Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Διάκριση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021



Την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Europe Enterprise Challenge 2021 κατέκτησε η διαπανεπιστημιακή «start-up» ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) «Swim.me» και το «έξυπνο» σκουφάκι της για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ο 18oς πανευρωπαϊκός διαγωνισμός JA Europe Enterprise Challenge 2021 και το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας GEN–E διοργανώθηκε για πρώτη φορά από το Junior Achievement Ευρώπης, από τις 29 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου, και φιλοξενήθηκε από το Junior Achievement Λιθουανίας.

Οι φοιτήτριες του τμήματος ΔΕΤ (ΟΠΑ), Ουρανία Βλάχου και Ιφιγένεια Βασιλάκη, ο φοιτητής του τμήματος ΟΔΕ (ΟΠΑ) Αναστάσιος Καραμούτσος και οι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ), Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση και Δημήτριος Λάμπρος, σε συνέχεια της διάκρισής τους στον στο Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2021» του Junior Achievement Greece, κέρδισαν και το ευρωπαϊκό βραβείο!

Η ψηφιακή  ιδέα «Swim.me», περιλαμβάνει ένα wearable σύστημα υποβοήθησης  κολυμβητών για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα. Το σύστημα αποτελείται από ένα σκουφάκι σε συνδυασμό με γυαλάκια που προορίζεται για χρήση σε συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Συγκεκριμένα, μέσω ενσωματωμένων αισθητήρων (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο) στα γυαλάκια, ο αθλητής ειδοποιείται με αντίστοιχες δονήσεις για την ακριβή στιγμή της στροφής και για τη σχετική του θέση στη διαδρομή. Παράλληλα, η σύνδεση με αδιάβροχους υπερηχητικούς αισθητήρες στο σκουφάκι, προσδίδει μεγαλύτερη ακρίβεια στο σύστημα. Τέλος, μέσω IoT εφαρμογής στο κινητό του χρήστη, υπάρχουν δεδομένα και analytics για την απόδοση και την εξέλιξή του στις προπονήσεις.

Oι καινοτόμες ψηφιακές ιδέες με τις οποίες συμμετείχαν φοιτητές του Τμήματος ΔΕΤ στον διαγωνισμό, αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα», με διδάσκοντα τον Δρα. Σταύρο Λουνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου