Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Το φαινόμενο «Johatsu» στην Ιαπωνία: Άνθρωποι «εξαϋλώνονται» και δεν τους ψάχνει κανείς.

 



Εξαφανίσεις ανθρώπων καταγράφονται σε όλες χώρες, αλλά πουθενά αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο όσο στην Ιαπωνία, μια χώρα που έχει επινοήσει ακόμη και έναν όρο για το φαινόμενο, τη λέξη «johatsu».
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι πίσω από τις εξαφανίσεις ανθρώπων είναι τα χρέη, οι αδιέξοδες σχέσεις και η διαβόητη σκληρή εργασιακή κουλτούρα της Ιαπωνίας.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι πολιτισμικοί παράγοντες που κάνουν αυτούς τους λόγους πολύ πιο σοβαρούς στην Ιαπωνία από οπουδήποτε αλλού. Η ντροπή του να επιβαρύνει κανείς την οικογένειά του με χρέη, να παίρνει διαζύγιο ή ακόμα και να εγκαταλείψει μια δουλειά θεωρείται αφόρητη από πολλούς Ιάπωνες. Αυτό τους αφήνει μόνο με πολύ λίγες επιλογές. Συγκεκριμένα, επιλέγουν είτε να αφαιρέσουν τη ζωή τους αντί να ζουν με τη ντροπή, να εργάζονται μέχρι θανάτου ή να γίνουν «johatsu», που κυριολεκτικά σημαίνει να «εξατμιστούν».
Ο Ιάπωνας κοινωνιολόγος Hiroki Nakamori, ο οποίος μελετά το φαινόμενο johatsu στην Ιαπωνία εδώ και πολλά χρόνια, ανέφερε στο BBC ότι ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται στην ασιατική χώρα κατά τη δεκαετία του '60, όταν οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι το να εξαφανιστούν από τη ζωή τους ήταν το πιο εύκολο πράγμα για αυτούς και τις οικογένειές τους
«Στην Ιαπωνία, είναι πιο εύκολο να "εξατμιστείς"» αναφέρει και προσθέτει: «Η αστυνομία δεν θα επέμβει εκτός εάν υπάρχει άλλος λόγος – όπως ένα έγκλημα ή ένα ατύχημα. Το μόνο που μπορεί να κάνει η οικογένεια είναι να πληρώσει πολλά για έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ. Ή απλά να περιμένει. Αυτό είναι όλο».
Το απόρρητο είναι μεγάλη υπόθεση στην Ιαπωνία, επομένως τα άτομα που αποφασίζουν να γίνουν johatsu μπορούν ουσιαστικά να κρυφτούν χωρίς να ανησυχούν ότι θα τους ανακαλύψουν. Εφόσον απομακρύνονται από τη ζωή που προσπαθούν να ξεφύγουν, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για κάμερες ασφαλείας που μπορεί να τους κατέγραψαν ή να φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές τους κάρτες στα ΑΤΜ. Τα μέλη της οικογένειας τους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βίντεο ασφαλείας και οι συναλλαγές με ATM δεν παρακολουθούνται ποτέ.
Το φαινόμενο johatsu είναι τόσο διαδεδομένο στην Ιαπωνία που υπάρχουν ακόμη και εταιρείες που ειδικεύονται στο να βοηθούν τους ανθρώπους να εξαφανιστούν.
Γνωστές ως υπηρεσίες «νυχτερινής μετακίνησης» αυτές οι εταιρείες βοηθούν τους johatsu να σχεδιάσουν την εξαφάνισή τους και προσφέρουν επίσης προσωρινή διαμονή σε μυστικές τοποθεσίες.
Ο ιδιοκτήτης μιας τέτοιας υπηρεσίας ανέφερε στο περιοδικό TIME ότι ανάλογα με το πόσα θέλει να πάρει μαζί του, πόσο μακριά θέλει να κρυφτεί και πότε θα γίνει η «εξάτμιση», η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 50.000 γιεν (περίπου 388 ευρώ ) και 300.000 γιεν (2.331 ευρώ).
Αν θέλει να πάρει μαζί και τα παιδιά του ή να κρυφτεί από εισπράκτορες χρεών μπορεί να ανέβουν ακόμη περισσότερο οι τιμές. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι βοηθά 100 έως 150 άτομα να γίνουν johatsu κάθε χρόνο.
Για όσους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη βοήθεια αυτών των υπηρεσιών ή που θέλουν απλώς να το κάνουν μόνοι τους, υπάρχουν και «οδηγοί» για το πώς να γίνεις johatsu.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου