Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Kατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Υποχρεωτικές αλλαγές για τους νέους εργαζόμενους

Κεφαλαιοποιητικό σύστημα με «ατομικό κουμπαρά»


Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου αναμένεται την  επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί προς συζήτηση και επεξεργασία  στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το σχέδιο νόμου πάντως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής  θα εισαχθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια  μετά τις θερινές διακοπές της Βουλής των Ελλήνων. 

 

Μιλώντας για τις αλλαγές, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σημείωνε στα τέλη Ιουνίου πως το δημογραφικό καταγράφει επιδείνωση τα τελευταία χρόνια και η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι πλέον 1,7 προς 1, ενώ το σύστημα που δομήθηκε -αρκετές δεκαετίες πριν- είχε αναλογία 4 προς 1. «Εκτιμάται ότι το 2030 θα έχουμε πάρει από την Ιταλία μια ανεπιθύμητη πρωτιά: Αυτή της πιο γερασμένης χώρας της Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΔε γίνεται σχεδιάζοντας το μέλλον της νέας γενιάς να αγνοεί κανείς αυτή την παράμετρο», σχολίαζε. 

 

Όπως είπε, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα αποτελεί έναν «ατομικό κουμπαρά» για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (αυτούς δηλαδή που μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022- και για όσους είναι μέχρι 35 ετών και αποφασίσουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα. 

 

Τι αλλάζει

 

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος είναι ότι δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί πό τους οποίους θα καταβληθούν οι μελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζομένων. «Αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.

 

Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης.  Πρόκειται για τους μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς.

 

Προαιρετικά, αν δηλαδή το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.  Το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα.

 

Η διαχείριση των ατομικών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου δημοσίου φορέα, (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης-ΤΕΚΑ) που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Το νέο σύστημα θα εισαχθεί σταδιακά «ακολουθώντας και ως προς αυτό το μοντέλο πολλών ευρωπαϊκών κρατών».

 

Το σχέδιο νόμου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις» αποτελείται από τρία Μέρη. Το Α΄  Μέρος περιέχει εισαγωγικές διατάξεις, το Β΄ Μέρος διατάξεις για την Ίδρυση του Ταμείου,  το Σύστημα Διακυβέρνησης του Ταμείου και τις ρυθμίσεις  για την Στελέχωση του Ταμείου, ενώ το Γ΄  Μέρος περιλαμβάνει τις διατάξεις για την λειτουργία του Ταμείου. Το Δ΄ Μέρος του σχεδίου νόμου περιέχει τη ακροτελεύτια διάταξη με την έναρξη ισχύος του νόμου μετά τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.


πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου