Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Αμαζόνιος: Πρότζεκτ εξόρυξης απειλεί προστατευμένες περιοχές και κοινότητες αυτοχθόνων

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας θέλει να άρει το καθεστώς προστασίας, επιτρέποντας τη δασική εκμετάλλευση για λόγους ανάπτυξης. 


Περιοχές του δάσους του Αμαζονίου, συνολικής έκτασης όσο η Αγγλία, απειλούνται από νέες εξορύξεις και αποδασώσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα. 


Αυτή τη στιγμή θεωρείται παράνομη η εξόρυξη στα προστατευόμενα εδάφη αυτοχθόνων του Αμαζονίου. 

 

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο θέλει να αλλάξει αυτό το καθεστώς, προκειμένου να επιτραπεί η δασική εκμετάλλευση για λόγους οικονομικής ανάπτυξης. 


Μεταξύ όσων πιέζουν για να ανοίξουν νέα ορυχεία, βρίσκονται αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες, όπως αναφέρει η έρευνα, παρότι αμφότερες οι μεγάλες Anglo American και Vale ισχυρίζονται πως έχουν αποσύρει τις αιτήσεις τους

 

Η προστασία του Αμαζονίου είναι κρίσιμη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο τεράστιος αριθμός δέντρων του απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Εκτός, όμως, από το περιβαλλοντικό σκέλος, οι νέες εξελίξεις απειλούν χιλιάδες ιθαγενείς που ζουν σ'αυτές τις περιοχές.

 


«Συζητάμε για αποψίλωση σε κάποιες από τις πιο παρθένες περιοχές του Αμαζονίου. Θα είναι τραγωδία αν προχωρήσουν τα σχέδια εξορύξεων στα εδάφη των αυτοχθόνων» παρατηρεί η ερευνήτρια Ροζάνα Μιράντα που έγραψε τη μελέτη για τη ΜΚΟ Amazon Watch. 


«Προτιθέμεθα να παραχωρήσουμε απίστευτα πλούσια βιοποικιλότητα και πολιτισμική ποικιλία μόνο για να εξορύξουμε περισσότερο χρυσό και χαλκό για διεθνείς μετόχους;» διερωτάται η ίδια. 


Οι οργανώσεις Amazon Watch και Σύνδεσμος Ιθαγενών Λαών της Βραζιλίας συγκεντρώνουν υπογραφές για την Εθνική Υπηρεσία Ορυχείων, προκειμένου να εμποδίσουν τη δρομολόγηση των εξορυκτικών σχεδίων σε προστατευμένες περιοχές. 

 

Συνολικά, 570 εταιρείες έχουν υποβάλλει αιτήσεις αδειών για έναρξη εργασιών σε περιοχές έκτασης άνω των 100.000 τετ.χλμ που επηρεάζουν εδάφη 260 κοινοτήτων αυτοχθόνων. Σχεδόν οι μισές από αυτές αφορούν εξόρυξη χρυσού.

 

Τα ορυχεία που διαχειρίζονται μεγάλοι διεθνείς όμιλοι στον Αμαζόνιο, συνδέονται με τοξικές διαρροές, ρύπανση ποταμών, καθώς και καταστροφή κοινοτήτων ιθαγενών. 


«Αυτό που διακυβεύεται με αυτό το εξορυκτικό πρότζεκτ είναι θάνατος: Θάνατος των ποταμών, θάνατος του δάσους, θάνατος των ανθρώπων, θάνατος του πολιτισμού, θάνατος της γλώσσας» αναφέρει εμφατικά η Αλεσάντρα Μουντουρούκου, ακτιβίστρια από την κοινότητα ιθαγενών Μουντουρούκου. 


Με πληροφορίες από BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου