Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΥ: "Πολύ μεγάλο" παγκόσμιο κίνδυνο συνιστά η Όμικρον, οι χώρες πρέπει να λάβουν μέτρα

 


Η μετάλλαξη Όμικρον είναι αρκετά πιθανό να διασπαρεί διεθνώς, συνιστώντας έναν "εξαιρετικά υψηλό" κίνδυνο, ενώ σε ορισμένες περιοχές του κόσμου θα μπορούσε να έχει "βαρύτατες συνέπειες", ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη Δευτέρα.

Ο οργανισμός, ο οποίος αποτελεί υπηρεσία του ΟΗΕ, σε τεχνικές συμβουλές του προς τις 194 χώρες - μέλη του, τις καλεί σε επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και να διασφαλίσουν ότι μέτρα μείωσης της διασποράς λαμβάνονται εγκαίρως προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.

"Η Όμικρον έχει έναν απροσδόκητα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων, μερικές εκ των οποίων είναι ανησυχητικές σχετικά με την πιθανή επίδρασή τους στην εξέλιξη της πανδημίας", τονίζει ο ΠΟΥ. "Το επίπεδο γενικού παγκόσμιου κινδύνου από τη νέα παραλλαγή ανησυχίας Όμικρον κρίνεται ως εξαιρετικά υψηλό".

Περαιτέρω έρευνα κρίνεται αναγκαία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερη τη δυνατότητα της Όμικρον να ξεφεύγει από την προστασία ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και η πρότερη νόσηση, με νεότερα στοιχεία να αναμένονται εντός των ερχόμενων εβδομάδων.

"Κρούσματα COVID -19 αναμένονται και μεταξύ των εμβολιασμένων προσώπων, αν και σε μικρά και αναμενόμενα ποσοστά", καταλήγει ο ΠΟΥ.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ.

"Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας και ίσως οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα είναι σημαντική, κυρίως σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη", τόνισε ο οργανισμός.

Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στις 24 Νοεμβρίου από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 έχει αυξηθεί ραγδαία.

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και τον Καναδά.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς, ενώ και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει την αναστολή των ταξιδιών από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Στις πιο πρόσφατες οδηγίες του ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια προσέγγιση "βάσει κινδύνου για να προσαρμόζουν τα μέτρα τους που αφορούν τα διεθνή ταξίδια εγκαίρως".

"Η παρουσία πολλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα (…) υπονοεί ότι το Όμικρον είναι πολύ πιθανό να διαφεύγει της χυμικής ανοσίας (αντισώματα). Ωστόσο είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί κατά πόσο διαφεύγει της κυτταρικής ανοσίας", σημείωσε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

"Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό", κατέληξε.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου