικόνα ανακατασκευάσαμε ένα μοναδικό έργο αρχιτεκτονικής, μετατρέποντας το σε ένα χώρο που αναδεικνύει την υψηλή αισθητική και παράλληλα μας εμπνέει μέσα από τη δύναμη της τέχνης να γίνουμε πιο δραστικοί στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός δε, ότι αυτός ο χώρος βρίσκεται στον Δελφούς, το καθιστά για εμάς ακόμα πιο σημαντικό, καθώς η φιλοσοφία της Polygreen είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλασσική ελληνική σκέψη που αναδείχθηκε σε αυτό τον τόπο και το δελφικό παράγγελμα ‘Μηδέν Άγαν’, που αποδίδει για εμάς με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της κυκλικότητας».
O Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του «π», του Παγκόσμιου Κέντρου για τη Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό, στους Δελφούς. |
Στην εκδήλωση των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας, ο δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής και ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Παναγιώτης Δελμούζος. Όλοι χαιρέτησαν την παρουσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ανάδειξη αυτού του χώρου, ενώ δήλωσαν τη στήριξή τους για τη λειτουργία του. Το «π» σήμερα Τετάρτη, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό, με πρώτους προσκεκλημένους του τους κατοίκους των Δελφών.
Όπως ο ίδιος ο κ. Πολυχρονόπουλος επισήμανε κατά την τελετή των εγκαινίων, το «π» έρχεται να στηρίξει την κοινωνία των Δελφών και να την αναδείξει σε σύμβολο για την κυκλική οικονομία σε σχέση και άμεση συνάρτηση με τον πολιτισμό. Ο ίδιος, μιλώντας για τη συμβολική σημασία του χώρου, ανέφερε ότι ο Δημήτρης Πικιώνης υπήρξε ο πρώτος αληθινά οικολόγος αρχιτέκτονας, αποδεικνύοντας με το έργο και τα λόγια του πως ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελεί μονόδρομο «επιτυχίας» για την ανθρωπότητα, σε οικουμενικό και όχι μόνο εθνικό επίπεδο.
Το «π», πέρα από τη μαθηματική σταθερά και τον συμβολισμό της μετάβασης από τη «γραμμή» στον «κύκλο», αποτελεί και ένα «αρχίγραμμα» επικοινωνίας με πολλαπλές αναγνώσεις για την Polygreen: Μπορεί να πάρει τη μορφή του από το «π» του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, του Πικιώνη, της Polygreen και του PCAI. Η Εταιρεία άλλωστε είναι ηγέτης στον τομέα της κυκλικής οικονομίας παγκοσμίως, ενώ εξειδικεύεται σε αξιόπιστες και οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες διαχείρισης αποβλήτων και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης, με παρουσία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.
ΤΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ-ΔΗΘΕΝ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ- ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΤΣΑΚΟΝΙΖΟΥΝ (ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΠ) ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΜΕΙΣ ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!
ΕΥΤΥΧΏΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ. ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΜΟΔΑ,΄ΘΑ ΔΟΥΝ, ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΟΚΟ ΤΟΠΙΟ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ. ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΙ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΟΣΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΛΟΓΟ ΦΤΩΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΚΟΛΑΣΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστείτε να είχαν τοποθετηθεί και ανεμογεννήτριες στο απέναντι βουνό της Δεσφίνας τι ωραία που θα μιλούσαμε για πολιτισμό αρχαιολογία και αρχαίο κάλλος...
ΑπάντησηΔιαγραφή