Του Γιώργου Λαμπίρη
Στη διαδικασία απόκτησης των ναυπηγείων, στηλιτεύοντας την περιπέτεια την οποία υπέστη ο ίδιος επενδυτικά, αγοράζοντας εγκαταστάσεις, για τις οποίες στη συνέχεια πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα, αναφέρθηκε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο εφοπλιστής, Γιώργος Προκοπίου. Αυτήν τη στιγμή εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης των ναυπηγείων, η οποία έχει παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με πλειοδότη τον όμιλο Προκοπίου, έναντι τιμήματος 37,3 εκατ. ευρώ στον πρώτο διαγωνισμό και 25,2 εκατ. ευρώ στον δεύτερο διαγωνισμό, για τις δύο διαφορετικές εκτάσεις των ναυπηγείων.
Ο κύριος Προκοπίου αναφέρθηκε στην σημασία που έχει να έχουμε επάρκεια στο θέμα των ναυπηγείων και να θωρακίσουμε την Ελλάδα από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, διότι -όπως είπε- ότι συνέβη σήμερα στην Ουκρανία, μπορεί να συμβεί αύριο στη χώρα μας. "Είμαι κοντά σε όλους και την ίδια κασέτα λέω και θα συνεχίσω να τη λέω. Δεν πήραμε τα ναυπηγεία για να γίνουμε πολέμαρχοι αλλά για να κατασκευάζουμε και να επισκευάζουμε γιοτ και mega γιοτ. Οι δυνατότητες και τα ταλέντα υπάρχουν, οι ανάγκες είναι πώς θα προστατευτούμε γύρω-γύρω”, είπε ο κύριος Προκοπίου. "Πρέπει να έχουμε οι ίδιοι τα νύχια να ξυστούμε και όχι να περιμένουμε να μας ξύσουν οι άλλοι”.
"Δεν είναι δυνατόν αυτό που κάποτε ήταν το λίκνο της προόδου της ναυτιλίας να έχει πέσει τόσο χαμηλά, λόγω των διαφόρων συγκυριών που συνέβησαν στη διάρκεια της λειτουργίας του. Το γεγονός αυτό με τσίγκλησε για το πώς θα το επαναφέρω στην αίγλη που βρισκόταν, με τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που έχει. Τα νέα παιδιά μπορούν να δείξουν τις δεξιότητές τους και να μην είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στο εξωτερικό για να αγοράζουμε βαπόρια για το πολεμικό ναυτικό. Το όραμά μου είναι να είμαστε αυτάρκεις. Το ξέρει και η κυβέρνηση και το κίνητρο δεν είναι το σήμερα, αλλά τι θα γίνει μετά από 15 χρόνια. Πρέπει η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στον κόσμο να έχει τα πρωτεία και στην ναυπηγική”, είπε ο κύριος Προκοπίου.
Βλαστός: Πήραμε έναν παρωχημένο τρόπο αξιοποίησης και λύσαμε ένα πρόβλημα 50 ετών
Από την πλευρά του ο Στέφανος Βλαστός, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, αιτιολογώντας τις προσφυγές που έχουν έρθει στην επιφάνεια για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είπε ότι "δυστυχώς στην Ελλάδα δεν μπορείς ποτέ να προνοήσεις για τα πάντα. Πήραμε έναν παρωχημένο τρόπο αξιοποίησης και λύσαμε ένα πρόβλημα 50 ετών. Καταφέραμε να προσελκύσουμε έναν διεθνή, κορυφαίο Έλληνα επενδυτή και ευπατρίδη, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον πλειοδοτικό διαγωνισμό”.
Ο Γιώργος Προκοπίου σημείωσε ότι "ήταν έξοχη και διαφανής η διαδικασία του πλειστηριασμού. Πήγαμε με δική μας πρωτοβουλία και εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον μας και λάβαμε ενημέρωση 8 εργάσιμες ημέρες πριν. Το ακίνητο είναι χωρισμένο σε δύο ναυπηγεία και περιμέναμε να έχουμε δύο άδειες. Δεν είναι δυνατόν να σου πουλάνε ναυπηγείο που υφίσταται 60 χρόνια και να μην έχεις πρόσβαση στη θάλασσα και να σου ζητούν να πας να υπογράψεις".
Η απαγόρευση του ΣτΕ για την παραχώρηση του αιγιαλού
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε, εν είδει ασφαλιστικών μέτρων, να απαγορεύσει στο ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε παραχώρηση του αιγιαλού έως τη συζήτηση της κυρίως υπόθεσης. Η παραχώρηση του αιγιαλού για ένα ναυπηγείο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με τον εφοπλιστή "στα 200 μέτρα από εκεί που οι πολίτες θέλουν να πηγαίνουν στη θάλασσα", σχολιάζοντας τις προσφυγές κατά τις επένδυσης, "ξεφορτώνουν καύσιμα στην περιοχή που έχουν προσφύγει οι κάτοικοι, γεγονός που θα ευνοεί να μαυρίζουν καλύτερα".
"Να μην πουλάνε διαμάντια ακατέργαστα αλλά κατεργασμένα, δεδομένου ότι το κράτος μπορεί να βρίσκει ευκολότερα απ’ ότι ο επιχειρηματίας με τους εμπλεκόμενους", πρόσθεσε ο κύριος Προκοπίου.
"Όχι” στην ενδιάμεση λύση
Αναφορικά με το εάν θα υπάρξει θετική απόφαση του ΣτΕ υπέρ του επενδυτή, στην προσφυγή κατά της εκμετάλλευσης των ναυπηγείων και το τι πρόκειται να πράξει, ο κύριος Προκοπίου ανέφερε ότι "Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί έχουν αποφασίσει να έρθουν να συνεργαστούμε. Έχουμε αποκτήσει πολλούς φίλους το τελευταίο διάστημα. Η επιμονή μου σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από πλευράς των ενδιαφερόμενων, είναι τι θα δώσουν τώρα στην Ελλάδα και όχι τι θα πάρουν, πολλά ή λίγα ψίχουλα για να φτιάξουν κάποια στιγμή αργότερα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου