«Μυθικό» σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι το ύψος της έκτακτης χρηματοδότησης που ζητά από την κυβέρνηση να δοθεί στους δήμους , η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Συγκεκριμένα ζητά 310 εκατομμύρια , κοστολογώντας την επιβάρυνση που θα έχουν συνολικά οι δήμοι το 2022 από την αύξηση του ενεργειακού κόστους , της επιβολής τέλους ταφής και της αντιμςτώπισης της πανδημίας.
Το έλλειμμα αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο , αν συνυπολογιστεί και εκείνο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης –Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), των οποίων επίσης εκρηκτικά έχουν αυξηθεί τα κόστη , η οικονομική κατάσταση των οποίων ΗΔΗ είναι οριακή και δεν γίνεται να χρηματοδοτηθούν από τους δήμους.
Σύμφωνα μ΄όσα ανάφερε στη συνεδρίαση τ ου ΔΣ της ΚΕΔΕ ( 16/2/22), ο πρόεδρος της , Δημήτρης Παπαστεργίου , το θέμα ετέθη , παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία , στη συνάντηση που είχαν με τους αναπληρωτές υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κκ Πέτσα και Σκυλακάκη.
Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου η αύξηση στο κόστος καυσίμων , φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας των δήμων είναι 100% σε σχέση με το 2021 και για τα σχολεία 75% . Ζήτησε δε άμεσα μια έκτακτη ΚΑΠ για τους δήμους και μια δόση σχολικής ΚΑΠ.
Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων –Μαινεμένης , Λάζαρος Κυρίζογλου , ζήτησε την καταβολή τριών έκτακτων ΚΑΠ, ζητώντας δέσμευση της κυβέρνησης επ΄αυτού άμεσα , λέγοντας χαρακτηριστικά :
«Ν έχει λυθεί πριν τη ΓΣ της ΚΕΔΕ , στις 18 Μαρτίου.Γιατί δεν ξέρουμε τι γίνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή . Δεν πρέπει να πέσουμε στη δίνη των δυο προεκλογικών περιόδων , μ΄ότι αυτό σημαίνει για τελμάτωση των θεμάτων μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου