Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΠΟΥ: Τεράστιοι όγκοι νοσοκομειακών απoβλήτων COVID απειλούν την υγεία

Η έκθεση του ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου




Το υλικό, ένα μέρος του οποίου θα μπορούσε να είναι μολυσματικό, καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες, εκθέτει πιθανώς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες και μικρόβια που προκαλούν οι ασθένειες, αναφέρει η έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

 

Οι κοινότητες κοντά σε χώρους υγειονομικής ταφής με κακή διαχείριση μπορούν επίσης να επηρεαστούν μέσω του μολυσμένου αέρα από την καύση των απορριμμάτων, την κακή ποιότητα του νερού ή τα παράσιτα που μεταφέρουν ασθένειες.

 

Η έκθεση του ΠΟΥ ζητά να γίνουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη μείωση της χρήσης των συσκευασιών, που είναι από πλαστικό, και του προστατευτικού εξοπλισμού από επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Υπολογίζεται ότι μέσω μίας πύλης των Ηνωμένων Εθνών έως τον Νοέμβριο του 2021, είχαν γίνει γίνει παραγγελίες για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό βάρους περίπου 87.000 τόνων, με τον μεγαλύτερο όγκο να καταλήγει ως νοσοκομειακά απόβλητα.

 

Αυτό ισοδυναμεί με το βάρος πολλών εκατοντάδων γαλάζιων φαλαινών.

 

Η έκθεση κάνει λόγο για περίπου 140 εκατομμύρια κιτ τεστ κορωνοϊού, με δυνατότητα δημιουργίας 2.600 τόνων κυρίως πλαστικών απορριμμάτων και αρκετά χημικά απόβλητα, ικανά να γεμίσουν το ένα τρίτο μιας Ολυμπιακής πισίνας.

 

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι περίπου 8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως έχουν παράγει επιπλέον 144.000 τόνους απορριμμάτων σε γυάλινα φιαλίδια, σύριγγες κλπ.

 

Η έκθεση του ΠΟΥ δεν κατονόμασε συγκεκριμένες περιοχές, όπου καταγράφηκαν οι πιο τρομακτικές συσσωρεύσεις αποβλήτων, αλλά αναφέρει ενδεικτικά την περιορισμένη επίσημη επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας καθώς και μεγάλους όγκους υγρών αποβλήτων από κόπρανα, που προέρχονται από εγκαταστάσεις καραντίνας στη Μαδαγασκάρη.

 

Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου το ένα τρίτο των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης δεν ήταν εξοπλισμένες για να χειριστούν τα υπάρχοντα φορτία των απορριμμάτων, δήλωσε ο ΠΟΥ. Αυτό έφτανε σε ποσοστό έως και 60% στις φτωχές χώρες.

 

Με πληροφορίες του Reuters


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου