Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Τι σχέση έχει ο Νοστράδαμος με την 11η Σεπτεμβρίου;

Hoaxes, μύθοι και συνωμοσίες: Πώς το ίντερνετ διαστρέβλωσε την 9/11



Λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το ίντερνετ γέμισε ψευδείς ισχυρισμούς για όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα.

 

Πολλοί απορρίφθηκαν γρήγορα ως ανόητα hoaxes, ωστόσο άλλοι είχαν τις ρίζες τους στον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και θεωρίες συνωμοσίας από το παρακράτος. Είκοσι χρόνια αργότερα αποτελούν μια ισχυρή υπενθύμιση για το πώς μπορεί να χειραγωγηθεί το διαδίκτυο ώστε να διαστρεβλώσει την αλήθεια.

 

«Η online δημοσιογραφία εισήλθε σε μια νέα εποχή όταν δέχθηκαν επίθεση οι Δίδυμοι Πύργοι. Με τον πλανήτη σε σοκ, ιστοσελίδες κατέρρευσαν υπό την πίεση της άνευ προηγουμένη ζήτησης για ειδήσεις. Και μέσα σε λίγες ημέρες, μύθοι και συνωμοσίες έγιναν viral. Κάποιες γελοίες, άλλες πιο πειστικές...»

 

Το BBC συγκέντρωσε τρεις από τους επικρατέστερους μύθους που διαδόθηκαν μετά την 9/11:

 

Η «εβραϊκή συνωμοσία»

 

Ένας από τους πιο ευρέως διαδεδομένους μύθους ήταν πως οι επιθέσεις ήταν αποτέλεσμα μιας εβραϊκής συνωμοσίας. Μετά την ανάκληση ενός άρθρου εφημερίδας πως χιλιάδες Εβραίοι είχαν σκοτωθεί, κάποιοι το εξέλαβαν ως σημάδι ότι ορισμένοι είχαν ενημερωθεί προκαταβολικά.

 

Οι προφητείες του Νοστράδαμου

 

Ένας άλλος μύθος έγινε viral μέσω email. Τα απόκρυφα χειρόγραφα του Νοστράδαμου, ενός Γάλλου αστρολόγου του 16ου αιώνα, υπήρξαν ανέκαθεν δημοφιλή. Διάφορες εκδοχές των προβλέψεών του άρχισαν να κυκλοφορούν, ωστόσο εκείνες που έγιναν viral δεν γράφτηκαν ακριβώς από τον Νοστράδαμο. Η μία βρέθηκα μάλιστα να προέρχεται από ένα καναδικό blog. Μετά τις επιθέσεις, τα βιβλία του Νοστράδαμου βρέθηκαν στην κορυφή των πωλήσεων της Amazon στις ΗΠΑ.

 

Το «κατά λάθος» hoax

 

Λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε μια εικόνα στο ίντερνετ που διαδόθηκε ταχύτατα. Ήταν η φωτογραφία ενός τουρίστα, τραβηγμένη στην κορυφή ενός από τους Δίδυμους Πύργους, ένα δευτερόλεπτο πριν πέσει πάνω το αεροπλάνο. Ήταν ένα κακόγουστο αστείο για μερικούς φίλους, που τελικά έφτασε πολύ πιο μακριά. Σύντομα διαψεύστηκε αλλά αποτελεί ένα πρώτο παράδειγμα των meme, αφού ακολούθησαν διάφορες εκδοχές του.

 

Δείτε το βίντεο του BBC:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου