Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Αστρονόμοι μάρτυρες του θανάτου ενός υπεργίγαντα αστέρα (ΒΙΝΤΕΟ).

 Αυτό που είδαν αψηφούσε τις προηγούμενες πεποιθήσεις για το πώς συμπεριφέρονταν αυτά τα αστέρια ακριβώς πριν ανατιναχτούν.



Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν έναν κόκκινο υπεργίγαντα σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 130 ημερών του, παρακολουθώντας την ταχεία αυτοκαταστροφή του τεράστιου άστρου και τον θάνατο πριν από μια βίαιη έκρηξη.

Παλαιότερα πίστευαν ότι τα ερυθρά αστέρια υπεργίγαντες παρέμειναν ήρεμα και δεν έδειχναν κανένα σύμπτωμα επερχόμενης εξαφάνισης - όπως εκρήξεις ή φωτεινές εκπομπές - πριν από την κατάρρευσή τους σε σουπερνόβα τύπου II. 

Αλλά μια νέα μελέτη από αστρονόμους στο Northwestern University και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, υποδηλώνει ότι τα πράγματα στην πραγματικότητα συμβαίνουν διαφορετικά, έχοντας ανιχνεύσει φωτεινή ακτινοβολία που προέρχεται από ένα κόκκινο υπεργίγαντα αστέρι πριν εκραγεί.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τουλάχιστον ορισμένοι υπεργίγαντες υφίστανται σημαντική εσωτερική μεταμόρφωση με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που οδηγεί σε θεαματικές εκτοξεύσεις αερίων πριν από το θάνατό τους. 

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα κινούμενο βίντεο με όσα είδαν όταν το αστέρι αυτοκαταστράφηκε και κατέρρευσε.

«Για πρώτη φορά, παρακολουθήσαμε ένα κόκκινο υπεργίγαντα αστέρι να εκρήγνυται», είπε ο Wynn Jacobson-Galan, ο κύριος συγγραφέας της εφημερίδας, αποκαλώντας το έργο της ομάδας «μια σημαντική ανακάλυψη στην κατανόησή μας για το τι κάνουν τα τεράστια αστέρια λίγες στιγμές πριν πεθάνουν».

Η φωτεινή ακτινοβολία που προέρχεται από ένα καταδικασμένο τεράστιο αστέρι εντοπίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2020 από ερευνητές στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Λίγους μήνες αργότερα, ένας σουπερνόβα φώτισε τον ουρανό και η ομάδα του Jacobson-Galan μπόρεσε να παρακολουθήσει το βίαιο γεγονός σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας το φασματόμετρο απεικόνισης χαμηλής ανάλυσης (LRIS) του Παρατηρητηρίου WM Keck στο Mauna Kea της Χαβάης.

«Τα δεδομένα έδειξαν άμεσες ενδείξεις πυκνού περιαστρικού υλικού που περιβάλλει το αστέρι τη στιγμή της έκρηξης», επεσήμαναν οι αστρονόμοι.

Ονόμασαν την ισχυρή έκρηξη σουπερνόβα 2020tlf (SN 2020tlf), λέγοντας ότι προκλήθηκε από ένα αστέρι που ήταν 10 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας και βρισκόταν περίπου 120 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

«Είναι σαν να παρακολουθείς μια ωρολογιακή βόμβα», είπε η Raffaella Margutti, ανώτερος συγγραφέας της εφημερίδας, σχετικά με την παρατήρηση της ομάδας. «Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ποτέ τέτοια βίαιη δραστηριότητα σε ένα ετοιμοθάνατο κόκκινο υπεργίγαντα αστέρι όπου το βλέπουμε να παράγει μια τέτοια φωτεινή εκπομπή, στη συνέχεια να καταρρέει και να καίγεται, μέχρι τώρα».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου