Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Οι Έλληνες και το ελαιόλαδο: Εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση, το προμηθεύονται από φίλους και συγγενείς

Πόσα γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές για το ελαιόλαδο


Εξαιρετικά υψηλή είναι η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Ελλάδα, ενώ οι περισσότεροι το προμηθεύονται από φίλους, συγγενείς και γνωστούς. 

 

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα της έρευνας για τις γνώσεις, τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών σε ό,τι αφορά στην επιλογή, την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς. 

 

Έτσι, επιβεβαιώθηκε ότι είναι εξαιρετικά υψηλή η κατανάλωση του ελαιόλαδου στη χώρα μας, δεδομένου ότι από τα 850 νοικοκυριά που ρωτήθηκαν μόλις δύο εξαιρέθηκαν από την έρευνα της  Hellenic Research House για λογαριασμό του ΕΦΕΤ, λόγω μη κατανάλωσης ελαιόλαδου

 

Το 57% των νοικοκυριών ανέφερε ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο προμηθεύεται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς σε ποσοστό 74%. Επίσης, το 91% το θεωρεί πιο θρεπτικό/ υγιεινό από άλλα φυτικά έλαια. 

 

Το 59% όσων δεν έχουν πρόσβαση σε ελαιόλαδο αγοράζουν τυποποιημένο, έναντι του 7% όσων έχουν πρόσβαση. 

 

Για όσους αγοράζουν τυποποιημένο ελαιόλαδο, τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι η τιμή (54%), η οξύτητα (44%) και η γεωγραφική ένδειξη (39%), ενώ το 63% αγοράζει σταθερά συγκεκριμένη μάρκα.

 

Σε ό,τι αφορά τις γνώσεις για τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, παρότι το 54% γνώριζαν ότι το εξαιρετικό παρθένο έχει οξύτητα μικρότερη του 0,8, μόνο το 19% γνώριζε ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να έχει πικρή ή πικάντικη γεύση επειδή είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

 

Επίσης, το 59% καταναλώνει το ελαιόλαδο έξι μήνες μετά την παραγωγή, για να «ηρεμήσει» η γεύση του. Σε γενικές γραμμές, αναφέρει η ΕΦΕΤ, η διάρκεια ζωής των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων κυμαίνεται μεταξύ 9-18 μηνών, ανάλογα με παράγοντες όπως η θερμοκρασία ή η χημική σύνθεση. 

 

Η ιδανική θερμοκρασία για τη διατήρηση του ελαιολάδου είναι περίπου 23°C, ενώ η αποθήκευση του σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κοντά στους 40ºC) υποβαθμίζει την ποιότητα του. Πάντως, το 95% των νοικοκυριών ορθώς το αποθηκεύει σε σκιερό και δροσερό μέρος, όμως σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούνται ακατάλληλα δοχεία

 

Συγκεκριμένα μόλις το 16% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν σκούρα γυάλινα μπουκάλια, ενώ το 61% χρησιμοποιεί μεταλλικά δοχεία και τενεκέδες. Το ελαιόλαδο που παραμένει σε τενεκέδες έρχεται σε επαφή με περισσότερο οξυγόνο όσο περνάει ο χρόνος, το οποίο μπορεί να υποβαθμίσει τη συνολική ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και τη διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση, σημειώνει ο ΕΦΕΤ. 

 

Όσο για τη νοθεία, μόλις το 16% ανησυχεί, κυρίως διότι θεωρούν ότι το λάδι που προμηθεύονται από συγγενείς και γνωστούς δεν ενέχει αυτό το ρίσκο (81% όσων δεν ανησυχούν), ενώ το κύριο μέτρο που παίρνουν εκείνοι που ανησυχούν είναι η αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου συγκεκριμένης εταιρείας (56%).


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου