Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει ως λύση για την πράσινη μετάβαση

Το σχέδιο της Μ. Βρετανίας και το αίτημα από 10 υπουργούς χωρών της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον για τη στροφή στην πράσινη οικονομία και τις μηδενικές εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2050, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου από μεγάλους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας.



Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει ως μέσο για τη μετάβαση στην οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και παρά τον προβληματισμό που εμπνέει και τις κακές εμπειρίες, την εξετάζουν ως λύση πολλές χώρες, ακόμη και η Ιαπωνία. Καταλαμβάνει, πάντως, κεντρική θέση στη στρατηγική της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον, που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιό της για τη στροφή στην πράσινη οικονομία και στις μηδενικές εκπομπές καυσαερίων μέχρι το 2050. Αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου από μεγάλους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και τη χρηματοδότησή του από φόρο που θα επιβληθεί στα νοικοκυριά επί μία δεκαετία προτού ολοκληρωθεί το σχέδιο και παράσχει ηλεκτρική ενέργεια. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το πρόγραμμα αυτό της βρετανικής κυβέρνησης έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς θα τους υπόσχεται μεγάλες αποδόσεις. Οι πολέμιοι του εν λόγω σχεδίου υποστηρίζουν πως θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές με το κόστος της ανέγερσης αυτών των σταθμών πυρηνικής ενέργειας και με κάθε υπέρβαση του προϋπολογισμού του.

Εχει προηγηθεί προ ημερών άρθρο 10 υπουργών Οικονομίας και Ενέργειας, που ζητούν να ενταχθεί η πυρηνική ενέργεια στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και το οποίο δημοσιεύθηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Πρόκειται για τους υπουργούς  Βουλγαρίας, Κροατίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας, οι οποίοι τόνισαν ότι η απεξάρτηση της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους υδρογονάνθρακες προϋποθέτει «άμεση και βαθύτατη μετάβαση» σε καθαρές πηγές ενέργειας, γι’ αυτό «και είναι ανάγκη να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο κατά της κλιματικής αλλαγής μέχρι τα τέλη του 2021». Στην επιχειρηματολογία τους, οι 10 υπουργοί υποστηρίζουν πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση της Ευρώπης αποτελεί πρόσθετο λόγο για να επανεξετάσει η Γηραιά Ηπειρος την πυρηνική ενέργεια, που «πρώτα απ’ όλα προστατεύει τους Ευρωπαίους καταναλωτές από την αστάθεια των τιμών και αυτή την ακρίβεια που αντιμετωπίζουμε τώρα με τις τιμές του φυσικού αερίου». Δεν παραλείπουν, άλλωστε, να υπογραμμίσουν ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να απεξαρτήσει τις ευρωπαϊκές χώρες από τους προμηθευτές τους. Πέραν της ενεργειακής κρίσης, όμως, επικαλούνται παράλληλα επιστημονικές έρευνες της Ε.Ε. που υποστηρίζουν πως η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής. Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας έχει, βέβαια, αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης στους κόλπους της Ε.Ε., με τη Γαλλία να υποστηρίζει πως πρέπει να αναγνωριστεί ως καθαρή πηγή ενέργειας και τη Γερμανία μαζί με άλλες τέσσερις χώρες-μέλη να εναντιώνονται, σφοδρά επικαλούμενες ζητήματα ασφάλειας αλλά και το πρόβλημα της διάθεσης των ραδιενεργών αποβλήτων.

Ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται «στριμωγμένο» το Βέλγιο, που αποτελεί πλέον επιτομή του ενεργειακού προβλήματος της Ε.Ε. Η χώρα εγκαταλείπει πλήρως την πυρηνική ενέργεια και σχεδιάζει την ανέγερση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που, όμως, θα λειτουργούν με φυσικό αέριο προκειμένου να αναπληρώνουν όση ενέργεια δεν προσφέρουν τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά. Η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει, ωστόσο, αντιδράσεις από την τοπική κυβέρνηση της Φλάνδρας, της βορειότερης και πλέον βιομηχανικής περιοχής του Βελγίου, όπως και από μια ασυνήθη συμμαχία οπαδών της πυρηνικής ενέργειας και οικολογικών οργανώσεων. Ιδιαίτερα επικριτική στο σχέδιο κατά του σχεδίου της κυβέρνησης να εγκαταλείψει πλήρως την πυρηνική ενέργεια είναι η Φλαμανδή υπουργός Ενέργειας, Ζουχάλ Ντεμίρ, που μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα επικαλείται τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και τονίζει πως «έτσι θα είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, του οποίου το κόστος θα μεταβιβάζεται στους καταναλωτές. Στο μεταξύ, η Κίνα σχεδιάζει να εγκρίνει 6 με 8 πυρηνικούς αντιδραστήρες κάθε χρόνο προκειμένου να έχει πάνω από 40 αντιδραστήρες σε λειτουργία έως το 2025. Ακόμη και στην Ιαπωνία, όπου αποτελεί ταμπού το θέμα της πυρηνικής ενέργειας εξαιτίας και του ατυχήματος στη Φουκουσίμα προ δεκαετίας, ο υπουργός Μεταρρυθμίσεων, Τάρο Κόνο, υποστηρίζει πως η χώρα πρέπει να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στην πολιτική της για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου