Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

«Να ακυρωθεί η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Νημποριό Εύβοιας» - ζητά από το Κ.Α.Σ Ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε Γ.Μαρίνος










Επιστολή απέστειλε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για τους αρχαιολογικούς χώρους στην Νότια Εύβοια.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο κομμουνιστής βουλευτής, αναφέρει:

«Επειδή δεν θα μπορέσω να παρακολουθήσω την σχετική Τηλεδιάσκεψη, παρακαλώ πολύ να αναγνωστεί η ακόλουθη επιστολή.

Με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου νοιώθω την ανάγκη ως βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ να εκφράσω την αμέριστη στήριξη στην διαρκή πάλη των κατοίκων και των φορέων της Νότιας Εύβοιας και ευρύτερα, να προστατευτούν τα πολιτιστικά μνημεία και να μην εγκατασταθεί αιολικό πάρκο στο Νημποριό Στύρων από τη ''Σοφράνο Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρεία'', συμφερόντων του ομίλου ''Ελλάκτωρ'', ή άλλη εταιρεία.

Σημειώνουμε, ότι το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών της εταιρείας Σοφράνο, γειτνιάζει με τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους της Λεύκας από Βορρά, του λόφου του Αγίου Νικολάου όπου και βρίσκεται η Ακρόπολη των Στύρων και τα τρία Δρακόσπιτα των Στύρων στη θέση «Πάλλη-Λάκκα» στα Ανατολικά, των Δρακόσπιτων Πύργος Νημποριού, Λιμικό καψάλων και Κούρθεα στα Νότια-Νοτιοανατολικά.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι αναγκαίο να δικαιώσει τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής που σύσσωμοι υποστηρίζουν την προστασία του αρχαιολογικού χώρου.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

  • Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων και να μη δοθεί άδεια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών,

  • Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού, και γύρω από το λόφο του Αγ. Νικολάου γιατί θα καταστεί άκρως καταστροφική.

  • Να κηρυχθεί, να στηριχτεί πολύπλευρα ο χώρος ως αρχαιολογικός με αδόμητες ζώνες που θα προστατεύουν τα μνημεία.

  • Να εξασφαλιστεί συνεχής μέριμνα για την συντήρηση και τον καθαρισμό του χώρου, να αποκατασταθούν ζημιές από τις πυρκαγιές.

  • Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήσης γής πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου