«Πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών» τάχθηκε υπέρ της ιδέας να συμπεριληφθούν τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των βιώσιμων επενδύσεων, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης
Η πλειονότητα των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της αναγνώρισης του ρόλου του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο θα διευκόλυνε τη χρηματοδότησή τους, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει πριν από το τέλος της χρονιάς κατάλογο με μορφές ενέργειας οι οποίες θα θεωρούνται ενάρετες τόσο για το κλίμα όσο και για το περιβάλλον (τη λεγόμενη «πράσινη ταξινομία»). Η κατάταξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τη λεγόμενη πράσινη χρηματοδότηση και θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα συστήματα διανομής.
Το ζήτημα διχάζει τους 27. Όμως στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες «πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών» τάχθηκε υπέρ της ιδέας να συμπεριληφθούν τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των βιώσιμων επενδύσεων, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι δύο επιβεβαίωσαν πως διαμορφώθηκε «πλειοψηφία» χωρών που διάκεινται ευνοϊκά έναντι της πρότασης αυτής.
Η κρίση με τις τιμές του φυσικού αερίου μοιάζει να δίνει ώθηση στην πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, η λεγόμενη πράσινη ταξινομία δεν θα αναφερθεί στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ελλείψει πλήρους συναίνεσης.
Στα μέσα Οκτωβρίου δέκα κράτη μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γαλλία, τάχθηκαν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, με το σκεπτικό ότι δεν εκπέμπει CO2 και χαρακτηρίζεται μέρος της λύσης για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία.
Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο εναντιώνονται σθεναρά, όπως και πολλές ΜΚΟ, οι οποίες επισημαίνουν το πρόβλημα της αποθήκευσης για τεράστιο χρονικό διάστημα των ραδιενεργών αποβλήτων.
Οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί που καίνε φυσικό αέριο εκπέμπουν CO2, αλλά λιγότερο από τον άνθρακα και, όπως και η πυρηνική ενέργεια, αποτελούν σταθερές και διαχειρίσιμες πηγές ενέργειας, που μπορεί να διαδραματίσουν απόλυτα αναγκαίο συμπληρωματικό ρόλο στις ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια) όταν ο ήλιος ή ο άνεμος απουσιάζουν.
Η «ταξινομία» αναμένεται να προταθεί προσεχώς από την Κομισιόν, που όμως δεν έχει ακόμη ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα. Η πρότασή της θα μπορούσε να απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από την πλειοψηφία των κρατών μελών.
Στις αρχές του Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις υπερασπίστηκε την πυρηνική ενέργεια, κατά τη διάρκεια συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας ως μορφής με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην προσπάθειά μας» να μειωθούν οι εκπομπές CO2, επιχειρηματολόγησε ο Λετονός.
Σε έκθεσή της στα τέλη Μαρτίου, η επιστημονική υπηρεσία της Κομισιόν (JRC) σημείωνε πως «καμιά ανάλυση δεν έχει κομίσει επιστημονικές αποδείξεις ότι η πυρηνική ενέργεια βλάπτει την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον περισσότερο από άλλες μορφές ενέργειας» οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στη λεγόμενη πράσινη ταξινομία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Είμαστε η μόνη χώρα παγκοσμίως που της έχουν γαζώσει τόσο πολύ με αιολικά και οι φωστήρες (ή λαμόγια) της εξουσίας σχεδιάζουν για ακόμη περισσότερα. Φωστήρες οι δικοί μας και ηλίθιοι όλοι οι άλλοι; Ηλίθιοι στις ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία και τόσες άλλες χώρες; Ή οι δικοί μας λαμόγια των Γερμανών που αφού τους έκραξε ο ίδιος ο Γερμανικός λαός και σταμάτησαν τα αιολικά στην ίδια τους την χώρα, βάζουν στην χώρα των αποβλακωμένων απο τα ΜΜΕ όσα περισσότερα αιολικά μπορούν για να πουλάνε εμπόρευμα επι τόπου και έχουν να εισπράττουν τρελά λεφτά τα επόμενα 25 χρόνια; Απάντα πρώτα απ΄ολα σε αυτό ξερόλα ημιμαθή ελληνάκο πρίν πάρεις θέση στην δημόσια συζήτηση γιατί αν η απάντηση είναι "λαμόγια" , το δικό σου το τομάρι και των παιδιών σου γδέρνουν τα λαμόγια. Αν ήταν για το καλό σου, θα χρειάζονταν μίζες και λαδώματα για να βάλουν αιολικά; Πάνω απ΄όλα. Δεν θα ήταν πρωτοπόροι στο να γεμίσουν την χώρα τους με αιολικά οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία με όλες οι μικρότερες χώρες να περίμεναν σε λίστα αναμονής να πάρουν τα δικά τους αιολικά να κάνουν το ίδιο , όταν θα γέμιζαν οι μεγάλοι τις δικές τους χώρες; Σκέψου. Μπορείς περισσότερο από τα ψάρια που βλέπουν μόνο το δόλωμα αλλά όχι το αγκίστρι. Άσε και που υπάρχουν ακόμη και κάποια ψάρια που το βλέπουν το αγκίστρι και δεν τσιμπάνε. Φέρσου τουλάχιστον σαν τα έξυπνα ψάρια. Μπορείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα λοιπόν....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε λίγο που θα έλθει φυσικό αέριο στην περιοχή μας ...ευκαιρία για ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ΒΙΟ.ΠΑ Άμφισσας με την σφραγίδα του Μυτιληναίου !
Κάτι ξέρουν ...κάτι ξέρουν
Τα ζώα που βογκάνε απο πείνα τί να ξέρουν;Προφανώς δεν ξέρουν να βρούν μόνα τους φαί και δεν ξέρουν επίσης ότι όποιος δίνει έτοιμο φαί, είναι γιατί κάθε τόσο θα τα αρμέγει, κάθε τόσο θα τα κουρεύει, και κάθε τόσο θα σφάζει απο κανένα για να πιάσει κανένα φράγκο παραπάνω. Μουουουου, μπεεεεεε. Άντε να επικοινωνήσουμε επιτέλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞΕΧΑΣΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑ ΠΟΡΝΗ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή