Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Παγκόσμια Κατακραυγή για την σφαγή σχεδόν 1.500 δελφινιών στα νησιά Φερόε.

 



Αντιδράσεις προκαλεί για μία ακόμα χρονιά το βάρβαρο έθιμο στα Νησιά Φερόε, με τη δολοφονία θηλαστικών. Φέτος, σχεδόν 1500 δελφίνια σκοτώθηκαν.

Οι εικόνες και τα βίντεο από το έθιμο, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο δείχνουν το νερό και την ακτογραμμή να γίνονται κατακόκκινα από το αίμα των νεκρών δελφινιών.

Το κυνήγι τους έχει προκάλεσε την οργή και την έντονη αντίδραση ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων.

Το κυνήγι ονομάζεται Grindadrap. Τα δελφίνια παρασύρονται από μηχανοκίνητα σκάφη προς την ακτή και στη συνέχεια θανατώνονται από τους φαλαινοθήρες στις ακτές χρησιμοποιώντας καμάκια, ακόμη και τρυπάνια. Το Grindadrap θεωρείται παράδειγμα παραδοσιακής «φαλαινοθηρίας των αβορίγινων».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 1.428 δελφίνια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού το Σαββατοκύριακο.

Βίντεο που ανέβασαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης οι ακτιβιστές της Sea Shepherd έδειξαν εκατοντάδες σφαγμένα ζώα να κείτονται στην ακτογραμμή.

Αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν από την Δανή πρωθυπουργό να λάβει μέτρα για να σταματήσει αυτό το αιματοβαμμένο έθιμο.

Δείτε αναλυτικά


Παγκόσμια Διαμαρτυρία μέσω δημοψηφίσματος.


Φίλες και φίλοι,
Οι ντόπιοι το αποκαλούν «άλεσμα». Είναι ένα βάρβαρο κυνήγι όπου παγιδεύουν εκατοντάδες δελφίνια σε έναν κόλπο και τα σφάζουν.

Όμως φέτος ήταν διαφορετικό.

Περισσότερα από 1.400 τρομοκρατημένα δελφίνια οδηγήθηκαν, ένα ένα, στη σφαγή. Δεν τη γλίτωσαν ούτε τα μικρά, αλλά ούτε κι όσα κυοφορούσαν. Πολλά πέθαναν από ασφυξία στη στεριά. Λίγες μέρες αργότερα δολοφόνησαν ακόμα 53 φάλαινες.

Τα δελφίνια είναι απ’ τα εξυπνότερα ζώα του πλανήτη. Έχουν αναμνήσεις και φωνάζουν το ένα το άλλο με το όνομά του. Νιώθουν τη χαρά.. και τη θλίψη. Φαντάσου απλά τη φρίκη που έζησαν.

Πρέπει να βάλουμε τέλος σ’ αυτό το παράλογο λουτρό αίματος.

Η πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών επίσης συμφωνεί να σταματήσει αυτό το κυνήγι. Και μετά από δημόσια κατακραυγή, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τους νόμους που το επιτρέπουν -- αλλά πλέον υπάρχει κίνδυνος να μην γίνει ουσιαστική αλλαγή. Δεν γίνεται να το αφήσουμε έτσι. Με 1 εκατ. φωνές, μπορούμε να φέρουμε το θέμα στο τραπέζι και να ασκήσουμε νέα πίεση στον πρωθυπουργό. Υπόγραψε πριν το επόμενο κυνήγι:
Στις μέρες μας, τα έθιμά μας πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες ενός βαθιά πληγωμένου πλανήτη -- γιατί χωρίς έναν υγιή πλανήτη, οι παραδόσεις δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Σ’ αυτό το κυνήγι και μόνο, υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκε το 10% του τοπικού πληθυσμού δελφινιών λευκής όψης Ατλαντικού. Και το κρέας των δελφινιών μπορεί να είναι τοξικό για τον άνθρωπο, που σημαίνει ότι πολύ ίσως πήγε χαμένο.

Οι νόμοι για το κυνήγι αλλάζουν συνεχώς για να προστατεύουν διάφορα είδη ζώων. Τώρα πρέπει να αλλάξουν ξανά γι’ αυτά τα δελφίνια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα έθιμα να προκαλούν τόσο πόνο και θάνατο -- πόσο μάλλον στα πιο έξυπνα και κοινωνικά πλάσματα του πλανήτη.

Το επόμενο κυνήγι μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή -- αλλά τώρα έχουμε μια ευκαιρία να ενώσουμε τις φωνές μας και να δείξουμε στον πρωθυπουργό πως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, αλλά κι πλειοψηφία των ντόπιων, ζητούν τη διεξαγωγή επείγουσας επιστημονικής έρευνας, και τη ριζική αναμόρφωση ή οριστική απαγόρευση του κυνηγιού. Κάθε υπογραφή και κοινοποίηση δυναμώνει την πίεση. Λάβε μέρος τώρα:
Ο εύθραυστος πλανήτης μας χρειάζεται τη βοήθειά μας. Έχουμε υψώσει τις φωνές μας ξανά και ξανά για να σταματήσουμε το βάρβαρο εμπόριο ζωντανών ζώων, τα πειράματα, τις βιομηχανοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες και τα έθιμα που κάνουν τα ζώα να υποφέρουν. Κάθε ζωή είναι μέρος μιας πολύτιμης αλυσίδας και δυστυχώς η ανθρωπότητα έχει σπάσει πολλούς κρίκους της. Το νιώθουμε. Η εκστρατεία αυτή δεν στοχεύει στη διαπόμπευση ανθρώπων, αλλά στο να γίνουμε όλοι και όλες καλύτεροι, με σεβασμό κι αγάπη προς τη φύση και την πολύτιμη αλυσίδα της ζωής της οποίας είμαστε κομμάτι.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα, πάντα,

Mike, Huiting, Noor, Mat, Caro, Leon, Κατερίνα κι όλη η ομάδα του Avaaz


πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου