Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Προφητικόν ..; : «Το ΔΝΤ και 10 χώρες προσομοιώνουν κυβερνο-επίθεση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα»



Steven Scheer

*Στην φωτογραφία: Ισραηλινοί αξιωματούχοι του χρηματοπιστωτικού τομέα λαμβάνουν μέρος σε προσομοίωση μιας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με 9 άλλες χώρες, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ στο Υπουργείο Οικονομικών στην Ιερουσαλήμ 9 Δεκεμβρίου 2021 REUTERS/ Ammar Awad

Ιερουσαλήμ, 9 Δεκεμβρίου (Reuters) - Το Ισραήλ ηγήθηκε την Πέμπτη μιας προσομοίωσης προσομοίωσης 10 χωρών μιας μεγάλης κυβερνοεπίθεσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η συνεργασία που θα μπορούσε να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των πιθανών ζημιών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες.

Το προσομοιωμένο "πολεμικό παιχνίδι", όπως το ονόμασε το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ και σχεδιάστηκε τον περασμένο χρόνο, εξελίχθηκε σε διάστημα 10 ημερών, με ευαίσθητα δεδομένα που αναδύθηκαν στο Dark Web. Η προσομοίωση χρησιμοποίησε επίσης ψεύτικες ειδήσεις που στο σενάριο προκάλεσαν χάος στις παγκόσμιες αγορές και απόσυρση κεφαλαιων από τις τράπεζες.

Η προσομοίωση - που πιθανώς προκλήθηκε από αυτό που οι αξιωματούχοι αποκάλεσαν "εξελιγμένους" παίκτες - περιείχε διάφορους τύπους επιθέσεων που επηρέασαν τις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος και ομολόγων, τη ρευστότητα, την ακεραιότητα των δεδομένων και τις συναλλαγές μεταξύ εισαγωγέων και εξαγωγέων.

"Αυτά τα γεγονότα δημιουργούν χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές", δήλωσε ο αφηγητής μιας ταινίας που προβλήθηκε στους συμμετέχοντες στο πλαίσιο της προσομοίωσης και την οποία είδε το Reuters.

Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τέτοιες απειλές είναι πιθανές μετά τις πολλές κυβερνοεπιθέσεις υψηλού προφίλ σε μεγάλες εταιρείες και ότι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί οποιαδήποτε ζημία είναι η παγκόσμια συνεργασία, καθώς η τρέχουσα ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι πάντα αρκετά ισχυρή.

"Οι επιτιθέμενοι είναι 10 βήματα μπροστά από τους αμυνόμενους", δήλωσε στο Reutersο Micha Weis, υπεύθυνος οικονομικού κυβερνοχώρου στο υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ.

Στην πρωτοβουλία με την ονομασία "Collective Strength" συμμετείχαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Ταϊλάνδη, καθώς και εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Ο αφηγητής της ταινίας στην προσομοίωση δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση για να αποσαφηνίσουν τις επιπτώσεις της επίθεσης, η οποία παρέλυσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

"Οι τράπεζες απευθύνουν έκκληση για έκτακτη βοήθεια ρευστότητας σε πλήθος νομισμάτων για να σταματήσει το χάος, καθώς οι αντισυμβαλλόμενοι αποσύρουν τα κεφάλαιά τους και περιορίζουν την πρόσβαση σε ρευστότητα, αφήνοντας τις τράπεζες σε αταξία και καταστροφή", ανέφερε ο αφηγητής.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν πολυμερείς πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης μιας συντονισμένης τραπεζικής αργίας, περιόδων χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους, συμφωνιών SWAP/REPO και συντονισμένης απεξάρτησης από τα κύρια νομίσματα.

Ο Rahav Shalom-Revivo, επικεφαλής των δεσμεύσεων του Ισραήλ για τον χρηματοπιστωτικό κυβερνοχώρο, δήλωσε ότι η διεθνής συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και των διεθνών οργανισμών "αποτελεί κλειδί για την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος".

Η προσομοίωση είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Παγκόσμια Έκθεση του Ντουμπάι, αλλά μεταφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ λόγω της παραλλαγής Omicron του COVID-19, με τους αξιωματούχους να συμμετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου