Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Αθήνα ή Σπάρτη (Άρθρο Δήμου Γ.Παπαδήμα , ετών 92 )


ΑΘΗΝΑ ή ΣΠΑΡΤΗ ;


Κατά την αρχαιότητα και στις δύο ελληνικές πόλεις - κράτη Αθήνα και Σπάρτη αναπτύχθηκαν δύο διαφορετικά πολιτικά συστήματα . Οι Αθηναίοι δημιούργησαν το δημοκρατικό πολίτευμα με την κουλτούρα του και τα αξιοθαύμαστα έργα τέχνης , οι δε Σπαρτιάτες το στρατιωτικό πολίτευμα με εξέχουσα φιλοπατρία και αξιοθαύμαστη πειθαρχία .

Με αυτά τα εφόδια οι Σπαρτιάτες εκ του πολιτεύματος αναχαίτισαν τους Πέρσες στις Θερμοπύλες και προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό .


Δυστυχώς , τα διαφορετικά συστήματα ενέπλεξαν σε τριακονταετή εμφύλιο πόλεμο τις δύο ελληνικές πόλεις.

Με τα δικά μας πολιτικά συστήματα κυβερνήθηκαν διαχρονικά όλα τα σύγχρονα κράτη .  Ένα εξ αυτών , το Ισραήλ , επέτυχε , ενώνοντας και τα δύο αυτά συστήματα , να αντιμετωπίσει την απειλή εκατομμυρίων Αράβων , όταν το 1948 αποφασίσθηκε να επαναδημιουργηθεί το κράτος τους.


Μήπως και εμείς από υπέρτατη ανάγκη για την σωτηρία της πατρίδας μας θα έπρεπε να έχουμε εφαρμόσει μονιασμένα τα δικά μας συστήματα για να αντιμετωπίσουμε τον απειλούμενο Τουρκικό αναθεωρητισμό και να μη γινόμαστε ονειροπόλοι και αφελείς , οραματιζόμενοι και προσδοκούντες μια έντιμη συμφωνία ή διαπραγμάτευση με την Τουρκία ως εκδήλωση αλληλεγγύης από τους «συμμάχους» μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ;


Η Ιστορία μας διδάσκει ότι οι Έλληνες φάνηκαν αντάξιοι των προγόνων τους όταν έβαλαν στην πάντα τα μίση και όλα εκείνα που τους χωρίζουν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδας τους . Σήμερα η ένωση των Ελλήνων είναι επιβεβλημένη για να αντιμετωπίσουμε τον εξ ανατολών κίνδυνο και να διατηρήσουμε την ελευθερία και την ακεραιότητα της πατρίδος που κληρονομήσαμε από τους αγώνες και το αίμα των προγόνων μας.


Χρειάζονται υπέρτατες θυσίες για να ενισχυθεί η ΑΜΥΝΑ και να επιτύχουμε εκείνο που θα την κάνει υπολογίσιμη και θα κόψει την όρεξη κάθε άρπαγα επιδρομέα .

Δυστυχώς , το δημοκρατικό πολίτευμα της πατρίδας μας διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο από την πελατειακή πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων . Προωθούν στην διακυβέρνηση του κράτους άτομα χωρίς γνώσεις , πείρα , διαίσθηση να διακρίνουν τα ανακύπτοντα προβλήματα , να εκπονούν στρατηγικές , να εκφράζουν την γνώμη τους και να την υπερασπίζονται τεκμηριωμένα.


Λόγω ανικανότητας να πάρουν αποφάσεις επί θεμάτων μεγίστης σπουδαιότητας για την εθνική ασφάλεια , τα παραπέμπουν από επιτροπή σε επιτροπή με εγκληματική καθυστέρηση , χωρίς να τους ανησυχούν τα λόγια του αείμνηστου Γάλλου στρατηγού Κλεμανσό , ότι επιτροπή είναι μια ομάδα άσχετων προσώπων που χωριστά δεν μπορεί να κάνει τίποτε , αλλά συλλογικά μπορεί να αποφασίσουν ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει .


Απενεργοποίησαν τις αξίες με όραμα που μπορούν πολλά να προσφέρουν στη σωστή διακυβέρνηση της χώρας αναγκάζοντάς τες στη μετανάστευση  και τοποθετούν σε καίριες θέσεις κομματόσκυλα και «ναινέδες» .

Επεμβαίνουν απαξιωτικά στις ένοπλες δυνάμεις διακυβεύοντας την ασφάλεια της πατρίδας μας . Απαξίωσαν την πολεμική μας βιομηχανία , αδιαφόρησαν για την συντήρηση και αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων . Δεν προέβησαν στην προμήθεια σύγχρονων καινουργών οπλικών συστημάτων , απαξιώνοντας γενικώς την άμυνα της χώρας προς όφελος του κόμματος και του προσωπικού τους συμφέροντος .


Σαν Έλληνας είμαι υπερήφανος που το δημοκρατικό πολίτευμα είναι δημιούργημα της πατρίδος μου με την κουλτούρα του και τα έργα τέχνης που κληροδότησε σε μας και στην ανθρωπότητα αλλά σαν δικό μας δημιούργημα για την σημερινή κατάντια υποκλίνομαι και στο στρατιωτικό πολίτευμα της Σπάρτης που με την πειθαρχία του και τον πατριωτισμό του αναχαίτισε με το «μολών λαβέ» τους εισβολείς στις Θερμοπύλες .


Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κληρονόμησε η σημερινή μας νεολαία από την υπόσχεση που έδινε προς την πατρίδα ο επί 16 χρόνια στρατευμένος Σπαρτιάτης στρατιώτης με τον όρκο του , όταν αφυπηρετώντας , η πατρίδα του παρέδιδε τα όπλα να τα φυλάει στο σπίτι του και να την υπερασπίζεται ισοβίως   ;

Μήπως οι σημερινοί νέοι με κάθε ανέντιμο τρόπο προσπαθούν να αποφύγουν την στράτευση ή επιδιώκουν  την «λούφα και την παραλλαγή» κατά την διάρκεια της θητείας τους ; 


Στο πρώτο μέρος του όρκου ο Σπαρτιάτης υποσχόταν : « Θα κρατώ τα όπλα αυτά και δεν θα τα ντροπιάσω και μόνος μου και με συντροφιά κι εδώ κι όπου κι αν λάχω θα πολεμήσω με καρδιά κι αφρόντιστα θα πέσω και την πατρίδα μια φορά μεγάλη θα την κάνω».Στην συνέχεια του όρκου υποσχόταν στην κοινωνία που εισερχόταν ότι «θα αγαπώ του τίμιους , θα τιμωρώ του κλέφτες , θα κατατρέχω το κακό , θα σφάζω τους προδότες κι αν ίσως λέω ψέμματα , κολάσατε με θεοί μου »


Με τέτοια καταγωγή πως φθάσαμε στον γκρεμνό ;


Ασφαλώς στην σημερινή μας παρακμή έχουν παίξει ρόλο και ξένες δυνάμεις , δεδηλωμένο εχθροί αλλά και «σύμμαχοι» . Φοβούμενοι μη χαρακτηρισθούμε ρατσιστές ξεχάσαμε το λεχθέν των προγόνων μας «πας μη έλλην βάρβαρος» , φυλαχτό για την σωτηρία μας.


Αλληλοδιαδόχως κυβερνιόμαστε από προδοτική πολιτική κλίκα , στηριζόμενη στους δυτικούς συμμάχους , σ αυτούς που κατέστρεψαν την οικονομία μας , αποδιοργανώσαν την άμυνά μας , απαξιώνοντας την πολεμική μας βιομηχανία , σπρώχνοντας χιλιάδες επιστήμονες στην μετανάστευση και τον λαό μας σε φτώχεια. Ποτέ μη ξεχνάτε ότι κανείς στην γεωπολιτική σκακιέρα δεν θυσιάζει το συμφέρον του για χάρη της δικαιοσύνης . Το δίκαιο υποστηρίζεται μόνο από την ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Οι πολιτικοί μας , δυστυχώς, δεν διδάχτηκαν τίποτε από τα λάθη τους και συνεχίζουν την ίδια αποτυχημένη τακτική οδηγώντας την χώρα από κρίση σε κρίση. Αντί να μελετήσουν και να αντλήσουν την χαμένη μέχρι σήμερα σοφία που κρύβουν τα λάθη και τα πάθη δύο αιώνων ελεύθερης πατρίδας.


Που είναι το ταμείο εθνικής Σωτηρίας που θάπρεπε να λειτουργεί για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων  ; Που είναι οι έρανοι του απανταχού ελληνισμού , μέσω της εκκλησίας που έπρεπε να έχει συνταχθεί στον ίδιο σκοπό;

Που είναι οι προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων να πείσουν όσους άφρονες και απάτριδες εφοπλιστές ότι «Μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων τιμιώτερόν ἐστιν ἡ Πατρὶς καὶ σεμνότερον καὶ ἁγιώτερον καὶ ἐν μείζονι μοίρᾳ καὶ παρὰ θεοῖς καὶ παρ᾿ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσι.» Και πως σήμερα η πατρίδα κινδυνεύει και ζητά και την δική τους βοήθεια για την επιβίωση της  ;


Δεν είναι σήμερα προτεραιότητα πως θα αποκτήσουν ακόμη δύο καράβια για τον στόλο τους. Ξεχνούν ότι η οικονομική ελίτ δεν θίχθηκε καθόλου ούτε τα προνόμια της ενώ αντιθέτως η χώρα οδηγήθηκε σε πτώχευση ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της βρίσκονται εξαθλιωμένες;


Από το σχέδιο Μάρσαλ έως την λίστα Λαγκάρντ και τα Pandora papers μια δράκα απατεώνων συμπατριωτών μας ρήμαξε και φυγάδευσε σε φορολογικούς παραδείσους 430 δις ευρώ , χρεώνοντας για την αποπληρωμή τους , τρεις γενιές φτωχών Ελλήνων .

Ας είναι καλά το άρθρο 86 ..


Σαν ένας απ τους τελευταίους επιζώντες της πολύπαθης γενιάς που ‘έφυγε’ μακελεμένη από δυο πολέμους ένα παγκόσμιο και ένα εμφύλιο , που παρέδωσε όμως μια πατρίδα ελεύθερη και δοξασμένη , σας συμβουλεύω με τα λόγια του εθνικού μας ποιητή  …μην εμπιστεύεστε τους ξένους :  


Μοναχή το δρόμο επήρες,

εξανάλθες μοναχή.

Δεν είν’ εύκολες οι θύρες,

εάν η χρεία τες κουρταλεί.


Aλλος σου έκλαψε εις τα στήθια,

άλλ’ ανάσασιν καμιά

άλλος σου έταξε βοήθεια

και σε γέλασε φρικτά.


Σοφά λόγια . Μοναχοί αλλά  ενωμένοι μπορούμε να συντρίψουμε τον Τουρκικό αναθεωρητισμό , όπως τον παντοδύναμο φασισμό στο Αλβανικό μέτωπο, συγκεράζοντας τα επιτεύγματα της Αθήνας και της Σπάρτης..





Δημοσιεύθηκε και στην έντυπη ΩτΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου