Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην Ουχάν με Covid ένα χρόνο μετά αντιμετωπίζουν συμπτώματα της νόσου



Του Robert Hart

Περίπου οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 κατά το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας στη Ουχάν της Κίνας, ακόμα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας μετά από περισσότερους από 12 μήνες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν διαταραχές στην λειτουργία των πνευμόνων τους, γεγονός που υπογραμμίζει τα παρατεταμένα και εξουθενωτικά συμπτώματα που κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ασθενείς, εβδομάδες ή και μήνες μετά την νόσησή τους. Όπως αναφέρει η έρευνα, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid συνέχισαν να έχουν προβλήματα μετά από έναν χρόνο.

Τα βασικά γεγονότα

Η μελέτη είχε ως αντικείμενο 1.276 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 στη Ουχάν σε μια περίοδο από ανάμεσα από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2020 και εξέτασε την κατάσταση της υγείας τους στους έξι και τους 12 μήνες μετά τη νόσησή τους.  

Παρότι η περισσότεροι ασθενείς στον έναν χρόνο μετά την ανάρρωση τους από την νόσο είχαν επανακάμψει, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 49% ταλαιπωρούνταν από τουλάχιστον ένα σύμπτωμα που δεν είχε υποχωρήσει. Η κόπωση και η μυική αδυναμία ήταν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που καταγράφηκαν καθώς αναφέρθηκαν από το 20% των ασθενών

Σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς συνέχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναπνοή μετά από έναν χρόνο. Επίσης η έρευνα κατέδειξε ότι ένας μικρότερος αριθμός ασθενών που διεξήγαγε αξονικές τομογραφίες και τεστ πνευμονικής λειτουργίας, ανακάλυψε ανωμαλίες στους πνεύμονες που συνοδευόταν από διαταραχές της λειτουργίας τους. Μάλιστα τα επαναληπτικά τεστ του τελευταίου εξαμήνου δεν έδειξαν βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας.

Αυτά τα προβλήματα είναι κοινά ανάμεσα στους ασθενείς που κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Το 54% από αυτούς παρουσίασε διαταραχές της πνευμονικής λειτουργίας, ενώ συνολικά οι αξονικές τομογραφίες του 87% έδειξαν ανωμαλίες στους πνεύμονες. Όμως αυτές οι καταστάσεις δεν ήταν σπάνιες και σε ασθενείς που δεν χρειάστηκαν αναπνευστήρα κατά τη νοσηλεία τους, καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 23% από αυτούς παρουσίασε διαταραχές πνευμονικής λειτουργίας, ενώ το 39% ανωμαλίες στους πνεύμονες.

Ο αριθμός των ασθενών που ανάρρωσαν και παραπονέθηκαν για θέματα ψυχικής υγείας ήταν λίγο αυξημένος στους 12 μήνες σε σχέση με τους 6 μήνες μετά την ανάρρωση. Στον χρόνο το 26% βίωσε άγχος και κατάθλιψη, με το ποσοστό στους 6 μήνες να είναι μειωμένο κατά 3%.

Επίσης 12 μήνες μετά τη νοσηλεία τους αυτοί που επιβίωσαν από τον ιό σε ποσοστό 29% παραπονέθηκαν για πόνους ή αίσθημα δυσφορίας, ενώ ένα ποσοστό 9% αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα.

Το βασικό υπόβαθρο

Δεν είναι σαφές το γιατί αρκετοί άνθρωποι που νόσησαν από Covid-19 συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα, εβδομάδες ή και μήνες από την ώρα που ήρθαν σε επαφή με τον ιό. Τα πιθανά και συχνά εξουθενωτικά συμπτώματα του ιού- σύμφωνα με μια μελέτη ξεπερνούν τα 200- μπορούν να επηρεάσουν όλο το σώμα και υπογραμμίζουν παράλληλα ότι η ασθένεια από Covid-19 είναι κάτι περισσότερο από μια πάθηση του αναπνευστικού. Κάποια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες ή και μήνες μετά την μόλυνση από τον ιό. Οι κίνδυνοι της ανάπτυξης long Covid δεν φαίνεται να έχουν ισχυρή συσχέτιση με το πόσο σοβαρά νόσησε κάποιος ή με κάποιους άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, που συνήθως συνδέονται με τον Covid-19. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους του long Covid, την ώρα που το στέλεχος Δέλτα διαδίδεται ταχύτατα ανάμεσα στους ανεμβολίαστους- ειδικά ανάμεσα σε νεαρά άτομα και παιδιά που βρίσκονται σε ηλικίες που δεν προβλέπεται ακόμα ο εμβολιασμός τους. Αυτές οι κατηγορίες πληθυσμού είναι ευάλωτες έναντι της νόσησης από long Covid, παρότι είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά από κορονοϊό ή και να πεθάνουν. Η μελέτη με αντικείμενο τους ασθενείς από τη Ουχάν, παρότι ήταν περιορισμένη σε μέγεθος και έκταση (κάλυψε μόνο ασθενείς που νοσηλεύτηκαν), βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με άλλες έρευνες που τονίζουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του κορονοϊού. Όμως καθώς διενεργήθηκε στο σημείο "μηδέν" της πανδημίας όπου νοσηλεύτηκαν τα πρώτα θύματα της, δίνει μια διαφορετική επίγνωση για τις διαρκείς επιπτώσεις του κορονοϊού.

Το κρίσιμο θέμα

Στο άρθρο του Lancet που συνοδεύει τη μελέτη, υπογραμμίζεται η "αυξανόμενη πίεση" της ανάγκης για κατανόηση του long Covid. "Συμπτώματα όπως η παρατεταμένη κούραση, η δύσπνοια, η "ομίχλη" στην σκέψη και η κατάθλιψη, θα μπορούσαν να πλήξουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Όμως μέχρι στιγμής ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με αυτή την κατάσταση". Όπως αναφέρει το άρθρο, για την ώρα δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες, καθοδήγηση για την αποκατάσταση των ασθενών ή ακόμα και τα κατάλληλα συστήματα για τον εντοπισμό και τη φροντίδα εκατομμυρίων πιθανών πασχόντων από long Covid. "Ο αντίκτυπος στην κοινωνία από ένα αυξανόμενο βάρος στο σύστημα υγείας και οι απώλειες στον τομέα τη οικονομίας και της παραγωγικότητας θα είναι ουσιαστικός. Ο long Covid θα είναι η πρωταρχική πρόκληση για τη σύγχρονη ιατρική".

Τι δεν γνωρίζουμε

Ο Xiaoying Gu από το Ινστιτούτο Κλινικών Ιατρικών Επιστημών του νοσοκομείου China-Japan Friendship του Πεκίνου, ο οποίος συνεργάστηκε στην έρευνα ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό "γιατί τα ψυχιατρικά συμπτώματα είναι ελαφρώς αυξημένα στον έναν χρόνο σε σχέση με τους έξη μήνες, σε αυτούς που νοσηλεύτηκαν για Covid-19". Θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από τον ιό, την ανοσολογική αντίδραση του σώματος ή ακόμα από τις μειωμένες κοινωνικές επαφές και την μοναξιά στην περίοδο της αποθεραπείας ανέφερε ο Gu, προσθέτοντας ότι "είναι απαραίτητες μεγάλες μελέτες" αυτών των ασθενών που επιβίωσαν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19 στην υγεία.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου