Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Οι Τηνιακοί της Αθήνας λένε «όχι» στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα στο νησί

Συστράτευση με τους κατοίκους της Τήνου έχει ο Σύλλογος Τηνιακών Αθήνας αναφορικά με την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα βουνά του νησιού.




Η συνέλευση των Αθηναίων Τηνιακών και φίλων της Τήνου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα έξω από το κτίριο της Αδελφότητος Τηνίων, λόγω της πολυπληθούς συμμετοχής κόσμου απαίτησε την άμεση παύση των εργασιών στη θέση Πράσα, την άμεση παύση κάθε αδειοδότησης σε εξέλιξη οπουδήποτε στο νησί και το σεβασμό των αποφάσεων της τοπικής κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, καταγγέλλουν τα αποτρόπαια γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή του Τριποτάμου τα ξημερώματα της 21ης Σεπτεμβρίου 2021 και τον ξυλοδαρμό των συμπολιτών τους από τις αστυνομικές δυνάμεις που στράφηκαν ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το ιδιωτικό συμφέρον του ενός και όχι η θέληση των Τηνιακών, αναφέρουν χαρακτηριστικά.


«Οι Τηνιακοί κάτοικοι της Αθήνας είμαστε αλληλέγγυοι στους μόνιμους κατοίκους και ο αγώνας μας είναι κοινός στο να μην μετατραπεί ο τόπος μας από τόπος μνήμης και ομορφιάς σε ένα απαξιωμένο βιομηχανικό τοπίο σαν αυτό που αντικρίζουμε στη νότια Εύβοια. Λέμε όχι σε ένα έργο που θα έχει βαριές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες στον τόπο και μη αναστρέψιμη ζημιά στο περιβάλλον. Ζητάμε την τήρηση της ομόφωνης απόφασης των θεσμικών οργάνων. Οι αρμόδιοι να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης τους και να τηρήσουν στο ακέραιο τις αποφάσεις που υπερασπίζονται την βούληση του συνόλου», επισημαίνει το Κίνημα πολιτών Τήνου κατά των αιολικών πάρκων που προέκυψε από τη συνέλευση.


«Καλούμε κάθε άνθρωπο που αγαπά και ενδιαφέρετε για το τόπο του, κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρετε για το περιβάλλον και το μοναδικό κυκλαδίτικο τοπίο, να ενημερωθεί και να συμμετέχει στον κοινό αυτό αγώνα που δίνει η Τήνος, η Άνδρος και άλλα νησιά, πριν να είναι αργά. Οι “επιχειρηματικοί όμιλοι” με πρόσχημα την “πράσινη ανάπτυξη” που ούτε πράσινη ούτε βιώσιμη είναι, κάνουν ολομέτωπη επίθεση για να μετατρέψουν τα νησιά μας σε εργοστάσια αιολικών αδιαφορώντας για της δικές μας συνέπειες μπροστά στο δικό τους κέρδος. Εμείς ζούμε εδώ, (μόνιμα ή όχι), αυτός είναι ο τόπος μας και ο τόπος των παιδιών μας. Αυτό το τόπο καλούμαστε να υπερασπιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι», αναφέρει η συνέλευση.

Το Κίνημα πολιτών Τήνου κατά των αιολικών πάρκων έχοντας τη συμπαράσταση 40 περίπου συλλόγων της Τήνου θα βρεθεί στις 6 Νοέμβρη στο Σύνταγμα στις 2 μμ για να διαδηλώσει μαζί με άλλα κινήματα και να ενώσει τη φωνή του με το διεθνές κίνημα ενάντια στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα αλλά και με τα περιβαλλοντικά κινήματα στην Ελλάδα.

«Η μαζική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί δεν συνδέεται με τις τοπικές μας ανάγκες. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που είναι πιθανόν να εγκατασταθούν στο νησί, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουμε.


Οι ανεμογεννήτριες που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν έχουν ύψος 70 έως 145 μέτρα, ενώ για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν τουλάχιστον 400 κυβικά μέτρα σκυρόδεμα, θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές του βουνού πλάτους έως και 10 μέτρων σε απότομες σχετικά πλαγιές, με αλλοίωση της φυσιογνωμίας της περιοχής καθώς και εσωτερική οδοποιία μέσα στα αιολικά πάρκα.


Αυτή η τεράστια επένδυση είναι μόνο για τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών που θέλουν να κερδοφορήσουν αδιαφορώντας για το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας. Είναι χρήματα που βγαίνουν από την τσέπη μας για να υποστηρίξουν μονοπώλια της ενέργειας. Θα τους σταματήσουμε στην πράξη, βουνοκορφή τη βουνοκορφή και νησί το νησί. Το περιβαλλοντικό κίνημα μπορεί να νικήσει με έναν μεγάλο συντονισμό των επιμέρους μαχών και περιοχών», αναφέρει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος Τηνιακών Αθήνας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου